Minerał jako pierwszy etap ewolucji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Minerał jako pierwszy etap ewolucji

Postautor: 000Lukas000 » 10 gru 2014, 12:10

stefan12 pisze:Nadal nie widzę sensu wcielania się duszy w minerał czy roślinę.

Wszystko w przyrodzie jest połączone łańcuchem ewolucji, w świecie duchów z energią jest podobnie. są to kolejne etapy w których energia jest powoli modyfikowana a następnie używotniona.

Myślę że problemem jest tu nie sama teoria a nie zrozumienie jej poprzez metaforyczny przekaz, mówiąc więc dokładniej.

Energia nieożywiona tworzy pewne coraz bardziej złożone struktury w materii nieożywionej, na skutek tego staje się zdolna do uzyskania pierwiastka życia. Zaczyna się więc kolejny proces modyfikacji, pierwsze przez najdrobniejsze znane nam cząstki świata organicznego aż do bardziej złożonych struktur jak roślina, w pewnym momencie zaczyna ożywiać zwierzęta co jest kolejnym znaczącym progiem, na tym etapie zaczyna kształtować się świadomość, gdy zostaje już w pełni ukształtowana powstaje nieświadoma i niedoświadczona dusza ludzka, zaczyna się wcielać i nabierać doświadczeń, uczyć się...

Co istotne to to, że w przyrodzie nie ma regresu, a cytat ten jest metaforą, w pełni wykształcona dusza ludzka nie jest w stanie wcielić się w zwierze bo najprawdopodobniej skończyło by to się śmiercią z powodu przeciążenia organizmu biologicznego. Raz próbowali bioenergią ludzką na energetyzować zwierzę, na skutek czego zwierzę zmarło o czym wspomniane było w KM. Tym bardziej rozwinięta dusza nie może się wcielić w minerał, jeszcze raz powtarzam, jest to >>>metafora<<<
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 10 gru 2014, 13:59

Dla Ciebie "metafora", dla mnie "bujda na resorach".
Gdyby tak miało być, cały Boski kreacjonizm zaczynałby się i kończył na stworzeniu cząstki materialnej i energetycznej, albo nawet i jednej, bo E=mc^2.
A cała reszta tej układanki to ewolucja oparta na chaosie.
Ja tego nie kupuje.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Pablo diaz » 10 gru 2014, 21:16

Zaobserwowałem wiele razy,że świadomość zaczyna kształtować się dużo wczesniej niż na etapie zwierzęcym. Pan Inż. Andrzej Kraśnicki poruszył temat świadomości roślin http://www.sm.fki.pl/krasnicki/Krasnick ... wiadomosci.

Według mnie najprostszym przykładem do zobserwowania ,,osobowości,, rośliny jest np. drzewo w zacienionym miejscu - pień i gałezie skierują się ,aby poszukiwać dla siebie światła drzewo potrafi podjąć decyzję zmieniając kierunek wiedząc,że lepiej mu będzie w naświetlonym miejscu.Jest to świadomość.
Dionaea muscipula czyli muchołówka -wabi swoje ofiary słodkim nektarem zamykając liście ,osacza owada trawi go wydzielając specjalne enzymy.Po zakończeniu trawienia ponownie się otwiera i czycha na następną ofiarę .Również jest to świadomość.Oczywiście takich przykładów można podać dużo więcej.
I tak zwierzęta mają bardziej rozbudowaną zdolność myślenia niż rośliny ,są mobilne,widzą ,słyszą...ostatnimi są ludzie którzy posiadają jej najwięcej z istot zamieszkujących ziemię .Uduchownienie jest ostatnim etapem zamykającym ewolucje świadomości człowieka
Jest jeszcze jeden ostatni etap jest to stan duchowy gdzie nie przyodziani w materię możemy poszerzyć ją w największym stopniu
Oczywiście moje przemyślenia nie są prekursorskie ,były już dawno i przez wielu głoszone,ale chętnie poczytałbym opinię innych teori ewolucji zamiast czytania bezpodstawnego niepopartego absolutnie niczym wyśmiewania i negowania tematu.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, 21:20 przez Pablo diaz, łącznie zmieniany 1 raz
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 10 gru 2014, 21:19

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 11 gru 2014, 12:24

Lukas twoje wypowiedzi zgadzają się w 100% z tym co sama myślę na ten temat. Dusza gdy przeżyje ludzki żywot nie jest już w stanie zdegradować się do trwania w skale. Może iść tylko do przodu w kierunku bardziej zaawansowanych bytów czy energii.
Ale też uważam że w każdej skale oprócz zwykłych pierwiastków jest też skumulowana jakaś porcja energii. Prostej i małej, ale jest.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 11 gru 2014, 12:56

Dusze wcialajace sie w mineraly np taki piekny ametyst....sa jeszcze bardzo bezwladne i stopniowo uzyskuja coraz wieksza ruchliwosc i swiadomsoc....

Dla mmnie jest to tak oczywiscte ze az sie dziwie ludziom, ze nie moga tego pojac....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 11 gru 2014, 14:13

A dzięki czemu uzyskuje tę większą ruchliwość i świadomość?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Arronax » 13 gru 2014, 17:56

Xsenia pisze:Lukas twoje wypowiedzi zgadzają się w 100% z tym co sama myślę na ten temat. Dusza gdy przeżyje ludzki żywot nie jest już w stanie zdegradować się do trwania w skale. Może iść tylko do przodu w kierunku bardziej zaawansowanych bytów czy energii.
Ale też uważam że w każdej skale oprócz zwykłych pierwiastków jest też skumulowana jakaś porcja energii. Prostej i małej, ale jest.

Wszystko właśnie też zależy od nas co uważamy za definicje "życia". Niektórzy uważają, że np. planeta ziemia to tak naprawdę żywy organizm, umiejący się "oczyścić". Tak przeczytałem w jednej dość sprawdzonej przeze mnie książce ale nie mam osobiście na ten temat żadnego zdania.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Nikita » 16 gru 2014, 10:29

Stefan moze brak Ci wyobrazni....?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 16 gru 2014, 11:57

Widzisz Stefan. Nikita mówi, że tą ruchliwość uzyskują dzięki wyobraźni. Ty może jej nie masz i nie rozumiesz tej ruchliwości.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi