Prawo karmy czyli przyczyny i skutku

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Prawo karmy czyli przyczyny i skutku

Postautor: Nikita » 31 sty 2015, 18:04

Czytalam. Nie do konca ale kiedys dokoncze.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 04 lut 2015, 23:45

Karma to jest pojęcie z Religii dharmicznych w Spirytyźmie raczej nie występuje. Przynajmniej ja sobie nie przypominam żeby Kardec albo Denis kiedykolwiek takiego słowa w swoich książkach urzywali.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 04 lut 2015, 23:51

Hansel pisze:Karma to jest pojęcie z Religii dharmicznych w Spirytyźmie raczej nie występuje.

A nie może być tak, że człowiek źle zrobiwszy jakąś lekcję w ciągu życia, musi ją odrobić poprawnie w następnym? Dlatego uważam, że w Spirytyźmie karma występuje, jest tylko rozumiana inaczej. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 05 lut 2015, 14:09

oczywiscie, ze wystapuje ale jest inaczej nazywana...takie czepianie sie slowek do niczego nas nie doprowadzi.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 05 lut 2015, 15:29

Chyba nie tak całkiem tylko nazwa.

Co innego "odrobić" lekcję raz jeszcze, a co innego ponieść karę i odrobić lekcję.
Wschodnie rozumienie karmy zakłada cofanie się w rozwoju i odbywanie kary, w spirytyźmie cofania nie ma.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Nikita » 05 lut 2015, 18:18

jakie cofanie sie? Karma to suma uczynkow dobrych i zlych i wedlug tej karmy tworzy sie Twoje przeznaczenie...jak bedziesz mordowal i czynil zlo to bedziesz musiakl odpokutowac i tyle...mozna to nazwac cofnieciem sei? byc moze? a moze upadkiem?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 29 maja 2015, 10:53

Dlaczego dzieci „rozliczają się” za swoich rodziców i krewnych? To jest niesprawiedliwe.

S. N. Łazariew: Proszę zrozumieć, że istnieją prawa. Weźmy na przykład taką sytuację: Kapitan dowodzi okrętem. Nie potrafił opanować sytuacji i statek rozbił się o rafy. Więc czy jest to sprawiedliwe, że pasażerowie zginęli?

Jest prawo, istnieją także wyższe prawa. Jeśli kapitan się „nie spisał” i pasażerowie zginęli, to znaczy, że każdy z nich trafił na ten okręt nieprzypadkowo. Jeżeli moi rodzice coś „nakręcili”, a ja też z przeszłych żywotów mam analogicznie negatywny „bagaż”, to okazałem się ich synem nie przypadkiem. Jeżeli zaprzestałem osądzania ich – zamknąłem najbardziej głębokie analogiczne struktury. I na odwrót.

A dlaczego ludzie odpowiadają za grzechy kraju itd.? Znowu wszystko jest nieprzypadkowe. Każdy człowiek precyzyjnie trafia w miejsce, które dokładnie odpowiada wewnętrznemu zakodowaniu jego pól. Trafiłem do jakiegoś kraju – bo na głębokim poziomie jestem z nim w zgodności.

Dlatego istnieje Wschód i Zachód. Np. kobieta na Zachodzie – wyemancypowana, osądza, pogardza, lekceważy – jest tam bezpłodna. Rodzi się potem na Wschodzie i „oduczają” ją tam. „Oduczają” wystarczająco długo. Odradza się i potem może już żyć na Zachodzie. Tak wygląda wahadłowy system, dzięki któremu żyjemy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 30 maja 2015, 12:04

Achill pisze:Lubię buddyzm, niestety jak kazda religia ma swoje rady.

To jest właśnie ciekawe że on ze wszystkich religi chyba w najmniejszym stopniu uległ wypaczenią.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 18 wrz 2015, 10:09

Achill pisze:Lubię buddyzm, niestety jak kazda religia ma swoje rady.
Np jakie ?
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi