Pierwsi chrześcijanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pierwsi chrześcijanie

Postautor: Mirek » 23 sty 2015, 20:51

Achill, proponuję Ci zapoznać się z prawdziwą historią rodu Borgiów. Zobaczysz wtedy, że to co napisałeś runie w gruzach.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 23:42

Masz na myśli ten serial ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 sty 2015, 00:05

w ktorym punkcie, Mirku?
bo nie za bardzo rozumiem co maja Borgiowie do pierwszych chrześcijan lub kwestia znaku równości miedzy spirytyzmem a chrześcijaństwem? być może moja wiedza jest zbyt mała, byłbym wdzięczny gdybyś mi ją lekko przybliżyl abym mógł ocenić czy warto zajmować sobie tym głowę. :)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 28 sty 2015, 10:07

Zatanawia mnie jeszcze jedna kwestia czemu oni wierzy w rychłe powtórne przyjście Chrystusa i koniec świata ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: światowid » 28 sty 2015, 11:12

Hansel,

szczerze to też o tym rozmyślałem, i doszedłem do wniosku że była to najprostsza forma obietnicy zakończenia swych męk na tej ziemi.niebawem, nieuchronnie. sprawiedliwie.. Sądzę ze tak to pojmowano. Należy pamiętać że wiedza i postrzegania świata przez pierwszych chrześcijan było odmienne od naszego.

Pierwsi chrześcijanie byli ludźmi zniewolonymi, niezależnie czy stał nad nimi ktoś z batem, czy nie, to ich wolność chociażby do przemieszczania się albo poślubienia tego kogo się pokochało było bardzo utrudnione.

Może ta obietnica szybkiego zakończenia smutnego życia które wiodą (koniec świata) i rozliczenie tych którzy ich uciemiężają ( sąd ostateczny) były czymś co właśnie przyciągało tłumy ludzi.

To jest ciekawe pytanie. moje dywagacje nie muszą być słuszne.. Ale właśnie z takimi aspektami można było łączyć powody takich a nie innych obietnic składanych przez tych którzy tę religię tworzyli i szukali poklasku wśród zniewolonych i biednych, których życie było nie szanowane.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Achill » 28 sty 2015, 11:34

wydaje mi się ze takie rzeczy zachowałyby się w literaturze z tamtego okresu, ale mogę sie mylić więc pewności nigdy nie ma.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 29 sty 2015, 13:02

światowid pisze:To jest ciekawe pytanie. moje dywagacje nie muszą być słuszne.. Ale właśnie z takimi aspektami można było łączyć powody takich a nie innych obietnic składanych przez tych którzy tę religię tworzyli i szukali poklasku wśród zniewolonych i biednych, których życie było nie szanowane.
I dlatego wiara w reinkarnację którą głosił Jezus tak szybko u nich zanikła, a zamiast tego pojawiło się coś co przypominało Eucharystię ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Arronax » 30 sty 2015, 08:45

A mamy 100% pewność, że właśnie Jezus głosił wiarę w reinkarnację?
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Achill » 30 sty 2015, 09:47

Arronax pisze:A mamy 100% pewność, że właśnie Jezus głosił wiarę w reinkarnację?

nie mamy 100% pewności że on rzeczywiście żył ;)
w tym szkopuł możemy na podstawie analizy porównawczej postawić tezy ktore mają wysoką prawdopodobość ;) ale nigdy nie dadza nam 100%. Żadne wydarzenie historyczne nie ma.
Weźmy chocby wydarzenia i tak doniosłe (a przy tym obserowawne przez cąły świat) jak zabojstwo Kennediego, śmerć gen . Sikorskiego w giblartarze, 11 września 2001 - czy mamy 100% wiedzy na ten temat. nie! więc i w kwestii J i jego nauk nie możemy mieć takiej wiedzy, baaa nie mamy prawa takowej posiadać.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 30 sty 2015, 11:33

Arronax pisze:A mamy 100% pewność, że właśnie Jezus głosił wiarę w reinkarnację?

,,(1) Był wśród faryzeuszów pewien człowiek, imieniem Nikodem, dostojnik żydowski. (2) Ten przyszedł do Niego nocą i powiedział Mu: Rabbi, wiemy, że od Boga przyszedłeś jako nauczyciel. Nikt bowiem nie mógłby czynić takich znaków, jakie Ty czynisz, gdyby Bóg nie był z Nim. (3) W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego. (4) Nikodem powiedział do Niego: Jakżeż może się człowiek narodzić będąc starcem? Czyż może powtórnie wejść do łona swej matki i narodzić się? (5) Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. (6) To, co się z ciała narodziło, jest ciałem, a to, co się z Ducha narodziło, jest duchem. (7) Nie dziw się, że powiedziałem ci: Trzeba wam się powtórnie narodzić. (8) Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha. (9) W odpowiedzi rzekł do Niego Nikodem: Jakżeż to się może stać? (10) Odpowiadając na to rzekł mu Jezus: Ty jesteś nauczycielem Izraela, a tego nie wiesz? (11) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, że to mówimy, co wiemy, i o tym świadczymy, cośmy widzieli, a świadectwa naszego nie przyjmujecie. (12) Jeżeli wam mówię o tym, co jest ziemskie, a nie wierzycie, to jakżeż uwierzycie temu, co wam powiem o sprawach niebieskich? (13) I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego. (14) A jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak potrzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, (15) aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. (16) Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. (17) Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. (18) Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. (19) A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. (20) Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. (21) Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu.,,
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi