Duchy Zwierząt

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy Zwierząt

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 06:16

W "RzB" jest napisane, że dusza może zdecydować czy chce pozostać doskonała, czy rozpocząć od nowa ewolucję. Ja tą wersję przyjmuję. Wersja spirytystyczna, jak dla mnie, jest nie logiczna.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 10:13

Mirek pisze: Wersja spirytystyczna, jak dla mnie, jest nie logiczna.
Czemu ? Mnie ona wydaje się bardziej prawdopodobna.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 11:26

Bo po co się o coś starać, do czegoś dążyć, jak nie można nigdy tego osiągnąć?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 26 lut 2015, 14:28

Zastanawia mnie fakt co robia osoby na forum spirytystycznym, ktore uwazaja spirytyzm za nielogiczny?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 15:01

Mirek pisze:Bo po co się o coś starać, do czegoś dążyć, jak nie można nigdy tego osiągnąć?

Bo sam proces dążenia do tego sprawia dużo fraidy ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 15:35

Sprawia frajdę, gdy cel jest osiągalny. Gdy nie jest, jest to proces demotywujący.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 26 lut 2015, 23:46

Nikita pisze:Zastanawia mnie fakt co robia osoby na forum spirytystycznym, ktore uwazaja spirytyzm za nielogiczny?

Próbują zrozumieć? uczą się? analizują poglądy innych na temat tego co nas spotka po śmierci? Szukają odpowiedzi?
Dobierz sobie co ci pasuje Nikita :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 27 lut 2015, 02:38

Mirek pisze:Sprawia frajdę, gdy cel jest osiągalny. Gdy nie jest, jest to proces demotywujący.

Jeśli priorytetowo potraktujesz nie doskonałość, ale dążenie do doskonałości, problem się rozwiąże. Wraz z postępem zawsze przechodzimy od rzeczy prostych do rzeczy bardziej złożonych. To, co wydaje się szczytem doskonałości dla człowieka prymitywnego, jest zaledwie pierwszym krokiem dla człowieka o rozwiniętej inteligencji. Myślę, że wraz z rozwojem ludzkości pojawia się coraz więcej możliwości, które były zamknięte dla ludzi przed wiekami, były właściwie poza ich horyzontem myślowym - dlatego cel stale się odsuwa, ale zarazem nie wyklucza to braku satysfakcji ani poczucia, że dziś jesteśmy o krok dalej niż wczoraj. Nigdy nie osiągniemy szczytu doskonałości, ponieważ dusza ludzka ma nieograniczone możliwości. Dla mnie deprymująca byłaby właśnie świadomość istnienia granicy, której nie można przesunąć.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 27 lut 2015, 06:26

Po co dyskutować nad czymś co nie jest prawdą? Duchy, które przekazywały wiedzę spisaną przez Kardeca, nie były doskonałe, gdyż one w seansach nigdy nie uczestniczą. Dlatego być może wydawało im się, że proces ten, dążenia do doskonałości, nigdy się nie kończy.
Marcinie podoba Ci się piękna kobieta, którą kochasz. Ona Ciebie też kocha lecz ciągle zwleka aby przyjąć Twoje oświadczyny. Spotykacie się i prócz: rozmów, przytulań, całusów nie ma nic więcej . Czy będziesz czekał na nią całe życie, bo te czekanie potraktujesz jako priorytet?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 08:23 przez Mirek, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 27 lut 2015, 07:54

Można przenosić góry, ale zawsze takie działanie musi mieć cel. Bo jaki sens byłby w przenoszeniu góry bez celu? Dla samej pracy?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi