CZym jest BRAK? Po co on?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: CZym jest BRAK? Po co on?

Postautor: Mirek » 27 gru 2014, 22:23

Pożądanie rodzi brak, brak rodzi cierpienie. Jeżeli chcemy być wolni musimy wyzbyć się pożądania. Gdy niczego nie pożądamy, nie odczuwamy braku. Wtedy również niepotrzebnie nie cierpimy. Z pożądania rodzi się zło (chciwość, nienawiść, zazdrość,itd.).
Dlaczego odczuwamy brak? Bo za bardzo się do wszystkiego przywiazujemy, a kiedy obiekt przywiazania przestaje istnie, wywołuje w nas brak.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 27 gru 2014, 23:25

danvue pisze: "Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców.")

Taaa, chyba nie do końca zgodzę się z tymi słowami. Przez 8 lat byłam pomiatana przez teściów. Spowodowało to, że stałam się silniejsza psychicznie, wierzę w siebie, potrafię szybko znajdować rozwiązania problemów. Czy to oznacza, że te złe traktowanie przez teściów było dobre? Dało dobre owoce, więc było dobrem? Według słów powyżej musiało być dobrem. Nie życzę wiec nikomu TAKIEGO dobra.
Idąc dalej tym tropem. Cierpienie powoduje rozwój duszy. Czyli cierpienie jest dobrem. To czy powinniśmy tym "dobrem" obdarowywać na prawo i lewo?

Hasesis pisze:tym sie karmi dusza?

Dusza karmi się dobrze wykonanym zadaniem. Karmi się każdym dobrym uczynkiem, każdą pokonaną przeszkodą. Rób co do ciebie należy, ciesz się z wykonanego zadania i raduj wynikami swojej pracy. A nigdy nie będziesz odczuwał jakichkolwiek braków.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 28 gru 2014, 16:20

Dobrem jest to, że dobrze zareagowałaś na zło, dobrem jest nauka która z tego wypłynęła, to, że się sprawdziłaś i wzmocniłaś. Pomiatanie kimś nie jest dobrem, to jest wiadome i proste. :)

Zło zawsze jest złem, co nie znaczy, że ze zła nie można przemienić na dobro, ale do tego potrzebne jest dobre rozumienie, dobre myśli, chęć walki, odwaga, i to wszystko jest dobre. Pokonujemy zło dobrem i sprawiamy, że nas nie niszczy, a wręcz daje nam doświadczenie, dzięki któremu jesteśmy silniejsi. Tak to widzę.

W tych zdaniach:
"Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców."

chodzi, wydaje mi się, o to, że nie można mówić o czymś że jest dobre, jeśli przynosi złe owoce. I odwrotnie - nie może być do końca złem to, co przynosi dobre owoce. Dla przykładu: picie tranu, jakie jest dla dziecka, dobre, czy złe? A to my tutaj jesteśmy takimi dziećmi przecież! :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hasesis » 31 gru 2014, 15:18

Aha. Wiesz... nie bardzo wierzę w to co zwiemy miłość.
Para kochających się ludzi to miłość? W dzisiejszych czasach długo ze sobą nie pobędą.
Nie ma pokoju na świecie, wszędzie są wojny.
Rodzice krzyczą na swoje dzieci, a te nienawidzą swoich rodziców, lub też ok, kocham cię mamy czy tato, ale ileż mogę z tobą być...
lecz nie o takiej miłości mówisz mowa?
szukam tego co tą prawdziwą miłością jest... i nei chodzi o czepianie się słówek, bo precyzja jest ważne zwłaszcza, gdy zaczynamy dostrzegać, że to co widoczne gołym okiem lub jeszcze pod mikroskopem... ta cała materia... w niej miłości nie znajdę... w tej materialnej ziemskiej rzeczywistości znajduję tylko iluzję tego co zwę miłością...
co to miłość?
"pomaganie innym jest tym, co sprawia że stajemy się szczęśliwi, spokojni, wypełnieni. "
więc szczęście?
Czyli miłość to czyn, który sprawia, że ja sam czuję się dobrze?
czyli mój cel to właściwie nie odnaleźć coś co nie wiem co znaczy (miłość) a szczęście.

... a raczej ten cel by być szczęśliwym.

aby to osiągnąć pomagam innym i sprawiam im przyjemność?

.czysty biznes.
Pozwolić ego rosnąć, by wznieść się ponad nie...

http://zdrowieducha.pl

http://kabaladlawszystkich.pl
Awatar użytkownika
Hasesis

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 15:41

Dokładnie. Czynienie dobra aby pczuć się dobrze, to nie miłość, to potrzeba. Dlatego we współczesnym świecie większość ludzi myli miłość z potrzebą :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2014, 15:53

Mirek pisze:Czynienie dobra aby pczuć się dobrze, to nie miłość, to potrzeba. Dlatego we współczesnym świecie większość ludzi myli miłość z potrzebą :)

Jak dam bezdomnemu piątaka, będę powtarzać sobie: "Nie jest mi przyjemnie... nie jest mi przyjemnie". Od razu LEPIEJ
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 16:05

Masz rację, jak bedziesz powtarzał w kółko: "Nie jest mi przyjemnie", to zrobi Ci się przyjemnie, ponieważ nasza podświadomość nie koduje zaprzeczeń z "nie". Cyli do podświadomości wpłynie informacja: "jest mi przyjemnie". Tak zadziała, że zrobi Ci się przyjemnie ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2014, 16:08

Mirek pisze:Masz rację, jak bedziesz powtarzał w kółko: "Nie jest mi przyjemnie", to zrobi Ci się przyjemnie, ponieważ nasza podświadomość nie koduje zaprzeczeń z "nie". Cyli do podświadomości wpłynie informacja: "jest mi przyjemnie". Tak zadziała, że zrobi Ci się przyjemnie ;)

Oho, nagle objawił się pan profesor psychologii, który nawiasem mówiąc neguje wszystkie najważniejsze osiągnięcia nauki :D Ciekawe jak doszedłeś do tych stwierdzeń ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 31 gru 2014, 16:33

Duchy mi napisały :D
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2014, 16:39

Mirek pisze:Duchy mi napisały :D

Straszne głupoty Ci popisały 8-)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi