Spirytyzm krytykowany przez KK

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spieytyzm krytykowany przez KK

Postautor: Hansel » 30 gru 2014, 23:32

To ja się jednak lepiej na ten temat nie będęna wypowiadał bo widzę że palnąłem głupotę i mój post był zbyt osobisty...
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, 00:12 przez Hansel, łącznie zmieniany 5 razy
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 31 gru 2014, 00:00

Hansel pisze:To jest właśnie powód dla którego Katolicyzm z jego dogmatami mi w pewnym momencie obrzydł: bo on twiedzi że ma monopol na prawdę, a wszystko inne to działo szatana albo przynajmniej narzędzie w jego rękach

nie za bardzo rozumiem z czym masz problem Hansel... Katolicyzm by nie istniał bez dogmatów, a to że twierdzi, że ma monopol na prawdę... prawda jest niestety okrutna. To nie jest wina KK ze mają takie przekonanie, tylko "wierzących" że w te bzdury jeszcze wierzą. rozejrzyj sie dookoła, ludzie sami myśla w kategoriach a bo jak tak mozna bez kościelnego albo bez chrztu, albo co rodzina powie.... i dla swietego spokoju biora ślub w kościele, chrzczą dzieci. kosciól jest równie obłudny jak ich wierzący. Oczywiście sa tez i prawdziwi księża jak i Ci prawdziwi wierni - ale proporcjonalnie jest ich tylko garstka. (małe sprostowanie: nie neguje istnienia Jezusa ani jego roli jako przywodcy duchowego ale KK a nauki chrystusa to dla mnie dwie przeciwstawne kwestie.)

Poza tym Hansel to nie my mamy problem z katolicyzmem, tylko katolicyzm ze spirytyzmem. niech kłamia dalej, a prawda i tak się sama obroni.

ps. tym samym witam wszystkich po długiej przerwie ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 06:03

Proponuję wszystkim zapoznać się z pontyfikatem papieża Aleksandra VI. Wiele można się dowiedzieć o tym jak wygląda KK od strony kapłanów. Jak wygląda Konklawe i jak to Duch Św. wybiera następcę św. Piotra.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 31 gru 2014, 08:24

Rzecz w tym Mirku, żeby wytrwać ... bo że raz się komuś udalo zrobić cos dobrego w życiu byc może nawet natchnionego, nei znaczy, że zwalnia go z obowiązku trwania w tej dobroci.
Jak tak patrzę na KK to może promil (jeśli nie ulamek promila) znanych mi księży i wierzących żyje w zgodzie ze swa wiarą (nie mowię tu nawet o relacji z zewnątrznym środowiskiem tylko interakcji własna wiara - własne czyny o tym co się dzieje w ich wnętrzu)
I nawet jeśli są zatwardziałymi katolikami, to jakos rozumieją i potrafią stosowac zasadę miłości do bliźniego. nic tylko sie uczyć...
niestety ta zakłamana większość jest bardziej widoczna I to oni maja problem nie tyle ze spirytyzmem co z tym, że nie jesteśmy katolikami. bo spirytyzm powiedzmy sobie to otwarcie to im zwisa i powiewa.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 08:39

W kontekście do czego się odwołujesz Achill do mnie, bo nie dostrzegłem powiązania?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 31 gru 2014, 10:03

Gdyby toczyło.się to Ciebie wyraźnie bymbto zaznaczył ;-)
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 31 gru 2014, 10:30

Achill pisze: twierdzi, że ma monopol na prawdę... prawda jest niestety okrutna. To nie jest wina KK ze mają takie przekonanie, tylko "wierzących" że w te bzdury jeszcze wierzą. rozejrzyj sie dookoła, ludzie sami myśla w kategoriach a bo jak tak mozna bez kościelnego albo bez chrztu, albo co rodzina powie.... i dla swietego spokoju biora ślub w kościele, chrzczą dzieci. kosciól jest równie obłudny jak ich wierzący.

Oni się tutaj zazwyczaj powołują na słowa Jezusa ,,Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.,,

Achill pisze:Poza tym Hansel to nie my mamy problem z katolicyzmem, tylko katolicyzm ze spirytyzmem. niech kłamia dalej, a prawda i tak się sama obroni.
Dziękuję za słowa pocieszenia, ja mam bardzo wrażliwą psychikę i wiele rzeczy biorę do siebie.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2014, 10:46

Hansel pisze:Dziękuję za słowa pocieszenia, ja mam bardzo wrażliwą psychikę i wiele rzeczy biorę do siebie.

Wyluzuj się trochę ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 31 gru 2014, 10:51

cthulhu87 pisze:Wyluzuj się trochę ;)

Dzięki ! Czasem rzeczywiście mam z tym problem...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 13:26

Achill pisze:Rzecz w tym Mirku, żeby wytrwać ... bo że raz się komuś udało zrobić cos dobrego w życiu być może nawet natchnionego, nie znaczy, że zwalnia go z obowiązku trwania w tej dobroci.

To kogo i czego tyczył się powyższy wpis :?:
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi