Grupa Śląsko -Zagłębiowska?

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Grupa Śląsko -Zagłębiowska?

Postautor: gaba75 » 18 lut 2015, 09:22

Jednak Kardec współpracując z Duchami piszącymi wraz z nim książkę miał rację odnośnie znaczenia słów. Każdy z nas każde słowo może odebrać inaczej.
Tak więc można się zaangażować w coś, nie angażując się w ogóle-wg mnie
gaba75

Postautor: Mirek » 18 lut 2015, 11:02

"My, grupy należące do Międzynarodowej Rady Unitarian i Uniwersalistów stwierdzamy, że wierzenia naszej wspólnoty religijnej opierają się na:

wolności sumienia i myśli w kwestii wiary,
wrodzonych wartościach i godności każdej osoby,
sprawiedliwości i współczuciu w relacjach międzyludzkich,
odpowiedzialności i zaufaniu w relacjach międzyludzkich,
oddaniu demokratycznym zasadom,

deklarujemy, że naszym celem jest:

chronić Bezgraniczny Duch Życia (?) (Infinity Spirit of Life) i ludzką wspólnotę by umacniać wiarę Unitarian i Uniwersalistów na całym świecie,
stwierdzać różnorodność i bogactwo żywych tradycji,
ułatwiać wzajemne wsparcie poszczególnych członków organizacji,
promować nasze ideały i zasady na całym świecie,
promowanie modelu liberalnej religii przy warunku przestrzegania wspólnych wartości. "

Okazuje się, że nasz Kamil nie jest nawet Unitarianem, gdyż jak widać po jego postach te założenia, które są na czerwono, zupełnie nie są mu po drodze.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 18 lut 2015, 23:56

Słuchaj Mireczku, przyjemniaczku ;) :)
Camilus dopiero co tu wszedł, tak jak ja kiedyś i wiem jaki test tu przeszłam, tak więc powiem tylko raz, na Boga błagam zważ na swe słowa mój Aniele ;)
Ja go nie oceniam, próbóję zrozumieć.
gaba75

Postautor: 000Lukas000 » 21 lut 2015, 21:54

Pytanie co chcecie osiągnąć spotkaniem, czy zależy wam na spotkaniu spirytystycznym mającym na celu wspólne studia nad spirytyzmem, zorganizowanie spotkania otwartego mającego na celu popularyzacje tematu w regionie lub działania filantropijne, czy po prostu utworzyć grupę ludzi luźno powiązanych ze spirytyzmem.

W przypadku pierwszym będziecie mieli bardzo trudny start, w przypadku drugim może to raz za czas zorganizować grupa Krakowska w różnych miastach w tym i Katowicach i na pewno będą większe możliwości organizacji takiego spotkania pod względem kosztów gdy złoży się kilka osób a nie tylko dwie. W przypadku trzecim to nie będziecie mieli problemów z organizacją.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 22 lut 2015, 08:46

Lukasie hmmm, niewiem jak miałoby to wyglądać, na razie wstępem napisałam o grupie i myslę o ludziach wolnych. A dalszej drogi rozwoju nie umiem zaplanować, bo podobno "to co uradzone to nie spełnione". A ja lubię spełniac marzenia i swoje i innych.
Marzę o tym by działać. Na razie jestem uwiązana tymi ocenami negatywnymi mojej osoby, ale ja dam radę. Nie w tym życiu to w następnym :) .

Na razie szukam pracy, która dałaby mnie i moim dzieciom wsparcie finansowe. A potem zobaczymy.
Jednakże grupa mogłaby zaistnieć mimo wszystko.
Na razie grupa wstępna a później może coś wspólnymi siłami moglibyśmy zdziałać.
gaba75

Postautor: gaba75 » 22 lut 2015, 08:58

Poza tym,zadałeś pytanie Lukasie, co grupa spirytystów chce osiągnąć. Spirytysta powinien dążyć przede wszystkim do zbawienia. Szerzyć miłość i walczyć z przeciwnościami. Być odważnym i nie czerpać zysku ze swej działalności do własnej kieszeni, ale rozprowadzać dobro na cały świat.
Teraz ja Tobie zadam to samo pytanie, co Ty chcesz osiągnąć przez spotkania krakowskie. Zawsze gdzieś jest ukryty cel, nie sądzisz?
Bo to że powstała grupa nie oznacza, że stopiliśmy się w jedność. Mamy tylko jeden wspólny cel, ale istnieją też indywidualne cele każdego z nas. Każdy z nas po takim spotkaniu wie, co ma robić w życiu dalej, bo takie spotkanie człowieka naładuje pozytywna energią, którą może obdzielać każdego napotkanego na swej drodze.
gaba75

Postautor: 000Lukas000 » 23 lut 2015, 15:15

Moim celem jest otwarcie ludziom oczy na spirytyzm jako filozofie noszącą głęboką i pożyteczną naukę i pomagać innym właśnie tą nauką nie oczekując oczywiście że ktoś zostanie spirytystą.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 23 lut 2015, 15:26

Zabrzmiał jak: "Moim celem jest nawracanie na spirytyzm."
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 000Lukas000 » 23 lut 2015, 17:44

Mirek pisze:Zabrzmiał jak: "Moim celem jest nawracanie na spirytyzm."

to przeczytaj ze zrozumieniem ;)

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 23 lut 2015, 17:55

Hej halo Ziemia, do Marsjan, ;) :) WIecie jaki to temat? Nic tu nie pisze o zbędnych dyskusjach i przegadywaniu się, tylko o stworzeniu grupy. Więc proszę, chłopcy o spokój i wypowiedzi na temat, oki?
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce