Hasesis pisze:jest więc możliwe osiągnąć szczęście w ogóle?
i co niby za rozwój? że Bóg stworzył nas i powiedział: macie, cierpcie, rozwijajcie się?
Tak, można osiągnąć szczęście tu na ziemi.
Krzysztoff pisze:Hasesis a zastanawiałeś się czym jest ból fizyczny dla organizmu ? jaką ma funkcję ?
Jeśli się nie zastanawiałeś to podpowiem: Ból fizyczny pomaga oddzielić ducha od ciała. Przez cierpienie zdajemy sobie sprawę z tego co tak naprawdę jest dla nas ważne. Bo jeśli umierasz, to czy ważne są pieniądze? Albo wygląd? albo to że masz mieszkanie czy samochód? Nie. Gdy umierasz nic nie zabierasz ze sobą, tylko własne myśli, własne doświadczenia.
Jeśli cierpisz i przeżyjesz, to zaczynasz uświadamiać sobie to co napisałam powyżej. I zaczynasz dbać o to co jest ważne, o doświadczenia, wnioski, myśli, własny charakter.
Hasesis pisze:Ale ja nie chce, zeby mnie cos bolało.Skoro ON stworzył świat i jest taki wspaniały, nawet mowi sie, ze On jest Miłościąto czemu każe mi cierpieć?
Nikt tego nie chce. I Bóg nie każe ci cierpieć. Na innym wątku właśnie piszą, że sam sobie planujesz cierpienie. I w zależności jak z tego wyjdziesz i jakie wnioski wyciągniesz, to albo osiągniesz wyższy rozwój, albo nie.