Ewolucja duszy..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ewolucja duszy..

Postautor: Nikita » 06 gru 2014, 12:28

W Ewangelii wedlug spirytyzmu, ktora teraz czytam ( i nie moge przestac bo jest taka wspaniala kopalnia wiedzy)....napisano, ze Ziemia byla kiedys miejscem dla dusz, ktore sa w okresie dziecinstwa. To ten okres przed cywilizacyjny...jeszcze przed starozytnoscia ( Okres zbieracko-lowiecki). Wtedy plemiona ze soba nie walczyly bo miejsca bylo wbrod...Jedzenia bylo wbrod. Natura byla czysta i przebogata w zywnosc i wszelkie bogactwa. Ludzie zyli sobie w takiej harmonii z przyroda... brali tylko tyle ile im bylo potrzeba...nie bylo jesczze chiwosci...bylo poszanowanie dla natury i Ziemi. Gdy zabijano zwierze to dziekowano temu zwierzeciu za oddanie swojego zycia dla nich. Matka Ziemia karmila te ludy. Mieli oni swoje obrzedy i wierzenia. My ich dzisiaj nazywamy ludami pierwotnymi. Coraz mniej jest przedstawicieli tych ludow na Ziemi bo teraz na Ziemi panuje inny okres:Ziemia stala sie swiatem odkupienia bledow oraz miejscem prob. Teraz inkarnuja sie duchy muszace odpokutowac swoje czyny i oczysic sie. To dlatego teraz na Ziemi jest taki syf. To taki okres przechodni pomiedzy tym rajem utraconym czyli ta pierwotna harmonia a rajem na nowo zdobytym czyli nastepnym okresem, w ktory Ziemia kiedys wejdzei gdy stanie sie swiatem odnowy.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 06 gru 2014, 16:35

Nikita, teraz też na Ziemi jest wszystkiego w brud. Jest jednak grupa ludzi, dokładnie 1%, której zależy aby ludzkość myślała, że wszystkiego jest niedobór. To ludzie, w których rękach znajduje się 80% bogactwa materialnego tego Świata.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 06 gru 2014, 19:24

Bo istnieje niesprawiedliwosc ...ale trudno sie dziwic wiedzac, ze Ziemia to taki padol lez....Kiedys sie to zmieni...ludzie musza sie zmienic na lepsze a wtedy wszytsko sie zmieni....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 06 gru 2014, 21:05

Nikita pisze:Bo istnieje niesprawiedliwosc ...ale trudno sie dziwic wiedzac, ze Ziemia to taki padol lez....Kiedys sie to zmieni...ludzie musza sie zmienic na lepsze a wtedy wszytsko sie zmieni....

Ludzie zgodnie z przekazami duchów wylecą z Ziemi a tu pozostaną tylko dusze rozwinięte! Mam na myśli te dwunożne małpy które obecnie zamieszkują Ziemię (te co to dopiero niedawno zaczęły się wcielać jak Ja :) Pewnie w poprzednim wcieleniu - jakieś 2000 lat temu się pochlastałem bo mam fobię do robactwa pełzającego
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: atalia » 06 gru 2014, 22:33

Nie gniewaj się, Mirek, ale muszę to powiedzieć - może byś sobie zainstalował jakiś program, który zaznacza błędy ortograficzne no bo... ech.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 07 gru 2014, 15:41

Ja bym chciala znalesc sie w swiecie odnowy....obojetne czy na Ziemi czy na innej planecie... dosc juz mam takiego swiata jak ten.....Jets tu sporo piekna: jak natura, poezja, sztuka, fajni ludzie....ale tak trudno to spotkac w tym zatrutym i zestresowanym swiecie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 09 gru 2014, 15:54

Ja na swoim przykładzie widzę ewolucję duszy w ramach obecnego wcielenia.
Porównując się ze mną sprzed 20 lat widzę duży postęp :)
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 11 gru 2014, 09:36

Nikita ty po prostu tęsknisz za tym za czym większość ludzi. Za prostymi zasadami życia naturalnego. Oko za oko, ząb za ząb. Zjedź albo ciebie zjedzą. Za wymierzaniem kary winnym. Jeśli osobnik nie potrafi żyć wśród ludzi to był z wioski przeganiany, odtrącany, albo zabijany. Osoby chore były izolowane od zdrowych, by ich nie zarażać. Osoby stare, same odchodziły by młodzi mogli się rozwijać i żyć, a nie tracić życie i energię na niepotrzebną pracę.

To były nieraz brutalne prawa natury, ale były jasne i klarowne. Każdy wiedział co do niego należy i co ma robić. A teraz? Człowiek zabija 69 osób, rani 33 i dostaje celę z super warunkami, z takimi których nie ma większość ciężko pracujących ludzi. I to jest sprawiedliwe?

Człowiek nieraz ciężko pracuje całe życie, a i tak nie jest w stanie wykarmić całej rodziny. To też nie jest sprawiedliwe.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Obserwator » 11 gru 2014, 10:04

Tutaj dochodzimy do ciekawego tematu jakim jest współcześnie panujący globalizm, nad którym z kolei panuje idea wolnego rynku połączona z ideą okreslania wartości człowieka na podstawie siły nabywczej czyli pieniądza. To połączenie idei spowodowało sytuację w której 80% zasobów i majątku jest w posiadaniu mniej niż 10% ludzi.

To jak jest wynika z chciwości osób rządzących i złej organizacji. Problemy zwykłych ludzi ine mają nic wspólnego z brakiem dóbr na Ziemi, a z tym, że zostały one zawłaszczone przez wąską grupę. Dodatkowo marnujemy zasoby planety niszcząc energię na transportowanie z jednego konca świata na drugi dóbr, które można by wyprodukować na miejscu (robimy totylko dlatego, że tak nakazuje sztuczna logika wolnego rynku). To naprawdę obszerny temat.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 18 gru 2014, 15:40

Xenia chyba tak brutalnie kiedys nie bylo bo starsze osoby byly otoczone szacunkiem a osoby slabe byly otoczone opieka....Kiedys ludzie byli zdrowi na ciele i umysle ...nie bylo chorob psychicznych, szpitali psychiatrycznych itd.....Osoby chore umieraly wsrod swoich bliskich . ludzie zyli w zgodzei z natura, mieli duzo czasu na inne rzeczy poza praca....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi