autor: nikox85 » 10 mar 2015, 16:07
Człowiek ma 7 ciał: fizyczne, eteryczne, astralne, mentalne, duchowe, kosmiczne i nirwaniczne. (Siedem ciał człowieka - psychologia snów)
Cytaty z Bhagavad Gity:
"Wiec że to co przenika całe ciało, nie podlega zniszczeniu. Nikt nie jest wstanie zniszczyć wiecznej duszy"
"Materialne ciało niezniszczalnej, bezgranicznej i wiecznej żywej istoty nieuchronnie ulega zniszczeniu."
"Nigdy i żadną bronią nie można duszy pociąć kawałki. Ani ogień nie może jej spalić, ani woda zamoczyć, ani też nie może wysuszyć jej wiatr."
"Ta indywidualna dusza nie ulega rozbiciu ani rozpuszczeniu. Nie może też zostać spalona ani wysuszona. Jest ona nieśmiertelna, wszechprzenikająca, niezmienna, niewzruszona i wiecznie taka sama".
"Dusza ta jest niewidzialna, niepojęta, stała i niezmienna. Wiedząc to, nie powinieneś rozpaczać z powodu ciała"
O Bhagavad Gicie mówili:
Albert Einstein - "Kiedy czytam Bhagawad Gitę, jedno tylko pytanie zostaje bez odpowiedzi: w jaki sposób Bóg stworzył świat. Wszystko inne wydaje się bez znaczenia".
Arthur Shopenhauer - "Bhagavad Gita to najbardziej kształcąca i wzniosła księga, jaka istnieje na tym świecie".
Mohandas K. Ghandi - "Gdy opadają mnie wątpliwości, gdy zewsząd przychodzi rozczarowanie i nie widzę już przed sobą choćby promyka nadziei, zwracam się ku Bhagavad Gicie. Odszukuję jakiś podnoszący na duchu werset i on zaraz przywraca mi uśmiech w przytłaczającym mnie smutku. Ci którzy medytują o Gicie, będą w niej odnajdywać co dzień nową radość i nowe znaczenie".