Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jan Paweł II - czyb był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: 000Lukas000 » 16 lut 2015, 09:49

O jednym musicie pamiętać, są tylko ludzie, nie ma innych religii, ras, narodowości. Po co usilnie szukacie różnic i wytykacie błędy, zamiast popatrzyć na to co łączy. Spirytyzm miał być spoiwem a nie kolejnym murem, kolejną religią. Jeśli zaczniemy szukać różnic w naszym postrzeganiu świata i na nich się koncentrować, jak to się dzieje w chrześcijaństwie. To cały ruch spirytystyczny czeka zagłada.

Wiecie że w kodyfikacji piszę że materia nie może wpływać na duchy a amulety, rytuały, zioła, krucyfiksy jak i "święcona woda" nie działają. Na tej zasadzie już można stworzyć barierę i powiedzieć że wszyscy spirytyści którzy uznają energetyzowanie wody to nie spirytyści? Pytanie czy chcemy iść tą drogą i sami popaść w dogmatykę, tylko że swoją własną.

A może skupmy się na tym co nas łączy, tolerując zdanie i własna drogę każdego z nas.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 16 lut 2015, 10:11

Tak, jestem za.
Ale czy wszyscy wiedzą, co to szacunek, jeśli znają się tylko wirtualnie i jeśli polityka, manipulacje itp przesłaniają im świat,świat w którym żyją i który winni szanować, byżyć w porządku. Potrzebny jest ludzkości porządek, a kto go zaprowadzi jeli nie spirytyści?Poza tym, na każdego przyjdzie pora by się obudził.
Każdy żyje swoim życiem. Ale czy nie po to żyjemy by dawać siebie innym?
Spirytyzm nigdy nie upadnie Lukasie. Nie obawiaj się. Bez strachu proszę ;) :) . Strach ma tylko wielkie oczy. Tylko.
Przypomnij sobie Lukasie - BEZ MIŁOSIERDZIA NIE MA ZBAWIENIA. Przecież kto jak kto, ale Ty masz w sobie go bardzo dużo. Dlatego nie jedną emocjonalną duszę potrafisz uspokoić. I przeopraszam,że to powiem ale wydaje mi się że uspakajanie takich dusz i wprowadzanie refleksji i zastanowienia nad sensem wydaje mi się że jest to Twoja misja.
gaba75

Postautor: gaba75 » 16 lut 2015, 11:08

Poza tym wydaje mi się, że ludzie boją się porządku, ze względu na zbyt małą wiarę. Boją się, że jeśli uwierzą, będą mieć problemy. Dlatego wielu ludzi nie chce pomagać innym, mam tu na mysli siebie- ja muszę sama walczyć o wszystko, dlatego, że nie wierzą w to, że nic im się nie stanie złego, jesli pomogą, pomogą realnie.
Życzę więc wszystkim wiary w drugiego człowieka. I w to, że można z każdego wykrzesać iskrę Bożą, która zamieni się w światło, które znów podąży świecić tam gdzie ciemność i brak wiary.

A co do wątku duszy JPII, czy jest skończony?
gaba75

Postautor: gaba75 » 16 lut 2015, 18:18

Camilus,
Dzięli za prawdę. To miło, że ktoś potrafi mówić wprost, co myśli.
Ale.... Czy byłbyś na tyle odważny by pomóc osobie takiej jak ja realnie? Nie. Wszyscy tylko radzą. Pisza, mowią i na/słowach się to kończy. Jak szukam przyjaciela, lub kogoś kto pokocha mnie z wzajemnością, to wszyscy się odwracaja, bo wszystkim wprost mówie prawdę a oni mnie oszukują. Także ja "prawdziwek" wiem co to prawda.
Zaproponowałam JPII na patrona grupy, bo widocznie "coś" w tym musi być. Ogolnie rzecz biorąc nie jestem ściśle związana z KK, ale nie zamierzam nikogo obrażać swoją propozycją.
gaba75

Postautor: Xsenia » 17 lut 2015, 08:30

No cóż. Zawsze łatwiej wytykać cudze błędy, niż skupić się na własnych. Łatwiej potępiać, napiętnować innych niż próbować naprawiać własne złe cechy. A jeszcze gdy głośno się krzyczy o cudzych błędach, to może nikt nie zauważy moich.
Dla mnie JPII był może nie wyższym duchem, ale wielkim człowiekiem. Potrafił wyjść poza stereotyp papieża. Potrafił wyjść poza ograniczenia własnej religii i rozmawiać z przywódcami innych religii. Ktoś kto ma szacunek dla innych ludzi, innych religii, również zasłużył na szacunek.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 17 lut 2015, 08:52

JPII potrafił kochać przede wszystkim siebie, a bez miłości własnej nie można kochać bliźnich.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 17 lut 2015, 14:36

000Lukas000 pisze:O jednym musicie pamiętać, są tylko ludzie, nie ma innych religii, ras, narodowości. Po co usilnie szukacie różnic i wytykacie błędy, zamiast popatrzyć na to co łączy. Spirytyzm miał być spoiwem a nie kolejnym murem, kolejną religią. Jeśli zaczniemy szukać różnic w naszym postrzeganiu świata i na nich się koncentrować, jak to się dzieje w chrześcijaństwie. To cały ruch spirytystyczny czeka zagłada.

Wiecie że w kodyfikacji piszę że materia nie może wpływać na duchy a amulety, rytuały, zioła, krucyfiksy jak i "święcona woda" nie działają. Na tej zasadzie już można stworzyć barierę i powiedzieć że wszyscy spirytyści którzy uznają energetyzowanie wody to nie spirytyści? Pytanie czy chcemy iść tą drogą i sami popaść w dogmatykę, tylko że swoją własną.

A może skupmy się na tym co nas łączy, tolerując zdanie i własna drogę każdego z nas.

Dobrze napisane , pozdro Lukas
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 18 lut 2015, 10:25

Na pewno jego zasługą było to że dużo zrobił na rzecz dialogu między religijnego http://papiez.wiara.pl/doc/1783775.Dial ... ie-ponizac
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 27 lut 2015, 10:30

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 03 kwie 2015, 19:11

To prawda że Jan Paweł II miał kiedyś stwierdzić że Piekło jest puste ?
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi