Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Postautor: Paweł » 15 kwie 2010, 22:25

Voldo pisze:
zainteresowany pisze:mamy tutaj jedynie 21 gram.

Pomijając to, że dusza to nie jest materia i ważyć raczej nic nie może... :P

Zgadza się :) tylko jak wytłumaczyć to? Człowiek który umarł był natychmiast zważony, nie pamiętam szczegółów ale albo już leżał na łóżku - wadze lub został natychmiast zważony po śmierci. Bardzo dawno temu czytałem o tym i nie pamiętam już szczegółów, dlatego nie wiem czy więcej takich przypadków badano czy też tylko ten jeden. Fakt za to był taki ze 21 gram ubyło, odrazu po śmierci i nie można tego wytłumaczyć naukowo, więc stwierdzono że tyle waży dusza (taki był zresztą zamiar eksperymentu).
Paweł

Postautor: Voldo » 16 kwie 2010, 15:22

Podobno jest jakiś film o tym, albo co, nie wiem, słyszałem takie pogłoski.
Nie wiem jak to wytłumaczyć, może woda z ciała wyparowała albo co :P
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 18 kwie 2010, 14:32

Tak, jest taki film, pt. "21 gram".
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Paweł » 18 kwie 2010, 18:57

Voldo pisze:Podobno jest jakiś film o tym, albo co, nie wiem, słyszałem takie pogłoski.
Nie wiem jak to wytłumaczyć, może woda z ciała wyparowała albo co :P

I dlatego jest to zagadką, ciało było zważone odrazu po śmierci, można by rzec że człowiek umierał na wadze.

Filmu nie widziałem, nawet nie wiedziałem że nakręcili coś na podstawie tego.
Paweł

Postautor: Voldo » 19 kwie 2010, 10:24

zainteresowany pisze:I dlatego jest to zagadką

Świat jest pełen zagadek, których nigdy nie zrozumiemy ;)
No, przynajmniej nie zrozumiemy w tym wcieleniu ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 08 mar 2015, 07:32

Paweł pisze:tylko jak wytłumaczyć to? Człowiek który umarł był natychmiast zważony, nie pamiętam szczegółów ale albo już leżał na łóżku - wadze lub został natychmiast zważony po śmierci. Bardzo dawno temu czytałem o tym i nie pamiętam już szczegółów, dlatego nie wiem czy więcej takich przypadków badano czy też tylko ten jeden. Fakt za to był taki ze 21 gram ubyło, odrazu po śmierci i nie można tego wytłumaczyć naukowo, więc stwierdzono że tyle waży dusza (taki był zresztą zamiar eksperymentu).
To by przecież znaczyło że Duch człowieka jest cięższy od powietrza i po odzieleniu się od ciała siłą grawitacji idzie do dołu, a to jest niemożliwe więc myślę że to na pewno jest efekt jakichś procesów które zachodzą w organiźmie człowieka.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: nikox85 » 09 mar 2015, 18:06

W piśmie Śvetaśvatara Upanisad można znaleźć opis wielkości duszy:
"Jeśli podzielić czubek włosa na sto części i następnie każdą z takich części na dalsze sto części, to każda z nich będzie miarą wielkości duszy."
Także w Bhagavatam:
"Istnieje niezliczona ilość cząsteczek atomów duchowych, równych rozmiarami jednej dziesięciotysięcznej części czubka włosa."
nikox85

Postautor: Hansel » 09 mar 2015, 18:45

A mogę spytać co to za księgi ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: nikox85 » 09 mar 2015, 19:01

Shvetashvatara Upaniszady są to upaniszady powstałe w 4 lub 3 wieku pne. Upaniszady są źródłem poważnych myśli filozoficznych, należące do wedyjskiego objawienia, o treści religijno-filozoficznej. Ale Shvetashvatara Upaniszady, różnią się od innych Upaniszad wyjaśniając te same zasady w prosty, łatwy w zrozumieniu i poetycki sposób.

Śrimad Bhagavatam czyli Bhagawata Purana to dla wyznawców hinduizmu jeden z najważniejszych dzieł klasycznej literatury sanskryckiej. Spisana, jak głosi tradycja, około pięć tysięcy lat temu przez wielkiego mędrca Wedawjasę, stanowi obszerne kompendium wiedzy odnoszące się do rozmaitych sfer ludzkiego życia. Znajdziemy tu informacje na temat miar czasu, pochodzenia i struktury wszechświata, przepowiednie, jak i wiedzę na temat natury jaźni i Absolutu, który w swej postaci Kryszny oraz jego licznych inkarnacji jest centralnym punktem tego dzieła. Choć księga ta jest biblią wyznawców wisznuizmu już w swym pierwszym wersecie wyjaśnia, iż jest przeznaczona dla wszystkich ludzi pragnących duchowego rozwoju bez względu na ich wyznanie czy światopogląd.

Wedy - Znawcy Wed porównują je do drzewa pragnień dającego możliwość osiągnięcia wszystkiego, co człowiek jest w stanie sobie wyobrazić. Litera Wedyjska obejmuje kompletny opis min. takich dziedzin wiedzy jak: polityka, religia, ekonomia, metafizyka, medycyna, chemia, fizyka, psychologia, socjologia czy też sztuka prowadzenia wojny. Zawiera ponadto bogaty i szczegółowy opis ścieżek duchowej realizacji.
nikox85

Postautor: OneNight » 20 gru 2015, 18:59

Nie znalazłem tu żadnych przekonujących mnie argumentów, więc odświeżam temat.

Teoretyzując:
Jeśli stworzyłbym robota, który posiadałby uczucia, to dlaczego niemógłby mieć duszy? Ktoś po prostu mógłby inkarnować w tego robota w momencie dokręcenia ostatniej śrubki obudowy i włączenia zasilania. Problemem byłby sen, w którym rzekomo dusza odpoczywa.

Dodam jeszcze, że pojawił się pomysł przeniesienia świadomości do komputera i gdyby się to udało, to komputer miałby duszę, ale jednocześnie nie miałby uczuć.

Jak już pisałem, to tylko teoretyzowanie, więc proszę nie pisać, że to się nigdy nie uda. Jeszcze niedawno oglądało się czarno białą telewizję, a dziś można oglądać filmy w wirtualnej rzeczywistości.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi