Znaczenie medycyny konwencjonalnej i farmakologii

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Znaczenie medycyny konwencjonalnej i farmakologii

Postautor: 000Lukas000 » 27 paź 2014, 16:52

Coraz więcej tu widuje wpisów które sugerują stricte nieodpowiedzialne podejście do medycyny konwencjonalnej i leczenia farmakologicznego.

Chciałbym tu usilnie zwrócić uwagę że człowiek to nie tylko ciało duchowe i jaźń ale również ciało fizyczne.
Te trzy elementy powinny współgrać.

Podczas gdy człowiek sam pracuje nad sobą, swoimi emocjami i zachowaniami, oraz pomagają mu w tym lektury i inni ludzie, pracujemy na elemencie jaźni, który z kolei wpływa na elementy pozostałe.

Gdy energoterapeuta/medium leczące udziela przekazu pracuje na ciele duchowym pacjenta.

Te dwa aspekty są ważne, ale równie ważne jest ciało fizyczne. Tym elementem powinna się przede wszystkim zajmować medycyna konwencjonalna i farmakologia. To że poślesz kogoś do energoterapeuty może nie rozwiązać problemu, mogą dzięki temu ujawnić się dotąd ukrywane symptomy które będzie należało leczyć farmakologicznie i które wymagają wcześniejszej diagnozy lekarskiej. Energoterapeuta nie jest lekarzem i nie ma prawa dokonywać takich diagnoz.

Podobnie jest sytuacja z ziołolecznictwem, czyli źródłem również samej farmakologii .
Niektórzy uważają za niewinne zaparzenie tam jakiegoś ziółka, i nie mam na myśli ziół pospolitych jak szczaw czy dziurawiec.
Zioła również są związkami chemicznymi, które mogą oddziaływać z związkami zawartymi w lekach farmakologicznych, więc branie co niektórych ziół również powinno być konsultowane z farmaceutą lub lekarzem, a nie parzone na własną rękę.
Samymi ziołami też nie zawsze wyleczysz każdą chorobę, dlatego powstała farmaceutyka, i jak by nie patrzyć osiąga zdumiewające skutki.

Dlaczego w czasach gdy było tylu wykwalifikowanych zielarzy zabijała zwykła grypa? Bo same zioła nie wystarczały, gdy doszło do powikłań.

Dlatego wymyślono jedną z pierwszych i bardzo istotnych dla naszego zdrowia szczepionkę, dzięki temu nie musimy żyć w strachu że grypa nas zabije, a jest to śmiertelna choroba o czy wielu już zapomina.

Gdyby odsunąć tą "złą" farmaceutykę i szczepionki to ilość zgonów by się niewyobrażalnie zwiększyła. Ale jak to często bywa, nie jesteśmy w stanie teraz dostrzec plusów tego, ponieważ to mamy, gdybyśmy to stracili szybko chcielibyśmy do tego wrócić.

Nawet chemia w wypadku raka jest pożyteczna, poradziła sobie z usunięciem wielu nowotworów, nie wszystkich ale jednak.
To że wyniszcza, no tak, ale jest to mała cena w stosunku do uratowanego życia.

Pokażcie mi jednego krytyka który poszedł na oddział onkologii i wyleczył u innych nowotwór. Takiego krytyka już nie ma.

Nie promujmy tego nierozsądnego i szkodliwego podejścia w stylu odstaw leki, szczepionki i nie konsultuj się z lekarzem. Powinniśmy się wykazać większą mądrością i zrozumieniem sprawy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: Znaczenie medycyny konwencjonalnej i farmakologii

Postautor: Achill » 27 paź 2014, 19:58

problemem sa jak zwykle ludzie.
kiedy ja mialem operacje musialem sie przejść przez 3 lekarzy - dopeiro 3 byl na tyle dobrym specjalistą żeby zająć się leczeniem mnie a nie mojej kieszeni.

Nie dziw się że takie jest podejście. Z niczego ono nie wynika.
część leków jest wprowadzana na rynek albo neiuczciwie albo jako "leczące objawy".Leczeni objawów to nie to samo co leczenie choroby. komu jak komu, ale Tobie chyba tego uświadamiac nei trzeba.
Oczywiście, ze są leki i lekarze do tkrocyh warto sie zwracać. Ja metodą prób i błedów (kupując zamienniki aż znajdowalem lek który na mnie działał) dowiedzialem się jakie leki mi pomagają. moja apteczka to oxycort, paracetamol (jest tylko jeden na rynku ktory na mnie działa) i dexoftyal - krople do oczu. Ot tyle z leków. Lekarzy tez sobie dobieram, bo sie przeciez bez nich nie obejdziemy. Ale czy ja naprawde musze chodzic do pierwszego lepszego?

Właśnie ldatego że to jest moej fizyczne ciało, mam prawo decydować o tym co z nim zrobić.

koncząc podłączę się do apelu. Ale dodam abyśmy robili to z głową.są lekarze i farmaceuci, ktorzy potrafia pomóc. Ale to jak w zyciu nie zawsze trafia się na tych dobrych i życzliwych ludzi. Czy to jednak powód żeby się poddawać?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 27 paź 2014, 20:21

Ja nie skreslam medycyny konwencjonalnej ale wole medycyne naturalna bo ona szuka przyczyny choroby a nie leczy symptomy...a poza tym jest mniej inwazyjna....Lepiej zapobiegac niz leczyc....I wierze w to, co mowi spirytyzm na ten temat, ze najpierw powstaje dysharmonia w ciele duchowym a dopiero potem w fizycznym...czyli trzeba poszukac prawdziwej przyczyny chorob w naszym charakterze i w naszym postepowaniu....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 27 paź 2014, 20:30

Nikita pisze:Ja nie skreslam medycyny konwencjonalnej ale wole medycyne naturalna bo ona szuka przyczyny choroby a nie leczy symptomy...a poza tym jest mniej inwazyjna....Lepiej zapobiegac niz leczyc....I wierze w to, co mowi spirytyzm na ten temat, ze najpierw powstaje dysharmonia w ciele duchowym a dopiero potem w fizycznym...czyli trzeba poszukac prawdziwej przyczyny chorob w naszym charakterze i w naszym postepowaniu....

Nikito, powinniśmy działać jednocześnie na wszystkich trzech elementach, skupianie się na jednym to tylko 33.333 % skuteczności, i o tym właśnie mówi medycyna spirytystyczna.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 27 paź 2014, 21:55

Medycyna konwencjonalna poczyniła niesamowite postępy w dziedzinach: chirurgii, optyce, ortopedii. Natomiast w leczeniu chorób przewlekłych, jak: nowotwory, cukrzyca I i II stopnia, stwardnienie rozsiane jest w tym samym miejscu co była 100 lat temu, a nawet się cofnęła.
Łukaszu zweryfikuj swoje poglądy i wiedzę w tej dziedzinie, ponieważ farmakologia do niczego nie jest nam potrzebna.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 27 paź 2014, 22:11

Mirek pisze:Natomiast w leczeniu chorób przewlekłych, jak: nowotwory, cukrzyca I i II stopnia, stwardnienie rozsiane jest w tym samym miejscu co była 100 lat temu, a nawet się cofnęła.

Sorry, ale nie da się czytać tych bzdur
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 27 paź 2014, 22:14

Bardzo sensowna i wyczerpująca wypowiedz, Lukasie.
Mirek, miarkuj, co mówisz, bo twierdzeniem, ze farmakologia nie jest potrzebna możesz komuś naiwnemu krzywdę wyrządzić!
A tak w ogóle to wierutnym bzdurom mówimy zdecydowane NIE!
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 28 paź 2014, 08:33

Dzis jest wybor: kto nie chce stosowac chemii, ktora byc moze pomaga ale tez niestety zatruwa bo sa skutki uboczne stosowania lekow( prosze przyczytac ulotke)...ten moze stosowac ziola i inne metody medycyny naturalnej....a zwolennikow chemicznych lekow nie chce do niczego przekonywac....niech kazdy dziala wedlug swojego sumienia i wiedzy....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 28 paź 2014, 09:05

Nikita ziołą równiez mają swoje nagatywne działania potrafia nawet zabić. to kwestia dawki jaką zastosujesz.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 28 paź 2014, 11:01

cthulhu87 pisze:
Mirek pisze:Natomiast w leczeniu chorób przewlekłych, jak: nowotwory, cukrzyca I i II stopnia, stwardnienie rozsiane jest w tym samym miejscu co była 100 lat temu, a nawet się cofnęła.

Sorry, ale nie da się czytać tych bzdur

Marcinie udowodnić, że to co napisałem powyżej, to bzdury.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Nauka