Dlaczego Jezus umarł na krzyżu ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dlaczego Jezus umarł na krzyżu ?

Postautor: Hansel » 17 sty 2015, 07:03

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 17 sty 2015, 07:36

przeczytaj sobie to a wtedy pojawia sie wersja 5.
cała historia została zywcem ściągnięta z wczesniejszych obcych kulturowo religii dla wlasnyhch korzyści bądź w dla podniesienie wartości własnego nauczania.
ale w takim wypadku nie ma potrzeby zadawania sobie pytania po co umarł na krzyżu. pytanie brzmi po co przywłaszczył sobie nieswoja historię.

http://ryuuk.salon24.pl/224258,chrystus ... ierwowzory
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 17 sty 2015, 09:37

Achill pisze:cała historia została zywcem ściągnięta z wczesniejszych obcych kulturowo religii dla wlasnyhch korzyści bądź w dla podniesienie wartości własnego nauczania.
Dlatego właśnie ja w pewnym momencie dostałem kryzysu wiary w to że Jezus naprawdę istniał
viewtopic.php?f=6&t=2373&p=37726#p37726

Ale z drugiej strony czas pomiędzy życiem Jezusa a spisaniem ewangeli jest po prostu zbyt krótki żeby Jezus mógł być tylko postacią mityczną i wszelkie tego typu twierdzenia są pseudonaukowe. Osobiście myślę że Jezus pozwolił się zabić kiedy uznał że przekazał już swoim uczniom wszystko co mógł po to żeby potem móc do nich wrócić dając im tym samym ostateczny i niepodważalny dowód na to że śmierć nie istnieje, a potem rozesłał ich na wszystkie strony świata żeby głosili tą wiadomość wszystkim ludziom żeby już nikt nigdy nie bał że umrze na zawsze. Taki był właśnie sens jego poświęcenia. Przecież właściwie cała wiara pierwszych Chrześcijan opierała się właśnie na fakcie że Jezus zmartwychwstał.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 17 sty 2015, 10:09

Czytając ostatnie posty odniosłem wrażenie, że to forum powoli robi się nam ateistyczne.
Odpowiadając na pytanie tematu:
Chrystus umarł na krzyżu, bo w tamtych czasach krzyż był narzędziem wykonywania kary śmierci, jak dużo później, np. krzesło elektryczne.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 17 sty 2015, 10:13

Zbyt dosłwnie traktujesz ten temat on przecież nie jest o tym dlaczego Jezus umarł w taki a nie inny sposób, tylko dlaczego w ogóle pozwolił się zabić.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 17 sty 2015, 12:18

To dlaczego zadajesz pytanie, które nie dotyczy tematu, na który chcesz podyskutować?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 17 sty 2015, 12:52

Mirku, doceniam ogromnie twoją wiedzę i wiem że jesteś bardzo ciekawą osobą, ale czy nie uważasz, że czasem jesteś zbyt sztywny i szorstki dla innych?
Rozumiem twoją postawę i wiem że musiałeś już pomóc ogromnej ilości osób, ale co z tymi osobami, które zniechęcasz taką postawą?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 17 sty 2015, 21:08

To przecież nie ja zniechęcam. Jezeli ktoś nie stara się zrozumieć tego co piszę uważa, że go atakuję, a wcale tak nie jest.
Zwróć uwagę na pytanie. Jest celowym odwróceniem uwagi od istoty tematu. Dlaczego autor nie napisał: "Czy Jezus żył na Ziemi?" skoro cały temat dotyczy, czy w ogóle Chrystus żył i nie jest tylko legędą? Czy tylko ja takie rzeczy dostrzegam? :(
Pytanie: "Dlaczego Jezus umarł na krzyżu?" sugeruje, że autor chce się dowiedzieć, czy nie mógł zginąć w inny sposób.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 17 sty 2015, 23:37

Robert pisze:Pytanie wydaję się banalne ale głowie się nad znalezieniem logicznego rozwiązania tegoż pytania i nie potrafię znaleźć 100% sensownego wytłumaczenia. Wydaje mi się iż Jezus dobrowolnie podał się ukrzyżowaniu, mógł przecież wraz ze swoim ludem uciec i głosić swoje nauki dalej...

Po pierwsze to z pewnością ta śmierć była zaplanowana w planie karmicznym , Jezus o tym wiedział i wspominał kilka razy.
Po prostu wykonał konsekwentnie misję do końca.

Można by zadać pytanie inaczej - dlaczego to było tak zaplanowane ? i czemu miało to służyć ?

Można się tylko domyślać ... , nauczyciel który ginie niewinnie za swoją naukę , pokazuje że jego nauka jest silniejsza niż śmierć - a on sam na poważnie traktuje swoje słowa "moje królestwo nie jest z tego świata" - nauka staje się wiarygodna

Niewątpliwie zrobiło to wielkie wrażenie na kolejnych pokoleniach i ułatwiło rozwój chrześcijaństwa.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 17 sty 2015, 23:59

Krzysztoff pisze:Można by zadać pytanie inaczej - dlaczego to było tak zaplanowane ? i czemu miało to służyć ?

Jezus umarł na krzyżu, tak jak wtedy karano złoczyńców. Jezus był oskarżony za herezję. A dlaczego tak było zaplanowane? No cóż ja bym zadała inne pytanie. Kto to zaplanował? Czy jesteście pewni na 100%, że to planował Bóg, czy też Jezus będąc niewcielony, czy też może Atanazy z Aleksandrii na polecenie Konstantyna Wielkiego ustalając na zawsze skład Nowego Testamentu?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowy_Testament
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sob%C3%B3r_nicejski_I

Podoba mi się jedno hasło z Wikipedii "W ostatnich latach stanowiska obu stron sporu o historyczną wiarygodność Nowego Testamentu zbliżyły się. Krytycy tekstu przyznali, że u początków ksiąg znajdował się historyczny Jezus – jego słowa i czyny[35]. Z drugiej strony obrońcy wiarygodności Nowego Testamentu stanęli na stanowisku, że odnotowane w nim fakty historyczne zostały przedstawione w ramach świadectwa wiary wspólnot chrześcijańskich – że jest to historia pisana przez wierzących dla wierzących w celu wzbudzenia i pogłębienia wiary" :D Czyli mogli tak naginać fakty by pasowały do całości, nieźle prawda? :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi