A co jeśli po drugiej stronie nie ma absolutnie nic ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: A co jeśli po drugiej stronie nie ma absolutnie nic ?

Postautor: Obserwator » 17 paź 2014, 16:10

Nie jestem ateistą. Być może niezbyt jasno się wyraziłem pisząc "kiedyś jako ateista". To kiedyś odnosiło się do mojego dawnego światopoglądu - a ponieważ ten akurat światopogląd przez wiele lat mi towarzyszył, napisałem po prostu jak z punktu widzenia osoby będącej ateistą wygląda życie oraz wybory moralne poddane presji empatii - tylko tyle. Nie identyfikuję się z ateizmem - już - Dzięki Bogu. :)
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 17 paź 2014, 17:35

Bardzo interesujace Obserwatorze o czym piszesz,...na pewno jestes duchem bardziej rozwinietym dlatego czujesz prawo moralne w swoim sercu.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 02 lip 2015, 13:45

cthulhu87 pisze:jest kilka przypadków, które można wyjaśnić albo istnieniem życia po śmierci, albo jedynie zmową między badającymi a badanymi

Które konkretnie masz na myśli ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: 1Prawda1 » 03 lip 2015, 22:45

A co powiecie na to:

''Ja człowiek jestem częścią wszechświata, który istnieje. Samo z siebie się nic nie dzieje, bo nawet przypadkowość tutaj jest tworem przecież. Więc zawsze coś było, bo nawet jak nie było nic to były myśli, pomysły żeby w końcu coś było. A że człowiek jest wszechświata częścią to ma coś wspólnego w tej wszechrzeczy z odwiecznością. Skoro zawsze coś było, zawsze się coś działo, a dziś ja tu jestem jako część kolei rzeczy - to jako ciało jestem tak samo wieczny, bo nawet jak wszechświat się skończy i wszelkie myśli o tym, by coś było - to moje ciało opuściłem jak wielu poprzedników przed tym zakończeniem''
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Hansel » 07 paź 2015, 16:23

cthulhu87 pisze:Pytanie jest źle postawione. Powinno być: a co jeśli nie ma drugiej strony?

A co przemawia za istnieniem drugiej strony?

- doświadczenie religijne milionów ludzi (mimo poważnych czasami różnic między religiami, rdzeń doświadczenia religijnego jest ten sam. Wiara w duchy obecna jest wszędzie: w pierwotnym szamanizmie, w religiach naturalnych i w systemach religii objawionych)
- intuicja obecna od najdawniejszych czasów w życiu człowieka (już neandertalczycy przeczuwali, że coś tam jest po śmierci, czego dowodem są obrzędy pogrzebowe)
- badania spirytystyczne (jest kilka przypadków, które można wyjaśnić albo istnieniem życia po śmierci, albo jedynie zmową między badającymi a badanymi)
- badania parapsychologiczne (nie udowadniają wprost istnienia duchów, ale za to pokazują, że umysł potrafi przekraczać ograniczenia materii)
- zjawiska NDE

Czy są to silne argumenty? Oddzielnie być może nie, ale razem mogą stanowić podstawę silnego przekonania o istnieniu życia po śmierci.

Do tego należy chyba doliczyć jeszcze materiały z regresji hipnotycznych.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi