Kim jest Jezus ?

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Kim jest Jezus ?

Postautor: atalia » 11 gru 2014, 14:36

Tak to jest jak pojedynczy przykład sprowadza sie do rangi zasady lub prawa.
Obserwatorze, do Ciebie mówię.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 11 gru 2014, 19:33

Xsenia pisze:Zadam wam wszystkim jedno bardzo nurtujące mnie pytanie:
ile z was przeczytało nowy testament? Tak od deski do deski. Może najwyższy czas samemu przekonać się jaki był Jezus według Biblii, a nie tylko opierać się na opiniach innych (najczęściej księży)?

Powtórzę Ci Xseniu jaki był Chrystus na prawdę:
Jezus umiał dostrzec prawdę o każdym człowieku. Nie dał się zwieść pozorom; nie brał za dobrą monetę tego, co inni o sobie sadzili. Zawsze miał wyższe wyobrażenie i zapraszał innych, aby dzielili je z nim.
Szanował jednak ich wybór. Nie zmuszał nikogo do przyjęcia swej wyższej idei, przedstawiał ją jako zaproszenie.
Nie było mu obce miłosierdzie – i gdy ktoś uznał, że jest istota potrzebująca pomocy, nie prostował ich błędnego mniemania, lecz z miłością wspierał ich w odgrywaniu swojego wyboru.
Albowiem rozumiał, że dla niektórych najszybsza droga do tego, Kim Są, wiedzie przez to, Kim Nie Są.
Nie potępiał ich drogi, widział w niej “doskonałość" i pomagał każdemu być, kim pragnął być.
Toteż każdy, kto prosił go o pomoc, otrzymywał ją.
Nikomu nie odmawiał – ale uważał, aby pomoc, jakiej udzielał, odpowiadała w pełni szczeremu życzeniu osoby.
Gdy ktoś prawdziwie poszukiwał oświecenia, uczciwie wyrażając gotowość przejścia na wyższy poziom,Jezus nie szczędził mu otuchy, poparcia, swej mądrości. Stawiał siebie jako przykład, ludziom na zachętę. Jeśli nie stać ich było na nic więcej, nawoływał, aby uwierzyli w niego. Jak zapewniał, nie sprowadzi ich na manowce.
Wielu obdarzyło go swą wiara – i po dziś dzień Jezus wspiera tych, którzy wzywają jego imienia. Albowiem dusza jego oddana jest sprawie budzenia tych, którzy pragną pełni świadomości i pełni istnienia w Bogu.
Lecz Chrystus litował się również nad tymi', którzy tego nie chcieli. Odrzucał obłudną świętoszkowatość i – jak jego Ojciec w niebie – nie osadzał.
Jego Doskonała Miłość polegała na tym, że każdemu dawał dokładnie to, o co prosił, ale jednocześnie mówił im, co mogą otrzymać.
Nikomu nie odmawiał pomocy i w najmniejszym stopniu nie kierował się zasada “jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz".
Jezus wiedział, że dając ludziom to, czego sobie życzą, zamiast po prostu pomóc im tak, jak sam uważał za stosowne, przekazywał im moc na poziomie, na którym byli przygotowani do jej przyjęcia.
Tak postępują wszyscy wielcy mistrzowie. Zarówno ci, którzy stąpali po tej ziemi, jak i ci, którzy kroczę po niej teraz.
Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 11 gru 2014, 22:16

Czy powyższy obraz to autentyczny wizerunek Chrystusa?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 11 gru 2014, 22:22

Myślę, że tak. Namalował go 10 letnia dziewczynka nie mająca nic wspólnego z malarstwem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 11 gru 2014, 22:28

Mirek pisze:Myślę, że tak. Namalował go 10 letnia dziewczynka nie mająca nic wspólnego z malarstwem.

Mnie kilka miesięcy temu namalował mój 6-letni bratek - zapewniam, że także niemający nic wspólnego z malarstwem.

Jestem przekonany, ze z wiekiem rozwinie swój talent, jednak podobizna jego autorstwa bliższa jest - być może - niektórym dziełom kubizmu czy surrealizmu, ale na pewno nie przypomina mnie :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 11 gru 2014, 23:12

W ubiegłum roku miałem krótkie doświadczenie ,,wizje,, W wizji tej okrywałem Jezusa białym płótnem , choć miał prawie całą twarz zakrwawioną to szczególnie utkwił mi w pamięci jego smutno skierowany na mnie wzrok ,miał brązowe oczy i ciemne włosy .Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć ,że tak wyglądał.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 11 gru 2014, 23:24

Pablo diaz pisze:szczególnie utkwił mi w pamięci jego smutno skierowany na mnie wzrok ,miał brązowe oczy i ciemne włosy .Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć ,że tak wyglądał.

Pablo, a co chcesz przez to powiedzieć? ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 11 gru 2014, 23:42

Xsenia pisze:Zadam wam wszystkim jedno bardzo nurtujące mnie pytanie:
ile z was przeczytało nowy testament? Tak od deski do deski. Może najwyższy czas samemu przekonać się jaki był Jezus według Biblii, a nie tylko opierać się na opiniach innych (najczęściej księży)?

Kilka lat temu przeczytałem i wtedy zastanawiałem się, jaka część BIBLII jest dla mnie najważniejsza.
I po dłuższych rozmyślaniach wyszło mi, że nowy Testament, ponieważ przeczytałem Go aż 4 razy, w różnych, bardzo podobnych do siebie wersjach :)
Potem przyszły odpowiedzi - kim jest Jezus.
Tak sobie jednak myślę, że do tego trzeba samemu dojść.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: atalia » 12 gru 2014, 13:53

Te turkusowe oczy i ciemnoblond włosy to chyba duża rzadkosć wśród ludów semickich, nieprawdaz?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 12 gru 2014, 18:21

atalia pisze:Te turkusowe oczy i ciemnoblond włosy to chyba duża rzadkosć wśród ludów semickich, nieprawdaz?

Nie zapominaj, że Jezus był wyjątkowym człowiekiem, poza tym mogą to również być brunatne włosy. To gra światło cienia Ci mogła zasugerować blond włosy. Gdzieś już czytałem, że Chrystus miał zielone oczy.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!