Nasz Dom

Forum poświęcone analizie dzieł psychograficznych brazylijskiego medium, przede wszystkim spisanym przez duchy takie jak Emmanuel i Andre Luiz, a także listom z zaświatów otrzymanym przez Chico.

Re: Nasz Dom

Postautor: Nikita » 04 lis 2014, 12:47

Tez mnie zdziwilo, zew zaswiatach tak malo jest wolnego czasu...ja uwielbiam wolny czas i nicnierobienie.....Ciekwae czy trafimy wszyscy do tego samego miejsca...he eh :)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 04 lis 2014, 13:22

Nikita pisze:Tez mnie zdziwilo, zew zaswiatach tak malo jest wolnego czasu...ja uwielbiam wolny czas i nicnierobienie.....Ciekwae czy trafimy wszyscy do tego samego miejsca...he eh :)

ale co robisz jak "nic nie robisz" ?

bo czyste nicnierobienie to medytacja ZEN i naprawdę ciężko jest wysiedzieć 30 min
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 04 lis 2014, 13:26

A widziałeś Obserwator "Nossolar"? Tam wyraźnie jest pokazane, że praca jest rozwojem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 04 lis 2014, 16:08

Gdy nic nierobie to tak naprawde duzo robie bo rozmyslam, kontempluje, medytuje i podziwiam nature....To mnie bardzo wycisza i uspokaja a potem biore sie za robote...bo popracowac tez lubie ale tak aby nie bylo tego za duzo....W kazdym razei praca nie jest sensem mojego zycia. Owszem praca jest wazna i daje mozliwosc rozwoju..ale ja oprocz pracy lubie jeszcze poczytac, isc w nature, posiedziec i posluchac wiatru w drzewie...pomyslec....porysowac....itd.....spotkac sie z ludzmi....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 04 lis 2014, 17:14

Jak zdefiniowalibyście "pracę" ?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Obserwator » 04 lis 2014, 18:10

Mirek pisze:A widziałeś Obserwator "Nossolar"? Tam wyraźnie jest pokazane, że praca jest rozwojem.

Przed chwilą widziałem z napisami pochodzącymi z dziwnie znanego mi forum ;) Jednak film jest zmieniony w stosunku do książki, a ja bazuję na literaturze.

Co do pracy i jej definicji. Praca może rozwijać , ale też praca może ograniczać. Czym innym jest praca z wyboru - taka którą wykonuje się z powodu wewnętrznej pasji a czym innym jest coś co musi się zrobić, aby żyć w materialnym świecie. Inaczej: wiele osób chce być np. pisarzem, malarzem, aktorem, kierowcą rajdowym itp. Czy jednak istnieje ktoś kto z wyboru i pasji pracuje na przykład jako robotnik na taśmie produkcyjnej przykręcający śruby M10 do zawieszenia samochodów, albo jako robotnik pakujący detale na akord ? Praca ma dwa oblicza. Może rozwijać lub ograniczać możliwość rozwoju jeśli jest jałowa i niechciana.

Wracając do moich wynurzeń na temat "Naszego Domu: ;) Jeśli będę miał możliwość wyboru pracy, na pewno mnie ona rozwinie (mówię o Naszym Domu), jednak na ziemi niestety jest moją smutną koniecznością i wykradam chwile aby robić to co naprawdę kocham - choć nie leżę na kanapie i nie oglądam telewizji :) Tak więc gdybym polegał wyłącznie na swojej pracy to teraz zamiast o spirytyzmie rozmawiałbym z Wami np. o tym czym jest "rapierowy system przerzutu wątku" lub "metodach ustawiania krańcówek przy przerzucie na w walcarce barier" ;) :D
Ostatnio zmieniony 04 lis 2014, 18:17 przez Obserwator, łącznie zmieniany 1 raz
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 04 lis 2014, 18:14

My tu mówimy o pracy po drugiej stronie.
A co Cię ogranicza aby wykonywać pracę na Ziemi, którą lubisz?
Ostatnio zmieniony 04 lis 2014, 18:28 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Obserwator » 04 lis 2014, 18:18

No właśnie - mnie przeraziła zadziwiająca zbieżność pracy tu i tam.

Mirek pisze: A co Cię ogranicza aby wykonywać pracę na Ziemi, którą lubisz?

Najkrócej ? Realia życia.
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 04 lis 2014, 18:36

A jak rozwiniesz? Może tylko nie dostrzegasz możliwości? Może za mało masz wiary w powodzenie? A może nie wierzysz w swoje umiejętności?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Obserwator » 04 lis 2014, 18:46

Wchodzimy w bardzo osobiste tematy, i odchodzimy od "Naszego Domu", ale mam nadzieję że Konrad nie zamknie tego wątku.

Rozwinięcie:

Jeśli masz rodzinę na utrzymaniu, bardzo ważnym kryterium wyboru pracy staje się poziom zarobków. Nie chodzi tutaj o chciwość ale o zapewnienie bytu osobom które kochasz.

Odpowiedz na pytanie co jest ważniejsze - samorealizacja bez względu na sytuację bliskich którzy na tobie polegają, czy też zapewnienie możliwości normalnego rozwoju swojej rodzinie ? ( nie mówię tutaj o wczasach w Grecji i prywatnej szkole, tylko zapewnieniu ubrania, wyprawki do szkoły i ogrzewania w zimie).
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dzieła Chico Xaviera