co sądzicie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: co sądzicie?

Postautor: czarnyMag » 06 gru 2014, 23:14

Mirek pisze:CzarnyMagu Bóg nie jest osobowy. To tylko nasze wyobrażenie o Nim.
Na moim poziomie rozwoju albo niedorozwoju duchowego Bóg to Jezus a Jezus to Bóg.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: 000Lukas000 » 07 gru 2014, 09:59

czarnyMag pisze:
Mirek pisze:CzarnyMagu Bóg nie jest osobowy. To tylko nasze wyobrażenie o Nim.
Na moim poziomie rozwoju albo niedorozwoju duchowego Bóg to Jezus a Jezus to Bóg.

Myślę że to nie istotne zagadnienie, i tak nie zdołamy jeszcze przez wiele tysiącleci choćby trochę zrozumieć natury Boga, a błądzić będziemy w iluzji chełpiąc się tym że wiemy więcej a w istocie nie będziemy wiedzieli nic.

Najważniejszym w tej kwestii jest to że Bóg jest stwórcą, jest doskonały bo i w nas zaszczepił dążenie do doskonałości i to że stworzył w jakiś sposób to wszystko co nas otacza, i tworzy dalej.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 07 gru 2014, 10:27

Jesli Jezus mówił;

*W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce.

*Kto wierzy we mnie, nie we mnie wierzy, ale w tego, który mnie posłał. Kto mnie widzi, widzi tego, który mnie posłał. Ja jako światłość przyszedłem na świat, aby nie pozostał w ciemności nikt, kto we mnie wierzy.

*Trzeba być wobec Boga posłusznym: „Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie”

*W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was

*Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać.

* Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca.

*Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie

*Ale niech świat się dowie, że Ja miłuję Ojca, i że tak czynię, jak Mi Ojciec nakazał.

*Zstąpiłem bowiem z nieba, nie aby wypełniać wolę swoją, lecz wolę tego, który mnie posłał.

*Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca, jak tylko przeze mnie. Gdybyście mnie poznali, i Ojca mego byście znali.

Według mnie Jezus nie jest Bogiem ,a reprezentuje Boga i czyniąc to pokazuje nam Go jako Boga miłości. Ukazuje nam również, jakie jest najwyższe prawo wszechświata: prawo wielkiego miłosierdzia.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: czarnyMag » 07 gru 2014, 19:57

Pablo diaz pisze:Według mnie Jezus nie jest Bogiem ,a reprezentuje Boga i czyniąc to pokazuje nam Go jako Boga miłości. Ukazuje nam również, jakie jest najwyższe prawo wszechświata: prawo wielkiego miłosierdzia.

Te powyższe sformułowania wypowiedział Jezus którego Żydzi mieli za profana :) Którego również nauka spirytystyczna nie uznaje w pewnym sensie - uznaje go jako jednego z wielu czystych duchów. Kim że jest więc by wierzyć w jego słowa? Jeden z wielu też się może mylić! A skoro doszliśmy już tak daleko to może zróbmy jeszcze jeden krok i powiedzmy sobie "Bóg"? A może go nie ma :) Może to człowiek przez te ewolucje duchowe stanie się bogiem? (sami się przecież uzdrawiamy:) jak tu gdzieś powiedział jakiś spirytysta - cudów nie ma! A skoro nie ma cudów to boga też :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 07 gru 2014, 23:02

Cudow nie ma w sensie, ze cuda to poprostu pewne prawa natury, ktorych nie znamy. Cuda sie zdarzaja oczywiscie pod warunkiem , ze zostana spelnione pewne warunki....np wiara w uzdrowienie, splacenie dlugow karmicznych, otwarcie sie na pomoc , wlasciwy moment.....itd....
Jezus byl w pewnym sensie tez Bogiem bo po uzyskaniu pewnego stopnia czystosci i dojrzalosci dusza powraca do Boga i staje sie jednoscia z Boskoscia....zreszta Jezus chyba mowil cos takiego, ze Syn i Ojciec jednym jestesmy....Jezsu przystzedl na ten swiat z pewna okreslona misja do wypelnienia...on byl juz dojrzala boska duzsa w momencie narodzin...przyszedl na ten swiat swiadomy swojej misji. My natomiast dopiero zmierzamy w tym kierunku. On byl juz u Boga zanim do nas przyszedl...zostal przez Boga poslany do nas.....Bog posyla wyzsze duchy na Ziemie ....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 07 gru 2014, 23:25

czarnyMag pisze:Te powyższe sformułowania wypowiedział Jezus którego Żydzi mieli za profana :) Którego również nauka spirytystyczna nie uznaje w pewnym sensie - uznaje go jako jednego z wielu czystych duchów. Kim że jest więc by wierzyć w jego słowa? Jeden z wielu też się może mylić! A skoro doszliśmy już tak daleko to może zróbmy jeszcze jeden krok i powiedzmy sobie "Bóg"?

Mi osobiście bardziej odpowiada wizja spirytystyczna (i myśle że także oryginalnie chrześcijańska) że Jezus jest "synem bożym" tak samo jak my wszyscy - czyli bliskim nam bratem który przekazał nam bardzo cenną naukę moralną. Taka koncepcja naszego opiekuna i bliskiej osoby bardziej mi pasuje niż odległego wszechmocnego "Boga".
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 08 gru 2014, 10:24

Podzielam Twoje poglądy, Nikito.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 08 gru 2014, 12:29

Dzieki Atalia... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: juniperus » 08 gru 2014, 15:04

Nikita pisze:Cudow nie ma w sensie, ze cuda to poprostu pewne prawa natury, ktorych nie znamy.

Dokładnie. Wszystko zależy kto, co uważa za cud. :)
Ostatnio uśmiałam się sama z siebie. Stojąc w pokoi i gapiąc się w tv, gdzie mówiono o cudownie szybkim powrocie tego dwulatka, którego ciało ochłodziło się do 12 stopni, powiedziałam sobie pod nosem. COŚ NIESAMOWITEGO! A mój Opiekun na to: "co cię w tym tak dziwi? To naturalna rzecz. Zapominasz o postanowieniach ducha, a koncentrujesz się tylko na jego ciele". Ale głupio się mi zrobiło :lol:
Nikita pisze:Jezus byl w pewnym sensie tez Bogiem bo po uzyskaniu pewnego stopnia czystosci i dojrzalosci dusza powraca do Boga i staje sie jednoscia z Boskoscia....zreszta Jezus chyba mowil cos takiego, ze Syn i Ojciec jednym jestesmy....

Przychylam się. Choć każdy duch ma swoją indywidualność, wszyscy pochodzimy z jednego Źródła i do niego należymy, stanowimy jedność - jedną wielką energię i każdy z nas ma wpływ na fluid powszechny i pozostałe duchy, a one na nas.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 08 gru 2014, 22:49

Całkowicie się z tym zgadzam.
atalia
spirytystka