Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jan Paweł II - czyb był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: światowid » 12 lut 2015, 14:57

niektóre jego dekrety uderzały w podstawowe wartości ludzkości, jak ten dotyczący pedofilii i tego co należy robić po ujawnieniu jej przypadków.
Podpisany przez niego konkordat jest najgorszym konkordatem, chyba tylko jakiś południowo amerykański kraj bardziej się upodlił.
Miliony płacone Watykanowi są powodem biedy w Polsce.. a nietykalnośc księży wręcz oburza.

W Krakowie, na osiedlu podwawelskim, gdzie od urodzenia mieszkałem, 2 km od jego domu koło rynku Dębnickiego, ludzie bardzo dziwne rzeczy mówili o nim.

A panu Dziwiszowi nie uwierzyłbym nawet jakby powiedział do mnie dzień dobry. jego uzależnienie i samouwielbienie po prostu mnie odrzucają.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Mirek » 12 lut 2015, 15:09

światowid pisze:niektóre jego dekrety uderzały w podstawowe wartości ludzkości, jak ten dotyczący pedofilii i tego co należy robić po ujawnieniu jej przypadków.
Podpisany przez niego konkordat jest najgorszym konkordatem, chyba tylko jakiś południowo amerykański kraj bardziej się upodlił.
Miliony płacone Watykanowi są powodem biedy w Polsce.. a nietykalnośc księży wręcz oburza.

W Krakowie, na osiedlu podwawelskim, gdzie od urodzenia mieszkałem, 2 km od jego domu koło rynku Dębnickiego, ludzie bardzo dziwne rzeczy mówili o nim.

A panu Dziwiszowi nie uwierzyłbym nawet jakby powiedział do mnie dzień dobry. jego uzależnienie i samouwielbienie po prostu mnie odrzucają.

Nie istnieje coś takiego jak lepszy, czy gorszy konkordat. Konkordat to oddanie państwa pod okupację Watykanu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: światowid » 12 lut 2015, 15:30

sama racja Mirku, tylko że niektóre kraje płacą im parę razy mniej niż my biedacy Europy. dzięki pani Suchockiej między innymi.

naprawdę z pieniędzy z konkordatu można by było u nas wiele dobrego zrobić.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Mirek » 12 lut 2015, 16:00

Nie do końca. Płacimy więcej, bo wyznawców więcej. A pieniądze z konkordatu kto inny by przejął i dobra by z nich nie było, co potwierdzają inne dziedziny życia.
Ile można by zaoszczędzić pieniędzy w NFZ, gdyby karty chorych, które wprowadził Sośnierz były w całej Polsce, a nie tylko na śŚląsku. Skończyłyby się nadużycia lekarzy i firm farmaceutycznych z wyciąganiem państwowej kasy. Teraz dziadkom po 70 lekarze tam gdzie nie obowiązują karty, wypisują viagrę. A to jeden z wielu przypadków, gdzie pacjent dostaje coś czego nie potrzebuje. A na karcie jest wszystko zapisane o pacjencie i łatwo wykryć nadużycia. Dlatego rząd nie wprowadził kart w całym kraju.
Dlatego gadanie, że jakieś pieniądze, które można by zaoszczędzić i na lepsze rzeczy przeznaczyć jest tylko gadaniem, bo rzeczywistość pisze inne scenariusze.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Obserwator » 13 lut 2015, 00:58

Tak a propos kosztów - to tylko ostrożny oficjalny szacunek:

Roczne wydatki z budżetu państwa, związane z funkcjonowaniem Kościoła katolickiego

źródła danych: KAI, MON, MEN

Koszt związany za nauczaniem religii w szkołach około 1 150 mln zł
Dotacje dla Kościelnych Uczelni Wyższych, wydziałów teologicznych, szkół, przedszkoli i ochronek 521 mln zł
Fundusz Kościelny 89 mln zł
Dotacje do remontów zabytków kościelnych 26,6 mln zł
Ordynariat Polowy Wojska Polskiego 19,2 mln zł
Caritas Polska 5,5 mln zł
Kapelani szpitalni 3 mln zł
Kapelani więzienni 2,4 mln zł
Kapelani Straży Granicznej 842 tys. zł
Kapelani Straży Pożarnej 745 tys. zł
Kapelani w Policji 441 tys. zł
Kapelani Biura Ochrony Rządu 150 tys. zł
RAZEM: blisko 1 820 mln zł

Czyli o ile udałoby się zmniejszyć poziom bezrobocia, dzieląc tę sumę na pensje dla bezrobotnych i kierując ich do pracy w ramach programów aktywizacji zawodowej ? :?:
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 13 lut 2015, 07:05

Masz nieaktualne dane. Od tego roku Carutas nie otrzymuje ani złotówki dotacji od Państwa.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: światowid » 13 lut 2015, 09:57

Mirek, ale nawet pomijając caritas, to kwota całościowa i tak po prostu przeraża.

NFZ nieraz tłumaczy się że nie ma 2 milionów by podpisać umowę z jakimś szpitalem na badania czy leczenia. a w tym przypadku kwota 2 miliony złotych to chyba idzie na waciki do uszu.

Straszne to jest.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: gaba75 » 13 lut 2015, 12:31

Cieszę się Lukasie, że podjąłeś ten temat. JPII -na zjeździe w krakowie chciałam zaproponować by jego patronatem objąc naszą grupę. Ale niestety miałam jak na tym forum marne szanse by cokolwiek zaproponować, by to zaaprobowano. Nie mam nic do Ojca Pio, ale wydaje mi się że każdy powinien na takim zjeździe wypowiedzieć się. Każdy ze swoim typowaniem. Poza tym moim skromnym zdaniem takie spotkania spirytystyczne powinny odbywać się w pomieszczeniu w ktorym jest dostęp do wszystkiego, co sprzyja optymalnemu rozwojowi i przytulna atmosfera. Pozytywna energia jest z korzyscią dla wszystkich.
gaba75

Postautor: Mirek » 13 lut 2015, 13:46

światowid pisze:Mirek, ale nawet pomijając caritas, to kwota całościowa i tak po prostu przeraża.

NFZ nieraz tłumaczy się że nie ma 2 milionów by podpisać umowę z jakimś szpitalem na badania czy leczenia. a w tym przypadku kwota 2 miliony złotych to chyba idzie na waciki do uszu.

Straszne to jest.

Przeraża tylko tego co, tak naprawdę nie wie skąd się biorą te wszystkie kwoty i ma wrogi stosunek, w tym przypadku do Kościoła.
NFZ brakuje pieniędzy bo nikomu nie zależy ukrócenie procederu nieuczciwych lekarzy. Wyłudzaniu pieniędzy z NFZ. Jak były kasy chorych, to rzadko lub wcale nie słyszano o zadłużeniu szpitali.
Za przeniesieniem religii z salek do szkół nie był Kościół, a Państwo, więc też nie możesz mieć pretensji, że dostają za naukę religii księża wynagrodzenie. Musiałbyś w takim przypadku zakwestionować wypłaty nauczycieli i powiedzieć, że powinni pracować za darmo, bo te pieniądze, które biorą można by lepiej spożytkować. Dlatego uważam, że nie ma co się tak tym emocjonować, skoro w każdej dziedzinie życia są nieprawidłowości, a my w pojedynkę nie jesteśmy w stanie niczego zmienić.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: światowid » 13 lut 2015, 14:08

Mirek pisze:
światowid pisze:Mirek, ale nawet pomijając caritas, to kwota całościowa i tak po prostu przeraża.

Straszne to jest.

Dlatego uważam, że nie ma co się tak tym emocjonować, skoro w każdej dziedzinie życia są nieprawidłowości, a my w pojedynkę nie jesteśmy w stanie niczego zmienić.

A ja uważam całe moje życie, że jak coś jest niesprawiedliwe, nieprawidłowe i złe, to pomimo samotności nie powinno się poddawać i ulegać bo wtedy stajemy się milczącym cieniem który na nic nie ma wpływu. gdyby ludzie nie emocjonawali się tematami na które mają nikły wpływ to bylibyśmy jeszcze bardziej pogrążeni w tej niesprawiedliwości niż jesteśmy. Twoja postawa bierności i uległości mimo zauważanych niesprawiedliwości, nie jest cechą którą chciałbym mieć. wiem że niewiele mogę, ale przynajmniej mogę o tym mówić otwarcie.

Wrogi stosunek do kościoła jest wynikiem wrogiego stosunku kościoła do mnie, do Polski i do całego świata.. niestety dla mnie instytucja kościoła to firma niczym MC donalds. w której liczą się słupki, zyski i nowe zdobycze majątkowe.
Szanując ludzi wierzących, jestem zdumiony ich przyzwoleniem na taki stan cichego przyzwolenia w imię Boga.

Zawsze broniłem słabszych, czy to w szkole przed nauczycielami, czy na podwórku. i czasem mimo że wiedziałem (jak w przypadku nauczycieli) że niewiele zmienię, to nigdy nie spuszczałem głowy w dół milcząc przy tym zapobiegawczo. Zawsze mówiłem to co uważałem. i nie powiem że przysparzało mi to sympatii u nauczycieli, ale wiele spraw np. na studiach udało mi się uratować i pomóc kolegom których prawie nie znałem by nie wylecieli ze studiów. Przez wiele lat miałem w głowie taką prostą maksymę, napisaną pod koniec lat 80tych. "Bunt jest naszych obowiązkiem". Bunt przeciw niesprawiedliwości, która codziennie nas otacza i na którą większość nie zwraca uwagi, bo nie jego osobiście dotyczy.

tylko zmieniając siebie i swoje otoczenie, można zmienić świat.
Awatar użytkownika
światowid

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi