Kiedy usuwano reinkarnację z Chrześcijaństwa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kiedy usuwano reinkarnację z Chrześcijaństwa

Postautor: Hansel » 04 mar 2015, 20:50

Chciałem się spytać kiedy konkretnie usunięto reinkarnację z Bibli i dlaczego to zrobiono ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Kiedy usuwano reinkarnację z Chrześcijaństwa

Postautor: nikox85 » 07 mar 2015, 23:38

Św Grzegorz, biskup Nyssy

"Jest absolutnie konieczne, by dusza została uzdrowiona i oczyszczona, a jeśli nie nastąpi to w ciągu jednego życia na ziemi, to musi to zostać osiągnięte w przyszłych żywotach ziemskich"

Św Klemens z Aleksandrii

"Istnieliśmy długo przed powstaniem świata; istnieliśmy w oczach Boga, gdyż jest naszym przeznaczeniem żyć w Nim. Jesteśmy myślącymi stworzeniami Boskiego Słowa; dlatego też istnieliśmy od początku, gdyż na początku było Słowo (…) Nie po raz pierwszy okazuje On nam miłosierdzie w naszych wędrówkach, On miał je dla nas od samego początku…" ("Egzorty do Pogan")

Św. Hieronim

"Powiedz mi Panie, (...), powiedz, czy niemowlęctwo nie nastąpiło po jakimś innym okresie życia, który był przed nim? Czy był to ten okres, który spędziłem w łonie mej matki? (...), a co było znów przed życiem. O Boże, moja radości, czy byłem gdzieś lub w jakimś ciele?." ("List do Demetriadesa")

Święty Jan od Krzyża - Doktor Kościoła

....Dusza powinna dążyć do Boga, poznając Go raczej przez to, czym On nie jest, aniżeli przez to, czym jest. Jeśli dusza chce dojść do zjednoczenia, odpocznienia i najwyższego dobra, musi przejść wszystkie stopnie rozważań, form i pojęć, pozostawiając je następnie za sobą jako nie mające żadnego podobieństwa z celem, do którego prowadzą, tj. z Bogiem....

Św Augustyn co najmniej brał pod uwagę możliwość reinkarnacji:

"Powiedz mi, Panie…powiedz, czy me dzieciństwo nastąpiło po innym moim wieku, co umarł przed nim? Czy był nim ten, który spędziłem w łonie matki? (…) a znowu cóż było przed owym życiem, O Boże, radości ma, czy byłem gdziekolwiek czy w jakimkolwiek ciele? Nie mam nikogo, kto by mi to powiedział, ani ojca, ani matki, ani doświadczenia innych, ani też własnej mej pamięci." ("Wyznania Św. Augustyna")

"Błogosławieni są odtąd umarli, którzy w Panu umierają. Odpoczną po pracach swoich; uczynki ich bowiem idą za nimi." (Obj. 14, 13)
nikox85

Postautor: Hansel » 08 mar 2015, 00:08

Dziękuję to wiem już jakie było zdanie uczonych teologów ale co z powszechnymi przekonaniami mas ludowych ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 08 mar 2015, 00:30

Hansel pisze:Dziękuję to wiem już jakie było zdanie uczonych teologów ale co z powszechnymi przekonaniami mas ludowych ?

Aby dobrze podjąć to zagadnienie, trzeba by sięgnąć do specjalistycznej literatury. Natomiast na tyle, na ile mogę się zorientować, uważam, że myśl o reinkarnacji musiała być dużo popularniejsza w świecie kultury greckiej. Już Pitagorejczycy, Orficy i Platon nauczali o wielokrotnych wcieleniach, a w myśli greckiej dominował pogląd, że czas jest procesem zataczającym koło. Wśród Żydów z kolei dominowała koncepcja przeciwna: że czas ma charakter linearny i biegnie od jakiegoś punktu początkowego do jakiegoś innego punktu końcowego. Wydaje się, że ta pierwsza idea musiała spowodować powstanie intelektualnego "klimatu", który ułatwiał przyjęcie idei wielokrotnych wcieleń.

Musimy pamiętać, że w pierwszych wiekach chrześcijaństwa kierunek intelektualny kształtującej się doktrynie nadawali właśnie myśliciele związani z kulturą grecką, jak choćby wymienieni przez nikox85 Grzegorz z Nyssy czy Klemens aleksandryjski, albo osławiony Orygenes.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: nikox85 » 08 mar 2015, 00:33

Na pewno zdania są podzielone co do reinkarnacji, z tego co widzę to coraz więcej chrześcijan zaczyna wierzyć w reinkarnacje i karmę i nie przeszkadza im w byciu chrześcijaninem choć kościół jest przeciwny takim wierzeniom. Ja wierzę w reinkarnacja i karmę, bo bez niej życie było by niesprawiedliwe, człowiek po śmierci nie może po prostu zniknąć lub iść do nieba i cieszyć się wiecznym szczęściem, bo wtedy czy czynisz dobro czy zło nie miało by znaczenia.
nikox85

Postautor: nikox85 » 08 mar 2015, 00:52

„Orygenes - Ojciec Katolickiej Teologii wierzył i rozwijał hellenistyczną doktrynę preegzystencji dusz i chociaż nie jest to ścisłe doktryna reinkarnacji, niemniej stanowi coś alternatywnego w stosunku do katolickiego rozumienia zbawienia po śmierci. Rozwijając w ten sposób idee Platona nauczał, że cała ludzkość istniała najpierw jako czysty umysł. Wszystkie jestestwa, czy to ludzkie, czy boskie, roślinne czy zwierzęce, istniały jako byty pojęciowe, pozbawione formy materialnego wcielenia. Dopiero na skutek oddzielenia się od Boga, czysta i nieskalana myśl (logos św. Jana) została ograniczona materią. Reinkarnacja według Orygenesa jest procesem powrotu do wcześniejszej unii z Bogiem. W zależności od stopnia skażenia, dusza reinkarnuje się bądź to w niższe formy egzystencji (zwierzęta, ryby,gady), bądź to wyższe formy istnienia (ludzie, aniołowie, bogowie). A zatem Zmartwychwstanie według Orygenesa oznaczało kolejny stopień tego procesu, jako zmartwychwstanie w ciele duchowym, czyli skok na wyższy poziom egzystencji....”

"Faktem jest, co nie umniejsza doniosłości jego pism, że budziły one liczne sprzeciwy dochodząc do granic ortodoksji, a nawet wstępując zdaniem niektórych na drogę odstępstwa, czy to na skutek erudycji uczonego, albo jego nacisku na zwiększenie roli poznania rozumowego wbrew przekonaniu św. Ireneusza, krytykującemu rozum, jeśli za wszelką cenę chce rozstrzygać to, czego nie rozstrzygnęła Ewangelia, albo i z tego powodu, że oficjalna doktryna wiary za czasów Orygenesa nie została jeszcze do końca sformułowana na wielkich soborach. Atakowany przez Epifaniusza w IV wieku został oficjalnie potępiony w VI wieku za rządów Justyniana."
nikox85

Postautor: Hansel » 10 mar 2015, 10:54

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 27 mar 2015, 15:43

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 06 paź 2015, 19:33

A skąd się wziął ten nieszczęsny cytat ludzie muszą raz umrzeć, a potem następuje sąd (List do Hebrajczyków 9,27, Biblia poznańska).
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi