Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Postautor: Achill » 03 lis 2014, 21:22

ja osobiście dośiwadczyłem manifestacj której niejedna osoba by mi mogła zadrościć pod względem dokładności, rpzecyzji bliskości bytu itd itp. Rzecz w tym, że mam całe dwa dowody na to i oba są w grunice rzecyz subiektywne. Bo jednym jest moje zeznanie drugim moje wnioski z przebadania miejsca zdarzenia co to mogło być. Ja wiem że to co widziałem bylo prawdziwe, ale nie mam twardego powodu żeby to móc głosić światu. Tak samo podchodze do ouija imediumizmu. Póki przekaz-odbior jest w sferze personalnej trudno mowić o dowodzeniu czegokolwiek.
Krzysztoff pisze:ale to są właśnie nieświadome ruchy jednego lub wielu osób. Na tym to polega, tutaj nie ma niczego cudownego , żadnej lewitacji, teleportacji i innych niezwykłych wydarzeń. Mediumizm może polegać na wpływie Ducha na umysł medium albo na jego mięśnie (mimowolne skurcze mięśni )

Udowodnij mi trzy rzeczy:
Że to duchy "natychają" do tych nieświadomych ruchów.
że nieświadome ruchy nie mogą byc wywoływane samoczynnie
i że pdoczas takiej sesji nei ma dostępu świadomość uczestnika

pomijamy sam wynik interesuje mnie proces.

skoro naukowo udowodniono ideomotorykę to da sie ją jakoś przecież zmierzyć.

co do wyniku kontaktów z duchami
Atalio wskazujesz jeden ze słusznych kierunków udowodnienia prawdziwości tych przekazów - treść. Pod warunkiem, że jest weryfikowalna, w sposób o którym uczestnicy nie moga wiedzieć.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 03 lis 2014, 22:08

Achill pisze:Udowodnij mi trzy rzeczy:
chyba mnie przeceniasz :lol:

Że to duchy "natychają" do tych nieświadomych ruchów.

Ciężka sprawa - jedyna droga to na podstawie przekazywanych treści, jak pisali cthulu i atalia
Takie badania prowadzi Julie Beischel , poczytaj http://www.portal.spirytyzm.pl/badania- ... indbridge/

i Gary Schwartz , z którym wywiad też był zamieszczany na portalu.
Badają, mają naukowe podejście i metodę, mają wyniki - ale i taka świat naukowy to ignoruje

że nieświadome ruchy nie mogą być wywoływane samoczynnie

z pewnością mogą być wywoływane samoczynnie

i że podczas takiej sesji nei ma dostępu świadomość uczestnika

hmmm... jesteśmy świadomymi istotami więc na pewno świadomie uczestniczymy w takich seansach - ma dostęp

skoro naukowo udowodniono ideomotorykę to da sie ją jakoś przecież zmierzyć.

może w ideo-newtonach ? :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 03 lis 2014, 22:50

Że treść przekazów musi być weryfikowalna w sposób niezaprzeczalny to o tyle oczywiste, ze nawet o tym nie piszę.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 03 lis 2014, 23:32

Krzysztoff pisze:może w ideo-newtonach ?

a taka ciekawostka : w dziennikarstwie jest taki miernik ważności informacji który nosi okrutną nazwę trupokilometra. (im bliżej i im więcej ludzi ginie tym ważniejsza informacja).

ok, dzięki za wskazanie badaczy :) zgłębię temat.

Pytanie co jak juz się zapoznam z teorią. Nabieram ochotę na praktykę.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 04 lis 2014, 09:28

Trupokilometr? Ja bym raczej powiedziała tu " hienokilometr", przepraszając od razu biedne zwierzęta, które niczemu nie zawiniły... :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 04 lis 2014, 10:01

juz nie pamiętam dokaldnie kto to zdradzil ale byl to jeden z korspondentow wojennych, w wywiadzie z Tomkiem Kinem.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Nasz Spirytyzm