Reinkarnacja, a zmartwychwstanie.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja, a zmartwychwstanie.

Postautor: Paul 023 » 24 paź 2009, 22:45

Kondrad ładnie to opisałeś i prosto wytłumaczyłeś.
Przyznam, że nawet o tym nie pomyślałem,że tak mogło
być z Jezusem, gdy później go inni widzieli.

Jedna rzecz mnie zastanawia skoro rzeczywiście nie umarł na krzyżu
to pytanie czy prawdą jest, aby umarł na palu ?

Jeżeli nie umarł na krzyżu to trochę dziwne skąd ten krzyż się wziął...

Często kiedyś nad tym się zastanawiałem...

Pozdrawiam
Paul 023

Postautor: woo » 25 paź 2009, 20:34

Paul 023 pisze:Jedna rzecz mnie zastanawia skoro rzeczywiście nie umarł na krzyżu
to pytanie czy prawdą jest, aby umarł na palu ?

Jeżeli nie umarł na krzyżu to trochę dziwne skąd ten krzyż się wziął...

Pytanie tylko, czy w obliczu ofiary jaką poniósł Jezus, ma znaczenie czy był to krzyż, czy pal? Osobiście wolałbym nie wchodzić w rejon takich rozważań.

Wracając do tematu - w Biblii np. przy okazji wskrzeszenia Łazarza jest wyraźnie mowa o zmartwychwstaniu ciała, ale nie udało mi się znaleźć innego fragmentu, z którego jednoznacznie by wynikało, że mówiąc o zmartwychwstaniu, Jezus mówił właśnie o zmartwychwstaniu ciała (fakt, że moja znajomość Bibli jest raczej niedostateczna). W ewangeliach używa się nawet zwrotu, że Jezus po śmierci "ukazał się" (np. "Potem ukazał się Jakubowi, później wszystkim apostołom. W końcu, już po wszystkich, ukazał się także i mnie jako poronionemu płodowi." - 1 Kor 15, 7-8) - co wskazuje raczej na formę duchowej niż cielesnej obecności (?).
Wyznania wiary, w których mowa o "wskrzeszeniu umarłych" (np. Nicejsko-konstatynopolitańskie wyznanie wiary z 381r.) lub "ciała zmartwychwstanie" (Skład Apostolski) pojawiły się później i być może ich treść wynikała z tego, że zmartwychwstanie rozumiano wtedy jednoznacznie jako zmartwychwstanie ciała?

...Wszystko przez to, że intuicyjnie staram się przychylić do idei spirytyzmu, bez jednoczesnego odwracania się od prawd wiary, w których jestem wychowany, i które wyznaję.

znalazłem przy okazji ładny fragment - dość "spirytystyczny" można by powiedzieć:

"Wielu zaś, co posnęli
w prochu ziemi, zbudzi się:
jedni do wiecznego życia,
drudzy ku hańbie, ku wiecznej odrazie.
Mądrzy będą świecić
jak blask sklepienia,
a ci, którzy nauczyli wielu sprawiedliwości,
jak gwiazdy przez wieki i na zawsze."

Dn 12, 2-4

Ciekawe rozważania i tu: http://mateusz.pl/wam/zd/42-kowalczyk.htm

Serdecznie pozdrawiam.
woo

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2009, 20:56

W innym miejscu już umieszczalem ten fragment, ale tu też umieszczę:

20 Hiob wstał, rozdarł swe szaty, ogolił głowę, upadł na ziemię, oddał pokłon 21 i rzekł:
«Nagi wyszedłem z łona matki
i nagi tam wrócę.

Dał Pan i zabrał Pan8.
Niech będzie imię Pańskie błogosławione!»
22 W tym wszystkim Hiob nie zgrzeszył i nie przypisał Bogu nieprawości9.

Co ciekawe, nawet zwolennicy reinkarnacji na ten fragment rzadko się powołują, przytaczając raczej przykłady o Eliaszu. Z drugiej strony, nie jestem za próbami udowadniania czegokolwiek na podstawie Biblii, moim zdaniem prowadzi to do sprzeczności. Jest naprawdę multum doktryn i odłamów, które przez wieki nawzajem się zwalczały z powodu sporów o interpretacje Biblii. Tutaj raczej trudno dojść do tego samego zdania, jeśli startuje się z różnych stanowisk. Moim zdaniem powinniśmy przede wszystkim akceptować to, co podpowiada rozum. Bóg stworzył świat i ustanowił w nim prawa, nie wiem naprawdę dlaczego miałby sam je łamać... Zmartwychwstanie ciała - tego samego, które mieliśmy żyjąc na Ziemi - przeczyłoby porządkowi świata, który pochodzi przecież od Boga.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 sty 2015, 09:04

Luperci Faviani pisze:Skoro Duchy mają niewyobrażalny dla nas wpływ na materię (jak podaje KM) to martwe ciało Jezusa mogło zostać w grobie rozszczepione na elementy pierwsze, mogło "rozpłynąć się". Jeśli przyjąć, że po zmartwychwstaniu apostołowie widzieli ciało duchowe Chrystusa.
Taką wersję mógł by potwierdzać Całun Turyński http://www.religie.424.pl/calun-turynsk ... ticle.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: bernadeta1963 » 15 sty 2015, 09:43

Myślę, że widzenie Jezusa po śmierci było zbiorowym przekazem telepatycznym . Nie bardzo wiedzieli co się stało .
To nie było objawienie gdzieś na placu , gdzie było mnóstwo ludzi. Była to wąska grupa,zdezorientowana co dalej . Zostawili wszystko , teraz zostali z niczym . Aby coś powiedzieć ludziom po prostu się umówili , że w razie czego to go widzieli . Żeby dalej prowadzić działalność musieli być wiarygodni . Jechali jak to mówią na jednym wózku.Nie wątpię, że kontynuowali nauki Jezusa,ale gdyby powiedzieli ,że go nie było ludzie pomyśleliby, że nie są wiarygodni.
bernadeta1963

Postautor: Mirek » 15 sty 2015, 09:49

Podobną opinię już kiedyś gdzieś czytałem lecz wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jesteś medium i zapewne wiesz, że zjawa może wykorzystać fluidy zebranych osób do samo materializacji. Dlatego jest bardzo prawdopodobne, że widzieli Jezusa i to wszyscy na raz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 15 sty 2015, 12:30

Nie bardzo rozumiem jakie znaczenie miałby fakt posiadania ciała materialnego. Przecież wynika to z miejsca wcielenia. Na ziemi jest ciało potrzebne, w innych światach wystarczy sama dusza.
Nie rozumiem również dlaczego w teologii chrześcijańskiej mówi się, że dusza jest nieśmiertelna, czyli żyje również po śmierci ciała, a jeśli żyje - to znaczy, że działa.
A przeciwstawnym stwierdzeniem jest zmartwychwstanie, co sugeruje, że pomiędzy śmiercią ciała materialnego, a ponownym zmartwychwstaniem jest okres, no właśnie czego?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 15 sty 2015, 13:00

Materializacja ducha nie polega na jego wcieleniu, a staniu się widocznym dla naszych oczu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 15 sty 2015, 13:13

Nie całkiem, widoczność ducha powoduje jego ciało astralne, a nie stricte materialne jak nasze. Składamy się z 3 elementów: duszy (ducha), ciała astralnego (tzw rzadka materia, fluid) i ciała materialnego.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 15 sty 2015, 14:37

Wiadomo już o 5, a nie tylko 3 naszych ciałach.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi