Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: światowid » 09 lut 2015, 15:32

wigilia jest dniem.
a dzień ten jest świętem zwycięstwa dnia nad nocą. i czczony był setki lat, jak nie tysiące, przed powstaniem chrześcijaństwa. dłuższe dni, dawały pierwszą oznakę wiosny, wiedząc ile było w spiżarni, można było spokojnie czekać wiosny.

Dzień ten jako święto związane z bardzo ważnym wydarzeniem, było od zarania dziejów na całej kuli ziemskiej zawsze ważne. każde plemię czy ród, po swojemu go obchodził. inaczej tam gdzie była zima, inaczej tam gdzie zimy w tym okresie nie ma.

Obchodzenie tego święta współcześnie, nawet dla ateistów, powinno być nadal kontynuowane. z szacunku do Matki Ziemi która nas wszystkich pokornie karmi, i tych złych, i tych dobrych..
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Mirek » 09 lut 2015, 17:41

Jedyne co człowiek musi, to umrzeć aby duch mógł przejść do świata duchowego. Resztę może ale nie musi ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: światowid » 10 lut 2015, 12:03

Camilus, napisałeś: "ja ten dzień wykorzystuje żeby spotkać się ze znajomymi, lub żeby sobie pobyć sam, nie ma on dla mnie już znaczenia religijnego, "

I to jest forma twojego spędzania tego dnia, w jakiś sposób świąteczna, bo masz czas na kolegów lub czas by pobyć samemu.

ale jeśli chodzi o przesilenie zimowe, to ten dzień dotyczy i Ciebie. czy tego chcesz czy nie podlegasz rytmowi życia tej planety.

I tylko o to mi chodziło. a nie o religijne świętowanie.

Ja na przykład mam zawsze w planie wizytę na Kopcu Kraka. To moje ateistyczno pogańskie złożenie hołdu przyrodzie i czasom w których była ona wyznacznikiem świąt i uroczystości, oraz dnia w którym ów dzień zaczyna się wydłużać, co przypomina mi i przodkom o końcu zimy i przyprawia o dobry humor.

Może i chrześcijanie na początku nie obchodzili wigilii. zapewne tak jest, ale faktem jest że ten dzień był czczony znacznie wcześniej. ty jako znawca historii na pewno o tym wiesz. i stąd wypływa moje uszanowanie tego dnia, jako dnia odradzania się życia w przyrodzie.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Hansel » 05 maja 2015, 19:29

Ciekawa sprawa Muzułmanie uważaja że gdyby dzieci wychowywać od małego w całkowitej nieświadomości że na świecie istnieje coś takiego jak religia to one i tak wierzyły by własnie w Allaha...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 05 maja 2015, 19:40

A skąd to wiesz?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 05 maja 2015, 21:42

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 20 maja 2015, 11:38

Hansel pisze:
Xsenia pisze:Czyli rozumie, że Muzułmanie tak samo mieszali w swojej świętej księdze co chrześcijanie? I też zmieniali ją tak, by mieć większą władzę nad "szarym ludem"? Czyli w sumie nic nowego....
Niestety cały problem z Islamem jest taki że według niego Koran jest dokładną kopia księgi która jest w niebie dlatego jest zupełnie dosłownie interpretowany a są tam rzeczy podobne do scen ze Starego Testamentu które ukazują Boga jako złego tyrana.

A ktoś tą księgę, która jest w niebie czytał?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 20 maja 2015, 12:08

konrad pisze:I Mojżesz, i Mahomat tworzyli dzieło dopasowane do czasów i kultury, w której żyli.
W takim razie Mojżesz, i Mahomat nie byli zbyt dobrymi Duchami ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 21 maja 2015, 22:31

konrad pisze:I Mojżesz, i Mahomat tworzyli dzieło dopasowane do czasów i kultury, w której żyli.
W takim razie Mojżesz, i Mahomat nie byli zbyt dobrymi Duchami ? Przynajmniej w porównaniu do Jezusa ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 31 maja 2015, 22:06

Luperci Faviani pisze:
Nikita pisze:LF chcesz dyskutowac z faktami historycznymi? Poczytaj troche o historii islamu i dopiero potem sie wypowiedz...

Tak się przypadkiem składa, że znam historię Mahometa, ale Koran też znam, w przeciwieństwie do Ciebie, droga koleżanko.
Nikita pisze:ale prosze nie mowic, ze zostalam zmanipulowana...bo to jest bardzo niegrzeczne stwierdzenie!!! dziwie sie, ze ze w LF w ten sposob argumentuje!!!

Przepraszam, ale jeżeli tworzysz sobie opinię o jakiejś religii, nie znając jej, a opierając się jedynie na jakiś filmach z youtube i katolickich tekstach, w których nie ma ani grosza obiektywizmu, to jak można nie wziąć pod uwagę manipulacji? Wiem też, że nikt nie lubi być zmanipulowanym i wiem, że to nie jest przyjemne.

Nie mam do Ciebie złości, Nikita, ale też nie zamierzam milczeć, czy grzecznie się uśmiechać, gdy czytam opinie sugerujące zawiść do innych.

Owszem, w Koranie są wzmianki o "zabijaniu niewiernych" ale Stary Testament pod tym względem wcale nie jest lepszy. Koran nie mówi tylko o mordowaniu; mówi o miłości, poszanowaniu, oddaniu drugiemu człowiekowi... Nie można oceniać wiary na podstawie jakiejś grupy fanatyków! Przypomnij sobie obronę krzyża w Warszawie - czy to było chrześcijaństwo? Wyzywanie księży, bicie, oszczerstwa - czy to bała miłość, którą głosił Jezus? Czy muzułmanie w ten sposób mają postrzegać tę wiarę?
Niestety wadą religi jest to że ona jakby konserwóje niektóre barbażyńskie zwyczaje.
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia