pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 15:47

Ja nie jestem dogmatykiem chrześcijaństwa, dlatego interpretuję dyskutując tutaj wg. własnej myśli i interpretacji. W świetle wiedzy jaką posiadłem czytając dzieła np. Kardeca, tak właśnie interpretuję Trójcę św.
Przeczytałem ten link z wikipedii i nadal nie zauważam czegoś fundamentalnie sprzecznego ze spirytyzmem.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 15:55

stefan12 pisze:To teraz wrzucę kij w mrowisko :D
Która z tych katolickich prawd wiary jest sprzeczna z doktryną spirytyzmu:

1. Jest jeden Bóg.
2. Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło karze.
3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
4. Syn Boży stał się człowiekiem, umarł za krzyżu i zmartwychwstał dla naszego zbawienia.
5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.

To ja Tobie klina wbiję. Wytłumacz mi jak to jest możliwe, że Bóg jest miłością i miłosierny. Stworzył nas na obraz i podobieństwo samego siebie. To jak się to ma, że nas karze? Czy rodzic karze swoje dziecko za to, że urodziło się niepełnosprawne? Podkreślam, normalny rodzić ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 16:01

Twoje porównanie jest manipulacją, ale ok, odpowiem.
Czy jeśli dziecko jest niepełnosprawne, np. porusza się na wózku inwalidzkim, to oznacza, że powinno być bezkarne?

Wg. mnie ta kara Boga może właśnie się wyrażać w procesie reinkarnacyjnym i długach karmicznych, które należy wycierpieć za swoje złe czyny.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 16:10

stefan12 pisze:Dzieci o których piszemy w tym wątku są ofiarami ludzi, dorosłych, którzy z kolei mogą być pod wpływem szatana, czy też złych duchów, jak to spirytyzm ich określa.

czyli kto jest winny tej sytuacji ? ludzie są pod wpływem szatana bo się nie ochrzcili ? czy dlaczego ?

kogo powinien ukarać sprawiedliwy Bóg , skoro szatan jest źródłem zła ?

podpowiem: skoro nie ma wolnej woli - to nie ma też odpowiedzialności , nie możesz odpowiadać za coś na co nie masz wpływu ; jeżeli mamy wpływ to mamy wolną wolę , czyli wracamy do koncepcji spirytystycznej
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 19:44

stefan12 pisze:Twoje porównanie jest manipulacją, ale ok, odpowiem.
Czy jeśli dziecko jest niepełnosprawne, np. porusza się na wózku inwalidzkim, to oznacza, że powinno być bezkarne?

Wg. mnie ta kara Boga może właśnie się wyrażać w procesie reinkarnacyjnym i długach karmicznych, które należy wycierpieć za swoje złe czyny.

Ale KK nie wierzy w reinkarnację. To w takim razie dlaczego wierzysz w istnienie szatana i reinkarnacji?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 19 sty 2015, 21:23

Osobiście nie wierzę w szatana jako jedną, wiecznie złą istotę. To nielogiczne, żeby Bóg, który przecież jest wszechwiedzący, a wszystko w Jego planie jest idealne, miałby stworzyć istotę - anioła, która z góry skazana by była na to kim się stanie później, zakładając, że Bóg wie wszystko, wiedziałby to już przy stworzeniu. Podsumowując: stworzyłby istotę, która byłaby skazana na wieczne bycie złym. Rozumując w ten sposób, szatan byłby najbardziej nieszczęśliwą istotą na świecie. Mam wierzyć, że zło sprawiałoby mu taką przyjemność? W złu nie ma przyjemności. Zawsze pod nim kryje się strach.

Jezus kazał miłować bliźniego - człowieka, a nie szatana.

Z koncepcją Boga sprawiedliwego kłóciłby się również fakt, że stworzyłby różne rodzaje istot, oraz to że podlegałyby innym prawom niż ludzie.

Nie zmienia to jednak faktu, że powinniśmy sobie zdawać sprawę z Duchów niższych, które robią z nami to samo, co KK mówi że szatan z nami robi. Jeśli, oczywiście, pozwalamy im na to.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 19 sty 2015, 22:26

danvue pisze:Rozumując w ten sposób, szatan byłby najbardziej nieszczęśliwą istotą na świecie. Mam wierzyć, że zło sprawiałoby mu taką przyjemność? W złu nie ma przyjemności. Zawsze pod nim kryje się strach.

Wybacz Danvue ale nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Istoty są złe, bo się boją? Bzdura. Istoty są złe, bo dzięki temu odczuwają przyjemność. I co z tego, że krótkotrwałą, przecież można zawsze zło powtórzyć.
Każda istota nie lubi się bać. Gdy się boisz, to robisz wszystko by daną sytuację zmienić. Istoty złe nie chcą przestać być złe, więc nie ma mowy by odczuwały strach. Zresztą przed czym niby ten strach miałyby odczuwać? Piekła nie ma, dusze mają nieśmiertelne, więc nawet jeśli umrą, to odrodzą się na nowo. Tak właściwie Spirytyzm nie przewiduje żadnej kary za złe zachowanie. Ot trochę cierpienia, a te istoty może lubią cierpieć? Zdarzają się nawet ludzie żyjący zadający sobie sami cierpienie: tną się, masochiści, itp.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 20 sty 2015, 00:18

Xsenia pisze:Tak właściwie Spirytyzm nie przewiduje żadnej kary za złe zachowanie. Ot trochę cierpienia, a te istoty może lubią cierpieć?

Xsenia, jestem pewny, że czytałaś Niebo i piekło według spirytyzmu i przekazy tam opublikowane, nie rozumiem więc dlaczego piszesz takie rzeczy i jak one się mają do spirytyzmu...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 20 sty 2015, 00:27

Xsenia pisze:Wybacz Danvue ale nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Istoty są złe, bo się boją? Bzdura. Istoty są złe, bo dzięki temu odczuwają przyjemność. I co z tego, że krótkotrwałą, przecież można zawsze zło powtórzyć.
Ja myślę że te naprawdę złe Duchy swojego Stwórcy czyli Boga nienawidzą.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: stefan12 » 20 sty 2015, 08:46

danvue pisze:Osobiście nie wierzę w szatana jako jedną, wiecznie złą istotę. To nielogiczne, żeby Bóg, który przecież jest wszechwiedzący, a wszystko w Jego planie jest idealne, miałby stworzyć istotę - anioła, która z góry skazana by była na to kim się stanie później, zakładając, że Bóg wie wszystko, wiedziałby to już przy stworzeniu. Podsumowując: stworzyłby istotę, która byłaby skazana na wieczne bycie złym. Rozumując w ten sposób, szatan byłby najbardziej nieszczęśliwą istotą na świecie. Mam wierzyć, że zło sprawiałoby mu taką przyjemność? W złu nie ma przyjemności. Zawsze pod nim kryje się strach.

Prawo wolnej woli, Bóg wiedział co stanie się z szatanem, czy dlatego miał go nie stworzyć, by odmówić mu wolnej woli?
Poza tym, może tak naprawdę szatan jest do czegoś potrzebny? Jak rozwijać swoją moralność, jeśli nie będzie pokusy by zgrzeszyć? Czy można być wiernym żonie, jeśli nie ma innych kobiet? Czy można być złodziejem, jeśli wszystko należy do nas i nie ma czego ukraść?
Jak moralnie mieliby Adam i Ewa rozwijać się żyjąc w raju, bez szatana?

danvue pisze:Z koncepcją Boga sprawiedliwego kłóciłby się również fakt, że stworzyłby różne rodzaje istot, oraz to że podlegałyby innym prawom niż ludzie.

To bardzo komunistyczne rozumowanie - wszystkim po równo. Skąd w spirytystach ta pycha i chęć pouczania i krępowania Boga? Dajecie mu prawo kreacji, ale tylko istot równych człowiekowi. Ładne mi prawo wszechmocy :shock:
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi