Wolna wola

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wolna wola

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 15:57

By nie wskazywać konkretnych osób z imienia i nazwiska - np. duchowni którzy dopuścili się ohydnych czynów.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: światowid » 19 sty 2015, 16:26

no właśnie, jak to jest... skoro duchowni popełniają tyle zbrodni i przestępstw... to jak w ogóle oni oceniają otaczający ich świat. muszą być ludźmi którzy nie wierzą w niebo i piekło o którym tak tłuką wiernym chcąc ich zastraszyć i dobrać się do ich prawie pustych już portfeli.. a sami mają to w nosie i śmieją się po cichu z własnych wiernych "baranków"..

Od lat powtarzam że zło ukryło się w strukturach KK i od wieków rozwija się siejąc nienawiść, śmierć, wojny i głód.

Pomijam samych papieży, których większość znana jest z dziecioróbstwa, zdrad, kazirodztwa, oszustw i zbrodni..
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 16:27

i widzisz. pokutuje u nas przekonanie że duchowny = święty. a duchowny jest człowiekiem takim samym jak kazdy inny i nie ma zadnej formy zweryfikowania czy osoba wstepujaca na droge kapłaństwa jest lepsza od reszty.( a tak w nawiazniu do innego watku ostatnio omawianego) dowodzi tym bardziej ze sakramenty i inne obrzedy nic nie daja same z siebie.)

światowidzie... koscioł składa sie z ludzi, a ludzie sa rozni jedni sa lepsi drudzy gorsi. wlasnie wolna wola pozwala im dokonywac dobrych lub zlych rzeczy. a wiara jaka sie poklada w nich, uwazanie ich za lepszych do reszty spoleczenstwa sprawia, ze ich autokrytycyzm jest zatepiony i to wlasnie ze spolecznym przyzwoleniem. winnymi nie sa wiec sami ksieża ale i w sposob posredni sami wierni.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: światowid » 19 sty 2015, 16:42

wierni i ich obojętność, czy strach, nie są żadnym tłumaczeniem. Raczej są tylko smutnym podkreśleniem faktu że współczesny kościół katolicki nie ma wiele wspólnego z naukami Jezusa, czy życiem wedle przykazań. Z roku na rok wierni powoli otwierają oczy i zaczynają pytać i domagać się. Mnie jako wroga KK bardzo to cieszy . Zyczę im by jak najszybciej odnaleźli odwagę do pracy nad sobą, a nie do słuchania skacowanego leniwego dewianta.

Dla mnie to strasznie przykre że nietykalnośc księży, nawet jak jawnie o antysemityzmie mówią czy kradną czy gwałcą jest akceptowana. ale nie tylko przez wiernych, ale także polityków i przełożonych tychże księży.

Niestety, magdalenka dała im tę władzę,
tak jak w latach 90tych proboszczowie sprowadzali po 5-10 aut bez cła, bo tak sobie kościół załatwił. wierny płacił cło jak wół, leń niepracujący kupował bez cła.
Mam tak duży żal do ludzi w sułtannach, że skoro tylu jest tam ponoc dobrych i wspaniałych, to jednak wcale nie walczą o czysty kościół. bo wiedzą że spotka ich kara jak Lemańskiego czy Bonieckiego.

Czyli zło kościołoa jest również na górze, w watykanie, i nawet u handlującego 100 litrami krwi JPII Dziwisza.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 16:52

mowa jest o wolnej woli. w tym kontekscie oczywisice kazdy odpowiada za swoje czyny. wiadomo brak reakcji hierarchii czy tez przymykanie oczu przez wiernych - moze tylko rozochocić tych mnie wytrwalych w ideach chrzescijanskich.
światowid pisze:skoro tylu jest tam ponoc dobrych i wspaniałych, to jednak wcale nie walczą o czysty kościół

skąd pewność, że nie walczą?
jestem rpzekonany ze walczą, rzecz w tym ze przegrywają, a jak to się mawia "historię piszą zwycieżcy" co rpzy tak hermetycznym srodowisku kaplanskim oznacza ze neiwiele z tego co sie wewnątrz dzieje wychodzi na światło dzienne.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 19 sty 2015, 17:24

Stefan ja bym raczej powiedziala, ze czlowiek moze upasc ale zawsze moze sie podniesc...i wtedy postep duchowy zwyciezy...Zamiast cofniecie sie w rozwoju mozemyx mowic o upadku moralnym. A ten upadek swiadczy o tym, ze dobre cechy nie byly jeszcze nalezycie utwierdzone w duszy.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: światowid » 19 sty 2015, 20:44

Skoro patrze na spacerującego po watykanie biskupa pedofila wesolowskiego to jakos ciezko mi pomyśleć ze skoro oficjalnie watykan nie przekazał dokumentów ze swego niby śledztwa by polskie i watykańskie śledztwa umorzono..co sie stalo.. a papiez pozwala mu swobodnie spacerować po ulicach to ciezko mi pomyśleć ze w skrytości karzą takich paskudnikow ohydnych. Cchciabym ale nie potrafię. Taki ksiadz gil..kolega wesolowskiego mial na komputerze 100.000 pedofilskich zdjęć. 100.000!!! Ile trwa przegladniecie 100.000 zdjęć..??

Niestety nie walczą ze zlem.tylko go ukrywają. Tuszują..sam JPII podpisal slawetny dekret o niewypkacaniu odszkodowan ofiarom i o tuszowaniu takich przypadków..

To jest haniebnie przykre..ale prawdziwe..

Bardzo sensownie Achill piszesz.. Ale oni naprawdę jeden drugiego kryją i robią wszystko by uchodzić za świętych.bo potrzebują kasy i darmowej sily roboczej na parafiach.. Znam to.jezdze.widze.obserwuje. Sali dla dzieci nie ma.ale piwniczka na wina juz wymurowana z pięknego kamienia.a dzieci w grzybie siedzą w zatechlym pokoju..
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 21:08

I myślisz Światowidzie, że nienawiścią i samym gadaniem coś zmienisz?
To pokazuje, że nawet świecka władza i prawo są bezsilne wobec władzy kościelnej.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 21:12

światowidzie. wiem i rozumiem Twoją gorycz sam to dostrzegam dlatego majac wybór nie przyjałem chrztu. Staram się pewne rzeczy naglasniać ale rownocześni nie uogólniam bo znam róznych księzy od takich ktorzy mnie wyzwali od ograniczonych barbarzyńców po takich z ktorymi godzinamy rozprawialiśmy o istocie chrześcijaństwa i jego praktycznym zastosowaniu w życiu.

Pamietaj... kara ich nie ominie, bo kazda decyzja naszej woli odciska sowje piętno na naszej przyszłości, i skoro czynia zło to w kolejnym swoim wcieleniu mogą znaleźć się po tej drugiej stronie.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 21:19

Miałeś wybór i nie przyjąłeś Chrztu? Z tego co wiem, to Twoi rodzice mieli wybór i Cię nie ochrzcili ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi