Jak minerał może ewoluować?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jak minerał może ewoluować?

Postautor: danvue » 01 kwie 2015, 20:52

Uważam się za spirytystę, jak wszyscy wiecie, ale ostatnio zastanowiłem się głębiej nad pewną kwestią.

Dusza śpi w minerale, śni w roślinie, budzi się w zwierzęciu a jako człowiek otwiera oczy.

Jak dusza może ewoluować w postaci minerału lub rośliny?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Re: Jak minerał może ewoluować?

Postautor: cthulhu87 » 01 kwie 2015, 20:59

Już gdzieś toczyła się dyskusja na ten temat. Moim zdaniem idzie tu o pierwiastki chemiczne, nie o minerały w znaczeniu jakichś "kamieni".
Każdy organizm żywy jest zorganizowaną strukturą, której taki sam budulec istnieje także w materii nieożywionej. Istotą życia biologicznego jest porządkowanie i samoorganizacja tych cząsteczek - tak, aby bezwolna materia stała się w tym miejscu mniej zdeterminowana i mógł na nią wpływać pierwiastek duchowy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 01 kwie 2015, 21:22

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 02 kwie 2015, 09:03

cthulhu87 pisze:Już gdzieś toczyła się dyskusja na ten temat. Moim zdaniem idzie tu o pierwiastki chemiczne, nie o minerały w znaczeniu jakichś "kamieni".
Każdy organizm żywy jest zorganizowaną strukturą, której taki sam budulec istnieje także w materii nieożywionej. Istotą życia biologicznego jest porządkowanie i samoorganizacja tych cząsteczek - tak, aby bezwolna materia stała się w tym miejscu mniej zdeterminowana i mógł na nią wpływać pierwiastek duchowy.

Pamiętajmy też że każda struktura materialna ma też odpowiedni potencjał energetyczny, i myślę że to on ewoluuje.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 02 kwie 2015, 11:32

Dzięki Marcin za link. Wychodzi więc na to, że dusza posiada różne środki rozwoju, w zależności od stopnia rozwoju - nie tylko stopnie moralności i inteligencji, które mamy my - ludzie. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 02 kwie 2015, 16:23

Tak ogólnikowo mówiąc, to nowy Duch musi się najpierw "nauczyć" tego jak materia oddziałuje, żeby potem móc poznawać więcej (czyli w minerale i roślinie poznaje tę materię, w zwierzęciu dochodzi instynkt i jakieś uczucia, a w człowieku moralność itd.).
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 02 kwie 2015, 16:28

Co to jest nowy duch? Wszystkie dusze zostały stworzone w jednym czasie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 16:32

Mirek pisze:Co to jest nowy duch? Wszystkie dusze zostały stworzone w jednym czasie.

Ja myślałem że Bóg stważa nowe Duchy przez całą wieczność i dlatego istnieje ich nieskończona liczba zresztą gdyby było inaczej to jak wytłumaczyć to że liczba ludności na naszej planecie może się zwiększać ?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 16:37 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 02 kwie 2015, 16:35

,To bardzo proste. Kiedyś Dusze wcielały się rzadziej, bo było mniej ciał, a teraz mogą to robić częściej. Dłuższe były okresy od jednego wcielenia do drugiego. Jak przybywa ciał mogą skracać ten czas. ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 16:48

Ja to sobie tłumaczyłem tak że gdzieś jeszcze istnieją planety na których żyją ludzie tacy sami jak my...

Głupie pytanie zadam i może trochę nie związane z tematem ale co się stało z duchami zwierząt których gatunki gwałtownie wymarły ? Chodzi mi tutaj gównie o Dinozaury.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi