Duchy sa wsrod nas?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Odp: Duchy sa wsrod nas?

Postautor: Krzysztoff » 21 paź 2014, 09:01

Mirek pisze:A zastanawiałeś się Konradzie, po co zmarłym zapalamy świece?

Taki zwyczaj. Chińczycy klada przed grobem posiłek dla zmarłego. ..
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Duchy sa wsrod nas?

Postautor: Pablo diaz » 21 paź 2014, 09:17

Nie wydaje mi się,aby użalanie się,wystawianie obrazków,krzyżyków oraz jak wspomniał Mirek palenie świec miało jakikolwiek wpływ na duszę.To są jak nam wiadomo typowe obrzędy katolickie do których nic nie mam i je szanuje.
Według mnie żadna ziemska wartość materialna nie wynagrodzi szkód moralnych,które zabrała ze sobą dusza,wrecz przeciwnie może tylko zaszkodzić zatrzymując dusze przy ziemi.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 21 paź 2014, 11:23

Palimy zmarłym świece na cmentarzach ponieważ:
1. Czadowo to wygląda (zwłaszcza nocą),
2. Ma olbrzymie znaczenie praktyczne dla żywych, ponieważ nocą na cmentarzu (zwłaszcza na wsiach) nie ma latarni i jest bardzo ciemno, że się mozna pozabijać bez światła.

Dla zmarłych jest to oczywiście bez zadnego znaczenia. Duchy przyciągają nasze myśli a nie blask płonących świec.
W przeciwnym wypadku przyciagał by je zwykły pożar, słońce lub wybuchy bomb atomowych.
A to chyba sensu by nie miało wielkiego?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Mirek » 21 paź 2014, 11:37

Tylko świece mają wpływ. Duch przywiązany do Ziemi widzi płomień, a raczej fluidy tego płomienia. Ten płomień pomaga mu skupić uwagę na świetle. Jego wzrok jest przytłumiony i bardziej widzi to co materialne niż duchowe dlatego trudno mu dostrzec światło przewodnika.
Modlitwa skupia jego uwagę na świecy i zaczyna zapominać o świecie materialnym. Wtedy światło przewodnika wydaje mu się jaśniejsze i zaczyna go dostrzegać.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: methyl » 21 paź 2014, 12:00

Jak dla mnie też fajnie.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Nikita » 21 paź 2014, 12:24

Ja sie przyznam, ze lubie zapalic swieczke i gdy robie medytacje to zapalam...ale bardziej dla siebie niz dla duchow...a jak im sie spodoba no to spoko... :)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pablo diaz » 21 paź 2014, 12:51

Powody przywiązania się dusz do ziemi;
1.Przeżywają traumę w momencie własnej śmierci.
2.Chcą kontynuować troskę o żyjących.
3.Żyjący poprzez rozpacz i rytuały ,które wspomniałem wcześniej nie chcą ich uwolnić.
4.Często nie są świadomi ,że nie żyją.
5.Mają niedokończone sprawy na planie ziemskim.
6.Uzależnienia ,które silnie wpływają na ciało duchowe.
i wiele innych...
Jak widać Duchy są stworzeniami podobnymi do nas dalej posiadają inteligencję,kierują się uczuciami smutku ,żalu
zagubienia,często zemsty.
Potrafią uruchomić urządzenia elektryczne,elektroniczne ,wzniecić ogień,przenosić przedmioty...
Zadajmy sobie proste pytanie;
Czy zapalenie świecy może odprowadzić Duszę do właściwego miejsca?
Jak wiemy od zarania ludzkości człowiek palił pochodnie,wzniecał płomienie, palił świece na cześć lub ku wspomnieniu odcielesnionych dusz.
Zapytam więc do czego służą osoby ze zdolnościami mediumicznymi,opiekunowie i dusze (tzw.pomocnicze-zaprzyjażnione)skoro świeczka rozwiązuje problem ?
Wydaję mi się ,że trzeba odkryć powód dla którego duch pozostał na Ziemi i zlikwidować przyczynę. Jeśli duch nie wie, że ciało fizyczne umarło, jest zagubiony i przestraszony trzeba go uświadomić.
Zastanówmy się jescze raz ,czy płonąca świeca rzezcz materialna może to zrobić ?
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 21 paź 2014, 16:18

Świeczka plus modlitwa zbłąkanej duszy ułatwia dostrzeżenie tych innych dusz.
Nie zależnie od swoich uczynków i przekonań kazda dusza ma przewodnika, ktory ma ją odprowadzić w odpowiednie miejsce.
Pablo zauważ, że przy umierajacym podczas modlitwy zapala się świece. Po zgonie, gdy modlą się przy zmarłym zapala się świecę. Nie dziwiło Cię to nigdy?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 21 paź 2014, 17:03

Nie Mirku nie dziwią mnie takie obrzędy.
Również nie dziwi mnie ,że zanikł staropolski obyczaj wynajmowania płaczek pogrzebowych.
Nie dziwi mnie,że zwłoki się kremuje,grzebie w ziemi lub jak kiedyś mumifikowało.
Nie uznaje (co nie znaczy ,że nie szanuję ludzi którzy tak robią) obrazków,świeczek,krzyżyków,różańców,święconej wody...
Staram się pisać to,co wiem i jestem pewnien,niestety temat świeczek jest mi obcy dla tego go nie uznaje,co nie znaczy ,że przekreślam.
Jesli się podzielisz swoją wiedzą w temacie ,,zapalania świeczek przy zmarłych,, z miła chęcią poczytam i jeśli uznam za logiczny i sensowny
przekreślę go z listy ,,nie uznaję,,
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 21 paź 2014, 17:31

Swieca oczywiscie nie ma az tak wielkiego znaczenia. Raczej jest to taki gest symboliczny dla ososby zmarlej...wskazujacy na to, ze sie o tej osobie mysli i dobrze zyczy...ja to tak pojmuje. Ale jakiegos wielkiego znaczenia nie maja swiece...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi