Ciekawy material o Auschwitz

Miejsce, w którym przeczytać można różne intrygujące opowieści związane ze Spirytyzmem.

Re: Ciekawy material o Auschwitz

Postautor: gaba75 » 24 lut 2015, 15:47

Nikito, nie przejmuj się, Xsenia pewnie przemęczona remontami ;) :) . Odsapnij Xseniu :) . Nie chodzi o zabawę na karuzeli a obóz pracy. Myślę że Nikita miała na myśli "ciekawość związaną z refleksją nad tamtymi czasami i tym co wtedy w tym miejscu robiono z ludzmi, że to zło teraz zaczyna znikać poprzez "wyrzucanie go " w ramach opowieści ludzi, którzy przeżyli. I dla niej to jest ciekawe,czy dobrze Cię zrozumiałam, Nikito.

Swoją drogą, nie myślałaś dlaczego dostałaś te dreszcze, nudności.... Ja ich nie miałam. Ze mną była głęboka refleksja i smutek, że taka sytuacja w ogóle miała miejsce. Że ludzie ludziom zgotowai ten los.
gaba75

Postautor: Nikita » 25 lut 2015, 09:21

Moze Xsenia jest jakos zwaizana z tym miejscem poprzez poprzednie wcielenie? Bo to dosc mocna reakcja.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 26 lut 2015, 07:21

Gaba ja wiem co Nikita chciała powiedzieć, ale dla mnie zestawienie tych dwóch słów jest po prostu bardzo grubym nietaktem.
Rzeczywiście może tak reaguję, bo w poprzednim życiu tam byłam. Nie wiem. Za to do końca życia będę pamiętać tą reakcję i nigdy w życiu nie mam zamiaru tam wracać. Od początku nie chciałam jechać na tą wycieczkę, ale ona była obowiązkowa. Z tego co wiem, jest to wycieczka obowiązkowa do teraz. Ale już ja dopilnuję by moje dzieci tam nie jechały.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 11:59

Xsenia pisze:I według mnie słowa "ciekawy" i "Auschwitz" nigdy do siebie nie będą pasowały.

"Ciekawy" i "Auschwitz" pasowały do siebie tylko w rozmowach między Gestapowcami.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: bernadeta1963 » 26 lut 2015, 13:19

Jak jedno słowo może wywołać dyskusje.
Ja uważam , że użyte przez Nikitę słowo dotyczy ciekawych faktów historycznych , To właśnie miała na myśli. Równie dobrze mogła użyć słowa '' interesujący ;. Czy oznaczało by to ,że interesują ją techniki zabijania?. Nikt z nas nie podważa wielkiego cierpienia i martyrologii tych wszystkich ludzi.
A dziwimy się naszym politykom w sejmie .
bernadeta1963

Postautor: Nikita » 26 lut 2015, 14:23

Dzieki Ci Berbadetto i Gabo. Mirku i Xsenia jak chcecie sie czepiac to sie czepcie...prosze bardzo...mozna zinterpretowac jakies zdanie na swoj sposob.
Pzykro mi, ze tak mnie zinterpretowaliscie...ale to juz wasza wolna wola . Kiedys napisales Mirku, ze pragniesz innych uczynic szczesliwymi...nieprawda...Ty sie lubisz czepiac i bawic kosztem innych. A Xsenia Tobie to naprawde nie wiem co sie stalo, ze tak reagujesz. :o
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: gaba75 » 26 lut 2015, 14:58

Nikito,
nie przejmuj się. Mirek rozumie wszystko dosłownie. Jak de Mello napisze urżnij się do nie przytomności Mirek się urżnie. Tyle że niewiadomo jak on zrozumie słowa "Urżnij się". Czy potnie się np żyletką czy wypije hektolitry alkoholu, czy może urżnie się emocjami związanymi z miłością i będze w danej chwili tak szczęśliwy że zemdleje i będzie nieprzytomny? Należałoby dopasować odpowiednią opcję, tylko która mu będzie pasować? Optuję za tą z alkoholem, to do niego podobne.

