Myślę że problemem tu są nasze wyobrażenia - które sobie tworzymy po przeczytaniu KD , dziele które nie przytacza żadnych szczegółów na temat świata który jest po stronie duchowej, daje dużo wolnego miejsca na domysły - w to miejsce tworzymy nasze wyobrażenia - trzeba być tego świadomym.
Myślę że warto czytać różne źródła i obserwować jakie elementy się powtarzają .... z moich, po przeczytaniu , błękitnej wyspy, listów z zaświatów ale też Newtona, Monroe i innych :
1. Miasta, budynki , środki transportu - pojawiają się w różnych relacjach (Newtona, Monroe, Błękitna Wyspa)
2. Organizacja (administracja) - mówi się o tym wiele , niekiedy nawet pojawia się termin "urzędnik", na zdrowy rozum - tam gdzie jest wyższa inteligencja będzie wyższa organizacja i doskonalsza struktura zarządzania
3. Ciało duchowe - organy; tu nawet ostatnio tłumaczył to Moreira że ciało duchowe posiada wewnętrzne organy. Na zdrowy rozum - skąd przypuszczenie że duch (czy ciało duchowe) - to jest jakaś niezorganizowana chmura energii ? Może to jest także skomplikowany "organizm" tylko zbudowany z czego innego
4. Odżywianie - akurat w "naszym domu" jest to wytłumaczone , że duchy nie potrzebują pokarmu ale niektóre duchy - ze względu na przyzwyczajenia - go chciały - hmmm...
np. w "listach z zaświatów" duch mówi - "nie przepuszczałam że to wszystko jest tak podobne jak na ziemi" (czy jakoś tak)
Moim zdaniem w "Naszym Domu" może być wiele prawdy choć do wszystkich szczegółów bym się silnie nie przywiązywał