co sądzicie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: co sądzicie?

Postautor: Mirek » 28 paź 2014, 10:25

Gabrielo z Miłości nie można zabić. Jeżeli ktoś mówi, że zabił z miłości, jest kłamcą.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 28 paź 2014, 10:31

ja nie usprawiedliwiam zabojstwa. kiedys mialem inne zdanie w kwestii eutanazji czy aborcji ale zrozumialem, ze takie kroki pozostawiaja ogromny negatywny bagaż, z ktorym byt (zarówno wcielony czy nie) musi sobie poradzić i tak.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 28 paź 2014, 11:44

Mirku, źle mnie zrozumiales. W tym zyciu blizej mi do wypowiedzi Achilla. Nie chodzi mi zeby ktos to zrealizowal, bo wiadomo ze to tu na ziemi w prawie nazywamy zabojstwem i czyms nwgatywnym, ale ze to jest komus potrzebne, dla rozwoju. Jesli bedzie taka potrzeba dla moich oprawcow zwbym stala sie "ofiara" to tak bedzie. wola Boza. Niewiem czy to rozumiesz Mirku. pisales temat o obrazie i podobienatwie Boga. nie rozumoem dlaczego nie doszedlws do prawdy, skoro jestes tak inteligentny, jak kazdy tutaj. Tak zycie doczesnejest wazne, bo daje nam mozliwosx rozwoju Ducha a tym samym i duszy. I dotarlam nawet do tego ze Lukas piszac o oceanie mial racje jak to znajde powtornie podziele sie z wami zebyscie ocenili moja wiedze.
gaba75

Postautor: Mirek » 28 paź 2014, 12:00

Nasza wolą, to wolą Boża. Bóg ją całkowicie akceptuje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 29 paź 2014, 12:48

Gaba świat nie jest sprawiedliwy, nie jest pełen miłości, nie wszyscy wierzą w Boga, albo w Jezusa. Życie w utopii, którą tworzysz oddala cię tylko od prawdziwego życia. Oczywiście masz do tego prawo, ale dobrze by było byś przejrzała na oczy.
Gdyby na Ziemi wszyscy ludzie szanowali się nawzajem i miłowali, gdyby panowała wszechobecna sprawiedliwość, to tu na Ziemi byłby raj. Raju nie ma, więc nie ma i sprawiedliwości i ogólnej miłości. Jeśli tego nie zrozumiesz, to nie przetrwasz.
Każdy z nas jest odpowiedzialny za własne czyny i własne myśli. Mówiąc o sprawiedliwości, możesz mówić tylko za siebie. Najgorsze jest to, że nie ma jednej sprawiedliwości. Coś co ty uznasz za sprawiedliwość, dla innych ludzi nią wcale nie będzie.
Nikita pisze:Na Ziemi istnieje sprawiedliwosc, ktora wyraza sie w prawie: " Jak posiejesz tak zbierzesz"...prawo przyczyny i skutku....

gaba75 pisze:Uważasz że Jezus zasłuzył sobie swoją miłoscią szacunkiem i wybaczaniem innym na ukrzyżowanie? Coś tu nie gra nie sądzisz? Za Miłość i czynienie dobra, bycie sprawiedliwym dostał się na krzyż i cierpiał?! :o

Gaba uważasz, że Jezus wszystkich miłował i wszystkich szanował, i wszystkim wybaczał na jakiej podstawie? Biblia opisuje tylko niektóre fragmenty życia Jezusa. Większość ewangelii na temat Jezusa na Soborze I odrzucono, bo nie pasowały do obrazu Jezusa. Większość niepasujących sytuacji też wywalono z Biblii. Choć pomimo tych zabiegów i tak w Biblii można znaleźć sytuacje gdzie Jezus nie zachował się całkowicie poprawnie. Skąd wiec to przekonanie o jego dobroci, miłości i wybaczaniu?
A może Jezus właśnie zasłużył na krzyż? W końcu gdyby nie łamał nagminnie ówczesnych praw to by go nie ukrzyżowali.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 000Lukas000 » 29 paź 2014, 13:00

"Gaba uważasz, że Jezus wszystkich miłował i wszystkich szanował, i wszystkim wybaczał na jakiej podstawie? Biblia opisuje tylko niektóre fragmenty życia Jezusa. Większość ewangelii na temat Jezusa na Soborze I odrzucono, bo nie pasowały do obrazu Jezusa. Większość niepasujących sytuacji też wywalono z Biblii. Choć pomimo tych zabiegów i tak w Biblii można znaleźć sytuacje gdzie Jezus nie zachował się całkowicie poprawnie. Skąd wiec to przekonanie o jego dobroci, miłości i wybaczaniu?
A może Jezus właśnie zasłużył na krzyż? W końcu gdyby nie łamał nagminnie ówczesnych praw to by go nie ukrzyżowali."

Wiele źródeł wskazuje że Jezus jest kimś w rodzaju opiekuna ziemi, więc jeśli w istocie tak jest, to wątpię by miał wady jak przeciętny ziemski zjadacz chleba.

Inna sprawa że sprzeniewierzył się jawnie zakonowi Mojżesza, wedle tego prawa powinien przynajmniej raz być ukamienowany.

A co do ewangelii, to żadnej z nich nie napisał któryś z ewangelistów, wszystkie powstały w wojnie gnostycko - katolickiej( o ile już tak można było nazwać tradycyjny nurt).

Najwierniejszymi przekazami nauk Jezusa są przypowieści, nie na darmo zamknął swoje nauki w tej formie, bo trudno ją zmienić lub przekształcić.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 29 paź 2014, 14:13

000Lukas000 pisze:Wiele źródeł wskazuje że Jezus jest kimś w rodzaju opiekuna ziemi, więc jeśli w istocie tak jest, to wątpię by miał wady jak przeciętny ziemski zjadacz chleba.

Te źródła to mogą być tylko odczucia ludzi. I raczej nie można nazwać źródłem np. książki napisanej w 1689 roku. Źródłem można nazwać pisma współczesne Jezusowi, a te nie zawsze opisują go jako dobrego człowieka. I no widzisz, ja np. nie uznaję Jezusa jako opiekuna ziemi. Głosił dobrze rzeczy, ale nie wierzę, że był ponad zwykłymi zjadaczami chleba. Wściekał się, obrażał, nie szanował rodziny. Dla mnie był normalnym człowiekiem z wizją idealnego świata. A takich jest wielu.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 000Lukas000 » 29 paź 2014, 15:30

Xsenia pisze:
000Lukas000 pisze:Wiele źródeł wskazuje że Jezus jest kimś w rodzaju opiekuna ziemi, więc jeśli w istocie tak jest, to wątpię by miał wady jak przeciętny ziemski zjadacz chleba.

Te źródła to mogą być tylko odczucia ludzi. I raczej nie można nazwać źródłem np. książki napisanej w 1689 roku. Źródłem można nazwać pisma współczesne Jezusowi, a te nie zawsze opisują go jako dobrego człowieka. I no widzisz, ja np. nie uznaję Jezusa jako opiekuna ziemi. Głosił dobrze rzeczy, ale nie wierzę, że był ponad zwykłymi zjadaczami chleba. Wściekał się, obrażał, nie szanował rodziny. Dla mnie był normalnym człowiekiem z wizją idealnego świata. A takich jest wielu.

W istocie nie wiemy jaki był, nie spotkaliśmy go, a na pewno jest wiele naleciałości.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: czarnyMag » 06 gru 2014, 21:54

Uważam subiektywnie: w Jezusa wszedł Jahwe! Tak samo ten Duch Św. to Jahwe!!! Innej możliwości nie ma :) Jeden Bóg pod trzema postaciami! Ale ci idioci (kapłani prawie nic nie rozumieją)!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 06 gru 2014, 22:40

CzarnyMagu Bóg nie jest osobowy. To tylko nasze wyobrażenie o Nim.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi