Dusza Ateisty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dusza Ateisty

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 19:16

Xsenia pisze:A kto powiedział, że Bóg musi wyglądać jak człowiek? Dusze nie raz są kulistymi orbami w ogóle niepodobnymi z kształtu do człowieka, więc i Bóg nie musi kształtem przypominać człowieka. :)

Dokładnie tak. Ja w każdym razie za Boga uważam najwyższą inteligencję rządzącą wszystkimi światami która jest zupełnie bezcielesna.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 23 sty 2015, 19:45

Hansel pisze:a myślę że on stwarza wszystkie inne Duchy po to żeby nadać sen istnieniu sobie samemu bo dzieki temu ma kogo kochać.

długo rozmyślalem co na to odpisać. bo to dla mnie temat z kategorii "dalsza rozmowa grozi śmiercią z ręki katolika" ;)
Z twojej wypowiedzi wynika, że jakby sobie nei tworzył duchów to by nie mial kogo kochac, czyli... ma potrzebe jaką musi zapsokoić. Zatem wielki, wszechmocny bóg ma słabość, ktorej nie potrafi sam bezposrednio zaspokoić. czy zatem jest rzeczywiście taki wszechmocny jak nam się wydaje? A przeciez boga, ludzie i duchy, nazywają Miłością . źródłem milości itp itd...
I właśnie dlatego to co napisałeś jest dla mnie nielogiczne.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 19:53

Achill pisze:Z twojej wypowiedzi wynika, że jakby sobie nei tworzył duchów to by nie mial kogo kochac, czyli... ma potrzebe jaką musi zapsokoić. Zatem wielki, wszechmocny bóg ma słabość, ktorej nie potrafi sam bezposrednio zaspokoić. czy zatem jest rzeczywiście taki wszechmocny jak nam się wydaje?
To wynika z tego że Bóg będą istotą idealna nie może być egoistą wiec żeby gogoś kochać musi tworzyć inne istoty. Wszechmoc Boga jest ograniczona tym że On jest istotą idealną więc np nie może chcieć robić niczego złego.

Achill pisze:bo to dla mnie temat z kategorii "dalsza rozmowa grozi śmiercią z ręki katolika" ;)

Spokojnie do kogoś takiego jest mi bardzo daleko.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 23 sty 2015, 20:17

Hansel pisze:Spokojnie do kogoś takiego jest mi bardzo daleko.

domyślam się. ale temat jest deliaktny i wolałbym niepotrzebnie niczyich przekonań nie podważać. ;)
Hansel pisze:To wynika z tego że Bóg będą istotą idealna nie może być egoistą wiec żeby gogoś kochać musi tworzyć inne istoty. Wszechmoc Boga jest ograniczona tym że On jest istotą idealną więc np nie może chcieć robić niczego złego.

wszechmoc nie moze byc ograniczona bo nie jest wtedy wszechmocą.

nie kupuje braku egoizmu u boga - nie ze uważam że jest egoistą ale dlatego ze nie musi byc ani jednym ani drugim - bo skoro jest sie wszystkim lub/i stworzył wszystko. nie uważasz, że cokowliek zrobi w takim wypadku to moze byc poczytane zarówno jako przejaw egoizmu jak i jego równoczesne zaprzeczenie. Dlatego wlasnie nie da się rozpatrzywać boga wedlug ludzkich pojęć.

czy zniszczenie jakiś ukladów slonecznych w wyniku wybuchu jakiejś gwiazdy, albo np uderzenie pioruna ktore spowoduje ze wypali sie jakis las i zgina w nim zwierzeta a byc moze nawet i ludzie jest w takim razie przejawem dobra? skoro stworzyl to wszystko to musiał przeiwdziec ze bedzie to tak funkcjonowac bo zdarza sie to kilka razy dziennie i jest to udowodnione ze tak to po prostu funkcjonuje. gdzie zatem ta dobroć i miłość boża?

ps. wydaje mi się, że ludzie właśnie źle rozumieją istotę boga, szukają jej tam gdzie jej nie ma...
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 23:21

Achill pisze:czy zniszczenie jakiś ukladów slonecznych w wyniku wybuchu jakiejś gwiazdy, albo np uderzenie pioruna ktore spowoduje ze wypali sie jakis las i zgina w nim zwierzeta a byc moze nawet i ludzie jest w takim razie przejawem dobra?
Ale to przecież spowoduje tylko śmierć ciała fizycznego u Jego dzieci, a zaraz potem będzie im mógł dać inne i to może nawet lepsze od poprzedniego.

Achill pisze:wszechmoc nie moze byc ograniczona bo nie jest wtedy wszechmocą.

Ja myślę że to jest tak jak z człowiekiem który może teoretycznie fizycznie coś zrobić np wziąć siekierę i zabić cię we śnię, ale znasz go na tyle że wiesz że nigdy by tego nie zrobił bo jest psychologicznie do czegoś takiego nie zdolny.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 sty 2015, 00:23

Hansel pisze:Ale to przecież spowoduje tylko śmierć ciała fizycznego u Jego dzieci, a przecież zaraz potem będzie im mógł dać inne i to może nawet lepsze od poprzedniego.

a czy śmierć ciała fizycznego jest czymś dobrym? nie zapominaj że spirytyzm uczy że dusze morderców ponosza poważne konsekwencje (naziwjmy to umownie natury duchowej/karmicznej), a przecież one tylko zabily cialo fizyczne.
I co z tego że dusza zabitego i mordercy moze sie wcielić w lepsze ciało...
Zatem z tego co piszesz wynikaloby że bóg moze niszczyc do woli? Takie myslenie usprawiedliwiałoby morderstwa i samobójstwa, bo przecież pozbywamy sie tylko materialnej powloki a wcielic się możemy w coś lepszego. Zatem to rozumowanie jest również moim zdaniem błędne.
Hansel pisze:wszechmoc nie moze byc ograniczona bo nie jest wtedy wszechmocą.

Ja myślę że to jest tak jak z człowiekiem który może teoretycznie fizycznie coś zrobić np wziąć siekierę i zabić cię we śnię, ale znasz go na tyle że wiesz że nigdy by tego nie zrobił bo jest psychologicznie do czegoś takiego nie zdolny.

to teraz zastanów się nad tym w kontekście tego co napisałeś wcześniej (odpowiadajac na moje pytanie o procesy zniszczenia czesci swiata). Jakie obciazenie psychologiczne ma bóg? zadne moglby cie pocwiartowac i zrobic z ciebie zupe bo i tak wie ze wcielisz sie w piekne cialo, skąd więc niby ma płynąć ta pewność?
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 24 sty 2015, 00:39

Achill pisze:Zatem z tego co piszesz wynikaloby że bóg moze niszczyc do woli? Takie myslenie usprawiedliwiałoby morderstwa i samobójstwa, bo przecież pozbywamy sie tylko materialnej powloki a wcielic się możemy w coś lepszego. Zatem to rozumowanie jest również moim zdaniem błędne

Tutaj właśnie tkwi róznica między nami o Bogiem: nam niewolno nikogo zabijać, a zwłaszcza siebie bo żaden człowiek nie urodził się na tym świecie bez powodu tylko dlatego że dzięki temu ma się czegoś nauczyć co będzie mu potem potrzebne.

Achill pisze: Jakie obciazenie psychologiczne ma bóg?
Oczywiącie żadnych, ale z tego co Duchy powiadziały Kadecowi bardzo łątwo jest wyciągnąć wniosek że on musi być nieskończenie dobry.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 sty 2015, 13:41

Przecież bóg stworzył nas na sowje podobieństwo, prawda? i nagle nie wolno nam robic roznych rzeczy? J. potwierdzil ze mamy wolną wolę, prawda? i nadal nei wolno robić pewnych rzeczy podczas gdy bog moze?
co to za ojciec ktory zabija wlasne dzieci?

ps. wyszliśmy już daleko poza moje poglądy - ja nie postrzgeam boga(jesli juz wogole rozwazam jego istnienie) w osobowy sposob. Podtrzymuje tok dyskusji bo byc może wynikną z tego jakies ciekawe wnioski. ;)
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 24 sty 2015, 14:36

I to właśnie jest błędne pojęcie Boga. Bóg nam niczego nie każe robić ani niczego nie zabrania. Tak naprawdę zakazy i nakazy to domena tylko ludzi. Im wcześniej to zrozumiemy, tym więcej korzyści osiągniemy na drodze rozwoju.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 24 sty 2015, 14:40

Achill pisze:Przecież bóg stworzył nas na sowje podobieństwo, prawda? i nagle nie wolno nam robic roznych rzeczy? J. potwierdzil ze mamy wolną wolę, prawda? i nadal nei wolno robić pewnych rzeczy podczas gdy bog moze?

Dał nam wolną wolę bo nie chciał z nas robić swoich niewolników, ale też ostrzegł nas za pośrednictwem dobrych Duchów jakie będą dla nas konsekwencję jeśli będziemy naruszać ustanowienie przez niego prawa rządzące Wszechświatem.
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi