atalia pisze:Achill, przykład z naszego podwórka - no zostań tu człowieku bez uzdolnien medium spirytystycznym! Ambicje można tu sobie w buty wsadzić!
Ja uważam, że zdolności mediumiczne ma każdy. Ambitna jest już sama chęć rozwijania tych umiejętności.
poza tym ja odbieram slowo ambicja jako cechę a nie cel - jak to mi się zdaje jest dzis coraz częsciej rozumiane.
Gdy rozmawiam z ludźmi ktorzy sie opisują jako ambitni - definuja to pojęcie tak: ludzie mający dom, karierę i samochód. Jeśli teog nei masz to znaczy, że nie amsz ambicji
A przecież człowiek ambitny to przede wszystkim człowiek konsekwentnie dążący do celu.
Świat nauki zawsze był pełen wielu ambitnych ludzi.
Poza tym ambicja zawsze pchala nas poza (pozorne) granice naszych możliwości. Ludzie ambitni zawsze : docierali dalej, wspinali sie wyżej, odkrywali więcej niż przeciętny człowiek, często nawet niz sami się tego po sobie spodziewali.
nie pamiętam już nazwiska faceta, który od malego trenowal bieganie a;e stracił w wypadku nogę (trzeba było amputować). Facet byl na tyle ambitny, że nie tylko znalazl sposob na zdobycie protezy, co jeszcze bardzo aktywnie zaczał wspierać dzialania na rzecz sportów dla osób niepełnosprawnych.