Narkotyki i psychotropy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Narkotyki i psychotropy

Postautor: Lorthiel » 31 sty 2010, 11:09

Właściwości uzależniające
Uzależnienie psychiczne

Występuje raczej rzadko - tylko wyjątkowo prowadzi do nieodpartej chęci ponownego przyjęcia.

Uzależnienie fizyczne

Brak możliwości fizycznego uzależnienia - niezależnie od częstotliwości przyjmowania, organizm nie włącza LSD do metabolizmu. Nie zaobserwowano, oprócz uczucia ospałości i czasem przygnębienia, żadnych objawów abstynencji po odstawieniu LSD.

Zjawisko tolerancji

Zauważono, że częste używanie LSD powoduje nieznaczny wzrost tolerancji. Wzrost ten waha się w granicach od 15 do 25%.

Szczególne zagrożenia i niebezpieczeństwa
Mimo, że zazwyczaj osoba odurzona LSD zdaje sobie sprawę z tego, że jest pod wpływem halucynacji - niebezpieczeństwo dla życia i zdrowia może wynikać z nieracjonalnego zachowania się: błędnej oceny odległości, czasu i własnych możliwości.
Ciągłe zażywanie LSD powoduje uszkodzenia mózgu oraz zmiany chromosomalne.
Szczególnie przy stosowaniu zbyt dużych dawek mogą pojawić się poważne urojenia, które wpływając na zachowanie zagrożą bezpieczeństwu odurzonej osoby.
W przypadku używania LSD, u niektórych osób może mieć to wpływ na wyzwalanie się stanów psychotycznych (indukcja schorzeń psychiatrycznych) a także na występowanie tendencji samobójczych.
Flashback - możliwość ponownego, chwilowego wystąpienia wrażeń i halucynacji doznanych podczas odurzenia mająca miejsce w pewnym odstępie czasowym od momentu odurzenia (nawet po kilku tygodniach czy miesiącach).
Przedawkowanie ze śmiertelnym skutkiem nie jest możliwe - nie występuje zagrożenie życia bezpośrednio ze strony samej substancji chemicznej.

Strona opracowana w oparciu o materiały udostępnione dzięki uprzejmości
Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie oraz Polskiej Sieci Redukcji Szkód.
http://narkotyki.esculap.pl/lsd.htm

Z tego co tu napisano przyjmowanie LSD "nieregularnie" i niewielkich ilościach nie niesie z sobą praktycznie żadnego ryzyka.
Stronka, która ma odstraszać bardziej zachęca.
Są więc dwie możliwości - albo mówi się za mało o negatywnych skutkach (między innymi dlatego że ich nie zaobserwowano) - albo ten środek wcale nie jest taki "zły" (w co nie bardzo chce mi się wierzyć).
Po drugie nie ma przykładów (jak np. w przypadku Marysi) ludzi uzależnionych, którzy byliby przestrogą. Jest za to cała masa przykładów, które głoszą jakie to nie jest cudowne i do tego całkiem bezpieczne. To postępuje jak fala, która pochłania ludzi.
Nie widzicie w tym problemu? Czy po prostu się nad tym nie zastanawialiście?
Lorthiel

Postautor: Melys » 31 sty 2010, 16:46

nie rozumiem czemu słuzy ten temat. Chyba raklamie LSD.

Mysle ze ludzki mózg to tak cudowne urzadzenia za wspomagacze mu nie potrzebne, a o duchy na hayu nie słyszałam... / ale madra na starość sie zrobiłam ... :lol: /
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 31 sty 2010, 19:38

Melys pisze:nie rozumiem czemu słuzy ten temat. Chyba raklamie LSD.

Chyba służy temu, by po wpisaniu "LSD" w Google wyskakiwało nasze forum - ludzie tu wejdą, zrozumieją sens życia i porzucą narkotyki. To taki ukryty plan, który realizujemy krok po kroku.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 31 sty 2010, 20:56

Dla mnie sprawa jasna jak słońce. Zażywający LSD nawet się nie domyśla znaczenia skrótu, i to wprost i wspak.
Lepsza Spirytyzmu Dawka - Działa Skutecznie Latami.
Portal zaprasza na jedyną w swoim rodzaju bezpłatną kurację.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Lorthiel » 31 sty 2010, 22:20

Zawsze byłem zwolennikiem finezyjnych rozwiązań.
Lorthiel

Postautor: Avx » 31 sty 2010, 22:54

Ciekawostka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann
Doskonały przykład na rzecz tego, jak bardzo LSD "szkodzi" ;D Biorąc pod uwagę, że ten pan eksperymentował początkowo na sobie.

konrad pisze:Za czasów Kardeca temat narkotyków nie był zbyt popularny, więc stąd ciężko oczekiwać jakichś przekazów na ten temat w jego książkach.

Polemizowałbym. Wojny opiumowe to nie pies.

konrad pisze:Słabe narkotyki mogą też prowadzić do chęci sięgnięcia po silniejsze.

To są różne substancje o różnym działaniu. Ocenianie tutaj czegoś w kategoriach "siły" nieco mija się z celem.

konrad pisze:Poza tym nie zgadzam się z tym, że LSD nie uzależnia. Uzależnia - gdyby nie uzależniało, handlarze narkotyków, by go nie sprzedawali tak chętnie.

A czy pan teoretyk wie, jak trudno dostać LSD ? ;D

Zaraz dojdziemy do wniosku, że soki pomarańczowe uzależniają, bo się je sprzedaje.
Sprzedaje się towar, jeśli jest na niego popyt.

cthulhu87 pisze:Wiele narkotyków mozna było dawniej dostać w aptekach.

Nie tylko dawniej.

Dwa słowa.
Acodin (DXM). Lek na kaszel :) 5 złotych paczka.

Mam z nim całkiem spore doświadczenie.

W ogóle, polecam legalne substancje; da się ich znaleźć całkiem sporo. Nie ma się co narażać jaśnie panującemu reżimowi nielegalami.

Co nie zmienia faktu, że miejmy nadzieję, ktoś kiedyś jaśnie panujące nam państwo Polskie odeśle na jego miejsce (znaczy się na śmietnik historii), a panów z rządowych gmaszysk pociągnie do odpowiedzialności (za durną "politykę", nie tylko w tej sprawie zresztą).
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 23:11 przez Avx, łącznie zmieniany 1 raz
Avx

Postautor: cthulhu87 » 31 sty 2010, 23:10

No to lecę po acodin, przyda mi się dzisiaj :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 31 sty 2010, 23:11

Avx pisze:W ogóle, polecam legalne substancje; da się ich znaleźć całkiem sporo. Nie ma się co narażać jaśnie panującemu reżimowi nielegalami.

A ja polecam pomaganie innym. Jest za darmo i daje takiego kopa, że ho ho :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Avx » 31 sty 2010, 23:17

cthulhu87 pisze:No to lecę po acodin, przyda mi się dzisiaj :)

Ah. To pewnie ironia, ale jeśli ktoś jednak na serio będzie kiedyś zainteresowany, to ważna sprawa... Otóż, oczywiście umiar jest istotny, temu nie próbuję przeczyć. DXM na pewno nie częściej, niż raz na tydzień. Częściej to faktycznie igranie z ogniem. Po więcej informacji zapraszam na chociażby hyperreal.

http://hyperreal.info/node/208
Avx

Postautor: cthulhu87 » 31 sty 2010, 23:19

Avx pisze:Ah. To pewnie ironia

I tak i nie. Czuję, że będę miał grypkę, więc Twój post może się okazać całkiem pomocny:)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi