Tarot

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Tarot

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 19:00

Medium, to dla mnie Chico Xavier. Każde inne medium porównuję do tego człowieka. Dzięki temu porównaniu wiem, czy ktoś jest medium, czy się uważa za medium.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 10 paź 2014, 20:03

Mirek pisze:Achill nie zapominaj, że w to co Ty wierzysz co wyczytasz z Wikipedi, to też tylko teoria.
Drwisz sobie ze mnie, a wierzysz w Wikipedię, gdzie każdy może napisać co chce.

A zauważyłeś zę podałem Ci tam trzy nazwiska najwybitniejszych geologów wszechczasów z zaleceniem abys sie zapoznał z ich pracami, ktore wystarczająco dokaldnie tłumacza zasady okładania się osadów jak i ruchu kontynentów? Jak dla mnie wikipedię możesz odrzucić - chcialem Ci tylko zacytować jej fragment, tak dla oszczędzenia trudu przedzierania sie rpzez te księgi. choc może i elpeij, zebys je przecyztal bo tam jest sporo dowodów na tę TEORIĘ ;)

konrad pisze:
Mirek pisze:Układ planet i gwiazd odzialuje na nas, ponieważ każda materia odzialywyje na siebie wzajemnie.
Nauka już to udowodniła i nie jest to teorią.

W jaki sposób oddziałuje? Jak np. położenie Marsa i Jowisza wpłynie na moje życie? Łatwo jest odwołać się do ogólnych stwierdzeń, ale wejdźmy nieco bardziej w szczegóły.

Mirek ma tu rację. Chocby pole grawitacyjne lub różne rodzaje energii jakie moga być emitowane. Oczywiście skala tych oddzialywan jest skalą mikro - choć na efekty nei trzeba dlugo czekac, wystarczy że wzlecisz poza atmosferę, która chroni nas przed promieniowaniami itp itd. Skoro to co wiemy o cialach neibieskich ma realny wplyw na osbiekty znajdujace sie poza atmosferą, dlaczego, cos o czym nie wiemy, albo wiemy niewiele nie mialoby miec wplywu na naszą psychikę/podświadomość.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 20:54

Widzisz na tą teorię, którą przedstawił Obserwator Achillesie też są dowody.
Najwybitniejsi w czyich oczach? Obama też dostał nagrodę Nobla.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 10 paź 2014, 21:27

Ja tam niczego nie potępiam, jeśli ktoś chce wierzyć w numerologię, astrologię i inne takie, niech sobie wierzy, ja tam pozostaję przy swoim, tylko, na litość boską, niech ich zwolennicy nie twierdzą, ze mają one uzasadnienie naukowe. Chyba, że o czymś nie wiem, w takim razie proszę o podanie źródeł.
Być moze nie spotkałam dobrej wróżki, ale akurat te, których opinii zasięgałam należały podobno do "czołówki" krajowej, wróżącej na małym ekranie . No to gdzie szukać tych dobrych?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 21:43

Ja tam zadnej wróżce nie wierzę. Swoją przyszłość sam kreuję i boirę pełną odpowiedzialność za swoje postępowanie.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 10 paź 2014, 22:19

Mirek pisze:Widzisz na tą teorię, którą przedstawił Obserwator Achillesie też są dowody.
Najwybitniejsi w czyich oczach? Obama też dostał nagrodę Nobla.

O widzę, że wracamy do dyskusji krzywiźnie banana spowodownej przez potop... zatem:
Obama nie dostal nobla w dziedzinie naukowej wieć co ma piernik do wiatraka -może Ciebie takie argumenty przekonują, no cóż może włąsnie dlatego, że jestem stworzeniem bozym mnie nie.

Przeczytaj to się dowiesz... dlaczego, dla kogo, po co, kiedy, jak tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania - wystarczy mieć odwagę poczytać jak ludzie doszli do tych a nie innych wniosków z łopatą w ręku a nie siedząc na forum. Te skiązki to nie przedstawienie teorii to dzienniki badań.

Ta teoria która podał Obserwator jest niespójna co sam Obserwator zauważył."
pzoa tym zadałem juz pytanie - kontrargument - który póki co przy obecnym stanie wiedzy obala tą psychodeliczną wizję. Ale co dla mnie tu jest istotniejsze jakoś nie widziałem, żebyś się nawet podjął próby odpowiedzi? nie dziwię się z resztą bo tego się nie da obronić. W zamian za to w ramach argumentacji widzę ataki na prezentowane przeze mnie prawa rządzace światem, wycieczkami retorycznymi o przyznanniu pokojowej nagrody nobla Obamie. No cóż amerykanie maja taki piekny zwrot, akronim stosowany online WTF?

podejmij merytoryczna rozmowę albo żyj dalej w nieświadomości ale nie rozgłaszaj tych bzdur jeśli nie potrafisz ich obronić.

Tak sie składa, że z racji wyksztalcenia geologię znam zaówno teoretycznie jak i praktycznie. wierz mi nieraz przekopałem się przez warstwę odpowiadającą czasowo rzekomemu potopowi... gdybym miał choć cień wątpliwości nie obstawałbym tak zażarcie przy zdaniu przeczącemu potopowi
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 10 paź 2014, 22:23

już samo haślo ekran atalia kojarzy mi się z komerchą. a jak cos jest komercyjne to w 95% będzie nafaszerowane dramtyzmem i tajemnicą a reszta .... no cóż albo ktoś uczicwie dodaje te 5% albo się skupia na tym żeby te 95% wyglądało jak najlepiej
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 11 paź 2014, 07:45

konrad pisze:Xsenia, czy w takim razie Mars mnie przyciąga i wpływa na moje czyny?

Mimo wszystko mam nadzieję, że wpływa na ciebie inna planeta, a nie planeta Boga Wojny :) Tak wierzę, że każda z planet naszego układu ma wpływ na nas.

konrad pisze:Czy możesz przytoczyć Ci znaną Ci przepowiednię z tarota, od wróżki, żeby pokazać stopień ich szczegółowości i sprawdzalność? Niestety ja spotkałem się tylko z ogólnikami w stylu: widzę u Ciebie problemy, konflikty z rodzicami, szukasz szczęścia, ale nie idzie Ci w pracy, bo masz kłopoty finansowe.

Hm dla mnie to konkretne informacje. Tarot raczej rzadko sypie nazwiskami i konkretnymi datami. Prędzej powie, że coś się stanie w styczniu, albo na początku lata.

atalia pisze:Ja tam niczego nie potępiam, jeśli ktoś chce wierzyć w numerologię, astrologię i inne takie, niech sobie wierzy, ja tam pozostaję przy swoim

Masz takie prawo Atalia :) Ja nie chcę was przekonywać na siłę, albo zachwalać Tarota. Chcę byście po prostu inaczej spojrzeli na ezoterykę. Nie tak negatywnie. W końcu wiele ludzi w nią wierzy i jej ufa, a tu zostają odtrąceni i potępieni.

atalia pisze:No to gdzie szukać tych dobrych?

Na pewno nie na ekranie i nie w "Salonach". Takich wróżek szuka się przez koleżanki i znajome. One nie maja sklepów, "salonów" i stałych cen. A często wręcz nie biorą kasy w ogóle.

Achill pisze:już samo hasło ekran atalia kojarzy mi się z komerchą. a jak cos jest komercyjne to w 95% będzie nafaszerowane dramatyzmem i tajemnicą a reszta .... no cóż albo ktoś uczciwie dodaje te 5% albo się skupia na tym żeby te 95% wyglądało jak najlepiej

100% poparcia :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: atalia » 11 paź 2014, 11:34

Ja tam nie znam takich wróżek, Xenia, poza tym musiałaby to być osoba , która nic o mnie nie wie. W każdym razie słynna pani A. oraz S. i E. oraz kilka innych , również panowie - wróże, dali się podpuscić i nikt z nich nie powiedział "coś mi się widzi ( karty mi mówią) kobieto, ze kłamiesz w zywe oczy" Wręcz przeciwnie, bardzo zaangażowali się w temat i udzielili cennych porad, które były funta kłaków warte.
Zeby to chociaż jedna, jedniutka osoba się zorientowała, ze cała sprawa jest grubymi nićmi szyta... :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mikesz » 11 paź 2014, 14:07

A ja bardzo cieszę sie , że ten temat ( Tarot ), który wywołałem na tym forum - cieszy się aż tak dużym zainteresowaniem i ciekawą wielowątkową dyskusją ... - :D :D .
I właśnie na tym to polega ( o to chodzi ).... - na wszelkich społecznościowych forach ... - :D
Niech tylko osoby o innych poglądach i innym podejściu do danego tematu - nie obrażają innych i będą w miarę uczciwi i objektywni w swych opiniach.
I wtedy naprawdę już będzie super ... - :D :D

Mikesz
Mikesz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności