Spotkanie w KRAKOWIE

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Spotkanie w KRAKOWIE

Postautor: sigma » 03 lut 2010, 16:43

A jeżeli wybraliśmy się do Oświęcimia (via Kraków, bo tak się złożyło) to pewnie kiedyś wybierzemy się do Krakowa...

Albo prześwietny Kraków zechce przekroczyć niezbyt wysokie stołeczne progi, kto wie...

:)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: lilo » 03 lut 2010, 16:58

Sigma uwielbiam Cię za ostatnie zdanie! bardzo, bardzo podoba mi się zestawienie "prześwietny Kraków" i "niezbyt wysokie stołeczne progi" - nisko rozwinęta część mojej zwierzęcej krakowskiej osobowości została nasycona :D

Masz racje pewnie się jeszcze spotkamy na jakims wykładzie Divaldo albo tp.
A propos moich dylematów, to po prostu muszą się jakos uleżeć. Poza tym Ty miałeś jeden b. poważny argument "za"Cthulhu87 za ścianą.

ps. dostrzegam stabilizację w avatarach, kim jest ten pan (może to wstyd pytać ale nie wiem)? W kazdym razie dobrze mu z oczu patrzy, tak troche zadziornie co pasuje do twoich wypowiedzi ;)
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: Luperci Faviani » 03 lut 2010, 17:10

Zgodnie z zapowiedzią będę, więc jeśli ktoś jednak zechce się zapisać :) do PTSS, to wypełniony formularz chętnie odbiorę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 03 lut 2010, 17:13

W Krakowie mieszkałem 9 lat :). 2 lata w Centrum a pozostałe 7 w Nowej Hucie.

Pan avatarek to Shunryu Suzuki. Jeden z mądrzejszych ludzi jakich spotkałem (za pośrednictwem tego co napisał) i chyba jeden z mądrzejszych jakich w ogóle można spotkać.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Shunryu_Suzuki

http://en.wikipedia.org/wiki/Shunryu_Suzuki

Zauważyłem że Cthulhu87 gdzieś wyjechał. Ale myślę że tu zajrzy. Kiedy ostatni raz rozmawialiśmy, do Krakowa się nie wybierał. Myślę że się nic w tym względzie nie zmieniło ale nie mogę się w jego imieniu wypowiadać.
Piotr

sigma

Postautor: lilo » 03 lut 2010, 18:12

Luperci Faviani pisze:Zgodnie z zapowiedzią będę

To super, może poza moją skromna osobą i Twoim tajemniczym kimś, pojawi się ktoś jeszcze.
sigma pisze:W Krakowie mieszkałem 9 lat . 2 lata w Centrum a pozostałe 7 w Nowej Hucie.
A na jakim osiedlu??? Bo ja aktualnie własnie w Nowej Starej Hucie zamieszkuję od 10 lat? Sama mimo,ze urodziłam sie w Krakowie pochodze z miejscowości pod Krakowem. Natomiast wyszłam za krakusa z 5 pokoleń i tak do końca to dla nich nigdy nie będę rodowitą krakowianką. Zreszta znasz te klimaty pewnie :) .
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: sigma » 03 lut 2010, 18:52

W Nowej Hucie mieszkałem przez 5 lat na osiedlu Dywizjonu 303, później na (chyba ówczesnym, teraz może się nazywać inaczej) osiedlu Dąbrowszczaków i na Złotej Jesieni. A w Krakowie 2 lata pod Filharmonią. W Hucie bardzo mi się podobało. Bardziej niż w Krakowie :).
Piotr

sigma

Postautor: lilo » 03 lut 2010, 19:13

sigma pisze:W Nowej Hucie mieszkałem przez 5 lat na osiedlu Dywizjonu 303, później na (chyba ówczesnym, teraz może się nazywać inaczej) osiedlu Dąbrowszczaków i na Złotej Jesieni. A w Krakowie 2 lata pod Filharmonią. W Hucie bardzo mi się podobało. Bardziej niż w Krakowie :).

Dąbroszczaków to teraz os. Przy Arce, bo tam stoi pierwszy kościół w tej dzielnicy Arka Pana. Ja mieszkam w starej części, na Stalowym obok zalewu. Bardzo podoba mi się to miejsce, ta architektura przypominająca fortyfikacje i mnóstwo zieleni. Tez uważam że Huta jest dzielnicą dużo fajniejsza niż Śródmieście czy Kazimierz w którym jedno drzewko jest obsikiwane przez dziesiątki piesków, uliczki śmiedzą latem, a wszędzie tłoczno, ani chwili wytchnienia. Kazimierz jest b. przereklamowany. W Hucie jest tyle zieleni i przestrzeni, nie zmieniłabym się na żadna inna dzielnicę. Do Starego Miasta można sobie pojechać turystycznie, ale życie tam jest uciążliwe. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: sigma » 03 lut 2010, 19:41

A ja mieszkam na Ursusie, od z grubsza 30 lat warszawskiej dzielnicy. Mieszkam na tzw. starym Ursusie, który trochę przypomina okolice Placu Centralnego. Zresztą w centrum Starego Ursusa jest też plac, który nazywa się Plac 1000-lecia. I w ogóle cały Ursus dawniej był przy Zakładach Mechanicznych podobnie jak Nowa Huta przy Kombinacie. To są podobieństwa, bo poza tym to właściwie same różnice.

A mieszkając w Krakowie bardzo lubiłem jeździć na Górny Śląsk i do Zagłębia. Do tej pory mam tam znajomych.

W ogóle bardzo lubię klimaty postindustrialne.

Pozdrawiam :)
Piotr

sigma

Postautor: Jul » 08 lut 2010, 23:04

lilo pisze:Czy waszym zdaniem, pytam moralnie nie formalnie jest uczciwe wstąpienie do stowarzyszenia, jeżeli nie mam zamiaru uczestniczyć w seansach, i mimo, że jest to istotna dziedzina wiedzy dla mnie świat się nie kończy na spirytyźmie i zdaję sobie sprawę, że zbyt aktywnym działaczem nie będę?

Uważam, że nie ma żadnych przeszkód - nie słyszałem o wymogu uczestniczenia w seansach w PTSS. Natomiast to, iż spirytyzm jest dla Ciebie tylko jednym z filarów światopoglądu, też nie jest przeszkodą, jeśli uznajesz istnienie świata duchów, czy szeroko rozumianej moralności spirytystycznej (choć w sumie nawet to pierwsze nie wydaje mi się konieczne, wyobrażam sobie nawet ateistę-materialistę, uznającego jednak pewne zasady moralne spirytyzmu ). Jednym zdaniem, nie powinnaś mieć żadnych wahań.

sigma pisze:Ja wstępując do PTSS kierowałem się nauczaniem Buddy: "Nie wierzcie niczemu. Wszystko sprawdzajcie". Pewnie że kierując się tą zasadą można wstąpić nie tylko tu (...)ps.: Niewykluczone że Jul to przeczyta. Ciekawe co napisze...

Jul napisze, że bardzo się cieszy, że w szeregach PTSS jest buddysta :-) Różnorodność wewnętrzna i bogactwo doświadczeń jego członków (oraz przyszłych członków ;-) ) to dobry znak dla przyszłości polskiego spirytyzmu.

p.s. Jak Wam się udało spotkanie w Krakowie?
Jul

Postautor: Zuzka » 09 lut 2010, 08:19

I ja też zapytam o spotkanie. Jak się udało?
Teraz do Krakowa mam daleko/mieszkam aktualnie nad morzem/i gdyby nie to, to byłabym na spotkaniu.
W Krakowie mieszkałam od urodzenia do czasu skończenia studiów w dzielnicy Podgórze;teraz od czasu do czasu przyjeżdzam w sezonie letnim do rodziny i jako "turystka"...
:)
Zuzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności