Wiedza i inteligencja.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wiedza i inteligencja.

Postautor: KrzysztofM » 28 gru 2014, 19:27

Czy na nasz "status" po śmierci wpływa tylko rozwój moralności czy rozwój wiedzy także? Wiem, że nie da się dokonać jednego bez drugiego ale co gdy za wiedze przyjmiemy zrozumienie np. mechaniki kwantowej itp ?

I czy inteligencja człowieka ma coś wspólnego ze stopniem rozwoju jego ducha ?
KrzysztofM

Re: Wiedza i inteligencja.

Postautor: Nikita » 28 gru 2014, 19:32

Mi sie wydaje, ze obydwa rodzaje rozwoju sa wazne: ten moralny i ten intelektualny. U osob naprawde wybitnych widzimy czesto rozwoj obydwoch aspektow..np u poetow.....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Obserwator » 29 gru 2014, 23:52

Posłużę się tutaj ulubioną przenośnią Chrześcijan, nieco ją zmieniając. Inteligencja/wiedza oraz empatia/duchowy rozwój są jak dwa skrzydła. Bez jednego z nich nie da się wzlecieć ani odrobinę wyżej. :)

Rozwój polega na rozwijaniu obydwu tych cech. W historii zdarzało się już sporo osób inteligentnych ale niezbyt rozwiniętych emocjonalnie i duchowo. Inteligencja nie wystarczy do bycia dobrym człowiekiem. Czasem nawet nie wystarczy aby być człowiekiem (Mengele na pewno był człowiekiem o sporej inteligencji) . Z drugiej strony nawet najbardziej empatyczny człowiek o małej inteligencji, staje się podatny na manipulacje osób o złych intencjach, mogąc w dobrej wierze czynić coś złego.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: KrzysztofM » 30 gru 2014, 10:40

Mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłem takie fragmenty w XIX rozdziale Księgi Mediów:

"... a jak już wam powiedziałem, raz zdobytej wiedzy Duch nigdy nie traci, musi bowiem uzyskać doskonałość w każdej dziedzinie."

"Duchy wyższe posiadają wszelkie zdolności, wiedza Duchów niższych jest ograniczona."

Czy te "wszelkie zdolności" mam traktować dosłownie? Czy Duchy najwyższe, które nie były wcielone już od bardzo dawna znają np. mechanikę kwantową (która powstała nie tak dawno...)? Czy Duchy mogą się uczyć nie będąc wcielonymi ?
KrzysztofM

Postautor: danvue » 30 gru 2014, 11:29

KrzysztofM pisze:Czy te "wszelkie zdolności" mam traktować dosłownie? Czy Duchy najwyższe, które nie były wcielone już od bardzo dawna znają np. mechanikę kwantową (która powstała nie tak dawno...)? Czy Duchy mogą się uczyć nie będąc wcielonymi ?

Mogą się uczyć, nie będąc wcielonymi, robią to, i idzie im to o wiele szybciej niż nam, jako że nie są ograniczane ciałem.
A o mechanice kwantowej, mówisz że powstała nie tak dawno. Jedynie ta nauka powstała oficjalnie nie tak dawno, ale same prawa rządzące wszechświatem, również fizyczne, są przecież takie same od zawsze. Duch nie musiał uczyć się ich tu na Ziemi :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 30 gru 2014, 17:56

Możesz się uczyć i nie nauczyć. Niektórzy naukę potrzebują poprzeć doświadczeniem, a takiego w świecie duchowym próżno szukać.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Wróć do Pytania i odpowiedzi