Relacje ciała fluidycznego z ciałem materialnym

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Relacje ciała fluidycznego z ciałem materialnym

Postautor: Hansel » 10 mar 2015, 11:13

Zastanawia mnie ten problem: jeśli jakąś ranę otrzyma ciało fizyczne to czy ciało astralne też to jakoś odczytuje ? Np jeśli ktoś otrzyma postrzał z broni palnej to ranę po tym będzie miało też ciało fluidyne czy tylko to materialne ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Relacje ciała fluidycznego z ciałem materialnym

Postautor: nikox85 » 10 mar 2015, 16:07

Człowiek ma 7 ciał: fizyczne, eteryczne, astralne, mentalne, duchowe, kosmiczne i nirwaniczne. (Siedem ciał człowieka - psychologia snów)

Cytaty z Bhagavad Gity:
"Wiec że to co przenika całe ciało, nie podlega zniszczeniu. Nikt nie jest wstanie zniszczyć wiecznej duszy"
"Materialne ciało niezniszczalnej, bezgranicznej i wiecznej żywej istoty nieuchronnie ulega zniszczeniu."
"Nigdy i żadną bronią nie można duszy pociąć kawałki. Ani ogień nie może jej spalić, ani woda zamoczyć, ani też nie może wysuszyć jej wiatr."
"Ta indywidualna dusza nie ulega rozbiciu ani rozpuszczeniu. Nie może też zostać spalona ani wysuszona. Jest ona nieśmiertelna, wszechprzenikająca, niezmienna, niewzruszona i wiecznie taka sama".
"Dusza ta jest niewidzialna, niepojęta, stała i niezmienna. Wiedząc to, nie powinieneś rozpaczać z powodu ciała"

O Bhagavad Gicie mówili:
Albert Einstein - "Kiedy czytam Bhagawad Gitę, jedno tylko pytanie zostaje bez odpowiedzi: w jaki sposób Bóg stworzył świat. Wszystko inne wydaje się bez znaczenia".
Arthur Shopenhauer - "Bhagavad Gita to najbardziej kształcąca i wzniosła księga, jaka istnieje na tym świecie".
Mohandas K. Ghandi - "Gdy opadają mnie wątpliwości, gdy zewsząd przychodzi rozczarowanie i nie widzę już przed sobą choćby promyka nadziei, zwracam się ku Bhagavad Gicie. Odszukuję jakiś podnoszący na duchu werset i on zaraz przywraca mi uśmiech w przytłaczającym mnie smutku. Ci którzy medytują o Gicie, będą w niej odnajdywać co dzień nową radość i nowe znaczenie".
nikox85

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 21:39

Ja to pytanię zadaję w kontekście Jezusa bo jeśli zakładam że tak naprawdę jego zmartwychwstanie polegało na tym że ludziom zaczoł się objawiać jego Duch to w takim razie jak to możliwe że on nadal miał rany po gwoździach i włóczni ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 11 mar 2015, 22:43

Pewnie w celu identyfikacji marki. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 23:16

atalia pisze:Pewnie w celu identyfikacji marki. :?

Przepraszam ale nie rozumiem tej wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 12 mar 2015, 14:33

Och, ja bardzo lubię żartować. Po prostu chodziło mi o to ,że Jezus pragnie być rozpoznawalny. :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 12 mar 2015, 16:45

Przepraszam nie załapałem ja mam zespuł aspergera i dlatego niektóre żeczy biorę bardzo dosłownie.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 12 mar 2015, 22:25

Przepraszam, Hansel, nie wiedziałam o Twoim Aspergerze. :oops:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Wiatr1000 » 13 mar 2015, 12:49

Hansel pisze:Ja to pytanię zadaję w kontekście Jezusa bo jeśli zakładam że tak naprawdę jego zmartwychwstanie polegało na tym że ludziom zaczoł się objawiać jego Duch to w takim razie jak to możliwe że on nadal miał rany po gwoździach i włóczni ?

Na ciele miał ale czy na duszy? A czy my nie rozmawiamy o tych sprawach duchowych pod kątem naszego ziemskiego rozumowania, które jest ograniczone fizycznością i zniszczeniem oraz cierpieniem?

Albert Einstein - "Kiedy czytam Bhagawad Gitę, jedno tylko pytanie zostaje bez odpowiedzi: w jaki sposób Bóg stworzył świat. Wszystko inne wydaje się bez znaczenia".

Dla mnie zaznaczenie idealnie pasuje ;) Fizyczność jest tylko nauką Pokory dla duszy. Uczymy się przemijalności, kruchości oraz cierpienia fizycznego by w Duszy zrodziły się elementy współczucia i pokory do innych. Wszystko inne jest bez znaczenia.

Według Księgi Urantii jest mowa o ciele posrednim między fizycznym a duchowym. Czy to prawda, przekonamy się sami na własnej skórze ;) Ale jeśli tak to dusza ma poprzednie ciało tylko bardziej eteryczne subtelniejsze.
Wiatr1000

Postautor: Hansel » 14 mar 2015, 11:06

atalia pisze:Przepraszam, Hansel, nie wiedziałam o Twoim Aspergerze. :oops:

Nic nie szkodzi.
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi