Achill pisze: poza tym przeczyli istnienieu wielu bogow. to nigdy nie sprzyja asymiliacji.
Obserwator pisze:Mnie osobiście nie dziwi, że idea równości wszystkich wobec Boga, oraz wywyższenie tych którzy cierpliwie znoszą swoją niedolę, a potępienia tych którzy żyją kosztem cierpienia innych, spotkała się z taką niechęcią "wyżyn" społecznych . Zresztą, Konstantyn wiedział co robi ustanawiając chrześcijaństwo religią narodową - sprawił, że z niebezpiecznej wywrotowej idei powstał kościół, który stał się wygodnym, choć czasami niebezpiecznym narzędziem władzy nad maluczkimi.
Hansel pisze:Achill pisze: poza tym przeczyli istnienieu wielu bogow. to nigdy nie sprzyja asymiliacji.To też jest trochę dziwne bo przecież jeśli dobrze rozumiem to pogańscy bogowie to byli tak naprawde tacy Aniołowie Stróże wyznaczeni żeby się opiekować całym narodem.
Hansel pisze:To jest właśnie zdumiewające że Chrześcijaństwo mogło się tak bardzo zdegenerować w momencie kiedy przestał być prześladowane przez władzę państwową. Jak szybko ludzie którzy sami byli prześladowni zaczeli prześladować innych ? Zniszczyli dorobek kultury antycznej ? A do tego pogrążyli się w bratobójczych wojnach o dogmaty co światczy że zatracili zdolność komunikowania się z Duchami ? Jak do tego wszystkiego mogło dojść ?
Ja myślałem że Spirytyzm uważa się za wyższą formę Chrześcijaństwa więc to chyba naturalne...Xsenia pisze:A mnie zaczyna dziwić dlaczego Hansel otwiera tyle wątków o Chrześcijaństwie na forum spirytystycznym?
Xsenia pisze:Bogów, Bogów, mnie się wydaje, że sprawa była bardziej przyziemna i materialna: chrześcijaństwo mówiło o grzechu, o karach, o wyzbywaniu się majątków, same nakazy i zakazy. Dla ludzi starożytnych lubujących w zabawach, braku umiaru w jedzeniu i piciu, w rozrywkach "lubieżnych" takie nawoływania do ascetyzmu nie mogły się spodobać. "Skoro ktoś mi mówi, że za moje czyny pójdę do piekła, to może sam wyślę tego kogoś do piekła??".
Hansel pisze: Ja myślałem że Spirytyzm uważa się za wyższą formę Chrześcijaństwa więc to chyba naturalne...

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość