co można sie dowiedzieć na seansie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

co można sie dowiedzieć na seansie

Postautor: troll » 01 lis 2008, 10:57

mam takie pytania, może ktoś umie udzielić odpowiedzi

1* czy duchy potrafią przewidzieć co sie stanie danego dnia i o której godzinie
2* czy potrafią przyśpieszyć jakieś sprawy w urzędzie lub pokierować je według naszego uznania ?
3* czy potrafią np sprawić żeby ktoś urósł kilka cm, zwiększyć masę ciała itp (to hipnoza podobno potrafi)
4* czy potrafią rozkochać w kimś jakaś osobę? czy potrafią podać ile dana osoba zarabia i ile ma na koncie ?
5* czy duchy mogą podać czyjś adres ?
6* czy duchy mogą podać kilka rozstrzygnięć danej sytuacji i jak najlepiej postąpić ?
7* czy mogą podać co złego a co dobrego czeka daną osobę w ciągu np 3 najbliższych miesięcy ?
8* czy duchy mogą podać pytania na egzamin ?
9* czy dana osoba ma choroby ?
10* czy duch może podać adres i dane osoby którą widzieliśmy np tydzień temu w parku taka tak byla ubrana wtedy i kilka informacji o tej osobie ?

czy ktoś probował któryś z tych rzeczy i z jakimi rezultatami? czy odpowiedzi były trafne?

podobno channeling i niektóre inne kontakty z astralem dają takie możliwości
troll

Re: co można sie dowiedzieć na seansie

Postautor: cthulhu87 » 01 lis 2008, 17:13

W Polsce wydano dwie podstawowe książki Allana Kardeca: "Księgę Duchów" i "Księgę Mediów". Bez ich dobrej znajomości moim zdaniem nie ma zupełnie sensu zajmowanie się tematem duchów. Literatura przedmiotu jest zresztą obszerna i wydaje mi się, że należy bardzo dobrze zgłębić teorię, żeby zacząć kiedyś, w przyszłości, praktykować stronę eksperymentalną spirytyzmu. Ja nie wsiadłbym za kierownicę, jeśli nie wiedziałbym jak działa samochód ani jak nim kierować, a Ty?

Skrajnie nierozsądne jest organizowanie seansów bez długotrwałego przygotowania teoretycznego, bez znajomości i rozumienia filozoficznej strony tej doktryny i bez odpowiednio przygotowanej grupy, która zrzesza spirytystów. O ile pamiętam, Konrad w jakiejś rozmowie napomknął kiedyś, że grupie bydgoskiej to druga strona (tj. same duchy) dała sygnał:), że warto zacząć robić coś w tym kierunku:). Może tak właśnie jest najlepiej?

Jeśli chodzi o te pytania - myślę, że gdybyś przeczytał chociażby niektóre informacje zawarte na stronie, wiedziałbyś że zadawanie ich duchom w trakcie seansów jest zupełnie nie na miejscu i jeśli już jakimś cudem otrzymałbyś odpowiedź, to udzieliłyby ją na pewno duchy niższe, i na pewno by Cię okłamały :lol: Oczywiście w grę wchodzą później ewentualne kłopoty natury psychicznej, albo opętanie, na co początkowe medium jest szczególnie narażone. Jeśli znajdziesz w jakiejś bibliotece "Księgę mediów", polecam rozdział XXVI, pt. "Pytania, które można zadawać Duchom", tam jest wszystko ładnie wyjaśnione. Ale to nie od tego powinno się zaczynać;). Wiesz ile chirurg musi przeczytać książek, zanim zacznie operować? :lol:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: knyp » 01 lis 2008, 23:32

Czy Ty chcesz o to zapytać dla swojego dobra czy dla czyjegoś ?
Czy myślisz, że nawet gdyby Duchy to wiedziały Bóg by Im pozwolił zdradzać swoje plany ?
Chcesz wierzyć czy wiedzieć ?... Co Ci się bardziej w życiu albo po nim przyda ?
Czy na prawdę chciałbyś znać odpowiedzi na takie pytania ?...

Nie wiem, albo przeczytałeś o seansach w Google 5 min temu albo na prawdę chcesz dostać 5 z tego testu ;) może chcesz wyszaleć się 3 miesiące przed swoją śmiercią ? Rozkochać w sobie bogatą dziewczynę ? chcesz szybciej wyrobić sobie dowód osobisty ? Nie wiem, nie odbierz mnie źle ale myślę, że takie pytania rodzą się z niewiedzy o spirytyzmie i przez to zachęcam do lektury :D Sam jeszcze niewiele wiem więc nowego kompana w podróży z chęcią poznam. Z pewnością z czasem znajdziesz pytania na które tak na prawdę szukasz odpowiedzi.
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: troll » 02 lis 2008, 07:31

z niewiedzy i dlatego pytam, ale jak widać mądrej odpowiedzi nie dostane chyba na tym forum
troll

Postautor: cthulhu87 » 02 lis 2008, 09:41

troll pisze:mądrej odpowiedzi nie dostane chyba na tym forum
Widzę, że niewiele bierzesz sobie do serca to, co się mówi, ale ja mimo wszystko wyjdę naprzeciw i zacytuję kilka fragmentów z Kardeca: :lol: (z Księgi Mediów), które być może Cię zainspirują do tego, by zająć się czytaniem, a nie eksperymentowaniem, bo od tego drugiego - mogę zapewnić - będziesz mieć najwyżej duże kłopoty.
Zatem:

1. "Jakie pytania są najbardziej nieprzyjemne dla dobrych Duchów?" odp: Wszelkie zbędne lub zadane z ciekawosci czy w celu wypróbowania kogoś. Na takie pytania nie odpowiadają i odchodzą" (s. 392.)

2. "Czy Duchy chętnie odpowiadają na zadawane im pytania? odp: To zależ od pytań. Duchy poważne zawsze z przyjemnością odpowiadają na pytania mające na celu dobro i mogące wam pomóc się rozwinąć. Na pytania błahe nie zwracają uwagi" (s. 391.)

3. "Czy Duchy mogą ujawnić nam przyszłość? odp: Gdyby człowiek znał przyszłość, to nie przejmowałby się teraźniejszością. Jest to kolejna kwestia, na którą zawsze nalegacie, chcąc uzyskać dokładną odpowiedź. To wielki błąd, bo manifestacje Duchów nie służą przepowiadaniu przeszłości. Gdy uporczywie domagacie się jakiejś odpowiedzi, to udzieli jej wam Duch-żartowniś: powtarzamy wam to za każdym razem." (s. 393.)

4. O co chodzi Duchom przepowiadającym z własnej woli rzeczy, które się nie sprawdzają? Odp: "Robią to bardzo często, aby się zabawić ludzka łatwowiernością, strachem czy radością, które wywołuja, a później cieszą się z rozczarowania." (s. 394.)

5. Czy duchy mogą nas naprowadzić na ukryte skarby? Duchy wyzsze nie zajmują się takimi sprawami, jednak oszukańcze Duchy często wskazują nieistniejące skarby i mogą wskazać je w jakimś określonym miejscu, choć ukryto je w zupełnie innym.Pożytecznym celem tego wszystkiego jest wykazanie, że prawdziwe bogactwo bierze się z pracy" (s. 404.)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 02 lis 2008, 13:49

Myślę, że nie ma co ignorować pytań zadanych przez trolla, sądzę bowiem, że chodzą po głowie większości osób, które myślą o tym, by zainteresować się spirytyzmem. Poprzedni post cthulhu87 dość wyczerpująco wyjaśnił, w jaki sposób podejść do pytań zadawanych Duchom. Spróbuję zebrać informacje w jedną całość:
1) Duchom możemy zadać każde pytanie, jednakże nie na każde będą w stanie udzielić odpowiedzi. Nie są one mądrzejsze od nas, więc gdy zapytamy się o numery, które padną w losowaniu totolotka, istnieje taka sama szansa, że otrzymamy trafną odpowiedź, gdybyśmy zapytali kogokolwiek z naszych znajomych.
2) Istnieje możliwość uzyskania mądrych odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań, trzeba jednak znaleźć Ducha, który będzie miał w danym temacie dość dużą wiedzę. W tym przypadku najlepiej zwrócić się do Duchów Wyższych. Bardzo chętnie pomagają nam one z wieloma pytaniami, z całą jednak pewnością nie podadzą nam cyfr, dat, odpowiedzi na pytania w egzaminie itd. Gdybyśmy poprosili je o to, by sprawiły, żeby ktoś się w nas zakochał, z całą pewnością odmówią. Czynią one jedynie dobro, a jaką mamy pewność, że fakt pokochania nas będzie dla tej drugiej strony czymś dobrym? Gdy jednak poprosimy ich o pomoc, ponieważ z jakiegoś powodu cierpimy, z całą pewnością udzielą nam wsparcia.
3) Duchy niższe często podszywają się pod Duchy Wyższe i odpowiadają nam na wszystkie pytania po to, by poczuć się kimś ważnym, a także by po prostu nas sobie podporządkować. Na nie właśnie trzeba najbardziej uważać, zwłaszcza że przy pierwszych próbach kontaktu z zaświatami niemal na pewno natrafimy na Duchy Niższe.
Odniosę się teraz bezpośrednio do Twoich pytań, gdyż wydaje mi się, że kilka jest dość ciekawych:
troll pisze:1* czy duchy potrafią przewidzieć co sie stanie danego dnia i o której godzinie
7* czy mogą podać co złego a co dobrego czeka daną osobę w ciągu np 3 najbliższych miesięcy ?