Mirku, przestań urągać kobietom, bo w końcu trafisz na taką, która będzie godna zwyciężyć Cię i będziesz musiał się poddać.
Ostrzegam, miej oczy i uszy szeroko otwarte. Auschwitz możesz mieć nawet dziś i nawet w swoim własnym domu rodzinnym. I wcale to nie będzie Cię tak śmieszyć jak słowo, dzięki któremu wyżyłeś się na niczemu niewinnej Nikicie.

I Xseniu rzeczywiście Nikita ma rację, co się z Tobą stało? Odpocznij chwilkę od tych remontów.

Pozdrawiam
gaba75

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 15:08

Nikita pisze:Dzieki Ci Berbadetto i Gabo. Mirku i Xsenia jak chcecie sie czepiac to sie czepcie...prosze bardzo...mozna zinterpretowac jakies zdanie na swoj sposob.
Pzykro mi, ze tak mnie zinterpretowaliscie...ale to juz wasza wolna wola . Kiedys napisales Mirku, ze pragniesz innych uczynic szczesliwymi...nieprawda...Ty sie lubisz czepiac i bawic kosztem innych. A Xsenia Tobie to naprawde nie wiem co sie stalo, ze tak reagujesz. :o

Nikito nie bierz tego do siebie. Ani ja ani Xsenia niemieliśmy zamiaru Cię obruszać.
Xseni to zestawienie nie pasowało i wyraziła swoją opinię. Mnie to zestawinie skojarzyło się z rozmową dwoch Gestapowców. Chodziło mi tylko o te dwa słowa.
Wiem Nikito, że temat dotyczy informacji o Auschwitz godnych uwagi i nic niedorzecznego nie miałaś na myśli.
Jak Cię zdenerwowaliśmy, to wybacz :(
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 26 lut 2015, 23:42

No proszę uderz w stół a nożyczki się odezwą.
Myślałam dokładnie tak jak Mirek powiedział: mnie te dwa słowa nie pasują do siebie. To tylko moja opinia, a nie czepialstwo, czy zmęczenie nadmiarem remontów w domu. Powtórzę też moje własne słowa, bo chyba nikt ich nie doczytał :
Xsenia pisze:Gaba ja wiem co Nikita chciała powiedzieć

Także Bernadeto ślicznie dziękuję za tłumaczenie, ale jest ono zupełnie niepotrzebne.
Nikita pisze:Mirku i Xsenia jak chcecie sie czepiac to sie czepcie...prosze bardzo...mozna zinterpretowac jakies zdanie na swoj sposob.

A tu, to chyba powinnam się obrazić. Nazywasz mnie Nikita czepialską, a ja wyraziłam tylko własną opinię. No proszę, jak można oberwać za wyrażanie własnych myśli. I DLA MNIE żaden z materiałów, czy artykułów o Oświęcimiu NIE MOŻE być CIEKAWY. Powtórzę, bo może jeszcze nie dotarło - TO TYLKO MOJA OPINIA. Ciebie może ciekawić i Oświęcim, i Treblinka, i Brzezinka jeśli to lubisz. Twoje zdanie, twoja wola, twoje upodobania. Mnie nic do tego.
Gaba remontuję mieszkanie tylko w weekendy, dziś jest czwartek, więc raczej nie jestem zmęczona remontem, który robiłam 4 dni temu. :) A reaguję drażliwie, bo temat Oświęcimia zawsze był dla mnie drażliwy i nie lubię oglądać nawet programów telewizyjnych o tym miejscu. Ot i tyle.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 27 lut 2015, 10:45

Pax. Pokój. Pamiętajmy o wybaczaniu nie kłóćmy się między sobą.

Z obozami jest tak, że cokolwiek napiszemy o tym i tak będzie za mało. Czegoś takiego nie da się wyrazić słowami, tego ogromu zła i zaślepienia żądzą mordu.
Awatar użytkownika
Arronax

PoprzedniaNastępna

Wróć do Opowieści spirytystyczne