Nie. Duchy nie mają wiedzy o przyszłości. Są w stanie jedynie przestrzec przed zdarzeniami, o których mogą mieć większą wiedzę niż my. Np. mogą przestrzec nas przez wybuchem wojny, gdyż znają intencje tych, którzy chcą ją rozpocząć.
troll pisze:2* czy potrafią przyśpieszyć jakieś sprawy w urzędzie lub pokierować je według naszego uznania ?

Teoretycznie są w stanie inspirować swoimi myślami ludzi, którzy się tymi sprawami zajmują, jednakże ich wpływ jest raczej niewielki. Zwłaszcza że czymś takim mogłyby się zająć tylko Duchy Niższe, które mają o wiele słabszy wpływ na ludzi, niż mogłyby go mieć Duchy Wyższe.
troll pisze:3* czy potrafią np sprawić żeby ktoś urósł kilka cm, zwiększyć masę ciała itp (to hipnoza podobno potrafi)

Raczej nie.
troll pisze:4* czy potrafią rozkochać w kimś jakaś osobę? czy potrafią podać ile dana osoba zarabia i ile ma na koncie ?

Nie są w stanie nikogo w nikim rozkochać. Mają jednak teoretycznie możliwość inspirowania myśli, a zatem doprowadzania do wydarzeń, w wyniku których miłość mogłaby się pojawić. Tak jak już wcześniej pisałem, zajmują się jednak tym Duchy Niższe, którymi często kieruje nienawiść i złe intencje. Co do kwestii pensji, oczywiście Duchy teoretycznie mogłyby dowiedzieć się telepatycznie, kto, ile zarabia, jednak tego nie czynią. U Duchów Niższych te zdolności są dużo słabsze i zazwyczaj, jeśli podają jakieś kwoty odpowiadając na podobne pytanie, po prostu je zmyślają.
troll pisze:5* czy duchy mogą podać czyjś adres ?

Tak. To robią również Duchy Wyższe, o ile jest w tym jakiś istotny cel. Znam np. przypadek medium Divaldo Franco, który od Duchów otrzymał adres osoby, z którą miał się skontaktować w Hiszpanii celem zorganizowania spotkania spirytystów. Tego typu informacje to raczej jednak rzadkość, aniżeli reguła.
troll pisze:6* czy duchy mogą podać kilka rozstrzygnięć danej sytuacji i jak najlepiej postąpić ?

Duchy mogą podpowiadać nam, jak zachować się w danej sytuacji. Duchy Wyższe jednak nigdy nie podpowiadają nam wprost. Chcą, by nasze działania, zależały tylko i wyłącznie od nas samych, bo jedynie w ten sposób możemy czegoś się nauczyć.
troll pisze:8* czy duchy mogą podać pytania na egzamin ?

Raczej nie. Zdobycie takich informacji byłoby zbyt dużym wysiłkiem.
troll pisze:9* czy dana osoba ma choroby ?

Tak. Duchy mogą naprowadzić nas na taką informację, choć raczej nie mówią tego w prost
troll pisze:10* czy duch może podać adres i dane osoby którą widzieliśmy np tydzień temu w parku taka tak byla ubrana wtedy i kilka informacji o tej osobie ?

Nie. To tak, jakbyś miał się zapytać o to samo kogokolwiek, kto był wtedy w parku. Szansa, że w seansie natrafisz na Ducha, który wtedy też tam był i co więcej będzie coś wiedział o danej osobie, jest praktycznie żadna.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 03 kwie 2010, 14:26

Nie są w stanie nikogo w nikim rozkochać. Mają jednak teoretycznie możliwość inspirowania myśli, a zatem doprowadzania do wydarzeń, w wyniku których miłość mogłaby się pojawić. Tak jak już wcześniej pisałem, zajmują się jednak tym Duchy Niższe, którymi często kieruje nienawiść i złe intencje.

A załóżmy, że duch wiedziały, że są dwie osoby, którym jakoś nie udaje się spotkać i nawiązać kontaktu. Są samotne od bardzo dawna, ale mogliby się ze sobą dogadać, mogliby pasować do siebie. Duch Wyższy nie mógłby jakoś... zmobilizować ich do zapoznania się? Duch Wyższy niekoniecznie jakiś tam, może po prostu duch opiekun.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 05 kwie 2010, 17:00

Mogą sprawić, że ludzie ci się spotkają (choć i tu raczej poprzez inspirowanie im jakichś pomysłów np. "Idź tam o tej i o tej godzinie", ale takich których realizacja zależy od wolnej woli człowieka, więc nigdy nie ma 100% pewności, że się uda). Nie są jednak w stanie sprawdzić, że ktoś kogoś pokocha.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: qaz » 30 kwie 2010, 06:37

mam takie pytanie czy podczas seansu duch wzywanej osoby
moze przepowiedziec przyszłosc?
qaz

Postautor: Luperci Faviani » 30 kwie 2010, 09:03

Zwykle przepowiedzieć przyszłości nie może. Duchy nie są wszechwiedzące.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi