Jak wyczuć ducha ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wyczuć ducha ?

Postautor: knyp » 14 sie 2008, 20:48

Hmmm a skąd wiesz, że postęp jest szybki ?:D popatrz na ludzkość i zobacz ile czasu minęło żeby chociażby zlikwidować kare śmierci... Co i tak jeszcze gdzieniegdzie istnieje. Trzeba czasu na poprawę :D Ale na tle wieczności to nic ... w sumie fajnie tak nie odczuwać upływ czasu...
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: konrad » 15 sie 2008, 17:48

knyp pisze:Hmmm a skąd wiesz, że postęp jest szybki ?:

Postęp jest ani szybki, ani wolny... Najbardziej zależy od nas samych.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: knyp » 15 sie 2008, 20:30

Z punktu widzenia człowieka to trochę długo, dla Duchów nic skoro czasu nie ma dla nich... ale nie o to się rozchodziło :P Tylko ten cytat "lub mogą stać się źli" ...
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: lilo » 19 paź 2008, 19:37

Opowieść tę przeniosłam do forum o Naszym spirytyźmie. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 lis 2008, 14:02 przez lilo, łącznie zmieniany 2 razy
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: Luperci Faviani » 20 paź 2008, 19:22

lilo pisze:Witam! Wiem, że temat przestał być aktualny w lipcu...

Piękna historia.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 23 paź 2008, 08:31

lilo pisze:Pozdrawiam wszystkich , gratuluję strony, pamiętajcie aby nie skupiać się na szukaniu sensacji, lecz na praktykowaniu dobra, miłosiedzia i miłości ale to nic nowego

To właśnie chcemy robić :) I bardzo mnie cieszy, że na forum pojawiają się historie takie jak Twoja, bo dzięki temu wszyscy mogą się dowiedzieć, że dobre Duchy są cały czas z nami i wspierają nas na każdym kroku. A to właśnie kwintesencja Spirytyzmu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: knyp » 06 gru 2008, 23:58

Tak wracając do tematu :D wyczuć... może po prostu zapytać ? w końcu duchów jest trochę więcej niż ludzi, a są obecne w naszym świecie tylko że ich nie widzimy. Czytając w innym temacie napotkałem się na taką formę EVP. "
Najpierw jednak kilka słów o samym EVP. Jest to forma komunikacji ze zmarłymi za pomocą magnetofonów, dyktafonów i innych urządzeń rejestrujących dźwięk. Jednym z najbardziej znanych stowarzyszeń zajmujących się badaniem tego zjawiska jest Amerykańskie Stowarzyszenie EVP, które obecnie ma członków w ponad dwudziestu krajach na całym świecie."( może Elsa Rossi może coś słyszała o tym stowarzyszeniu) oczywiście nie próżnując odwiedziłem wujka Google i z zapytaniem o zjawiska paranormalne otrzymałem odpowiedź. Znalazłem kilka nagrań:

"Pierwsze nagranie pochodzi z końca lat dziewięćdziesiątych. Jego autor, młody amerykański entuzjasta i badacz-amator, twierdzi, że słychać na nim głosy śpiewających mnichów... http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... _mnisi.mp3

Następne trzy nagrania pochodzą z taśmoteki badacza posługującego się pseudonimem Glitter393. W pierwszym nagraniu żeński głos wychwala jakiś obraz, w drugim słyszymy "Mój Boże, tego jest tak dużo", w trzecim nagraniu głos zapowiada przyjście jakiejś kobiety. http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... grania.mp3

Kolejne nagranie zostało wykonane przy pomocy cyfrowego dyktafonu z podłączonym zewnętrznym mikrofonem. Pod koniec słychać bardzo wyraźnie imię "Natalie". http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... atalie.mp3

A oto nagranie dokonane przez Cindy Smith z Pennsylvanii w USA. Zwykle to osoba nagrywająca pyta ducha o to, kim jest, tym razem jednak to duch zapytał Cindy. http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... re_you.mp3

A oto nagranie szeptu nieznanej osoby. Autor nagrania nie był w stanie określić płci tej osoby, jednak osoby postronne twierdzą, że - cytuję - "brzmi to jak głos małej dziewczynki, być może nastolatki, która prosi o pomoc". http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... /szept.mp3

A oto kilka nagrań EVP, które udostępniła nam Strefa Zero. http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... a_zero.mp3

Bywa, że duchy wyrażają się... no, dość nieprzyzwoicie. W tym nagraniu ledwo słyszalny głos mówi "Take your fuckin' pants off".http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... ts_off.mp3

Nagranie dokonane przy pomocy starego radioodbiornika. Głos ma rzekomo oznajmiać: "Podglądamy cię" (po niemiecku). http://www.kryptogaleria.yoyo.pl/parano ... miecku.mp3 "

Jeszcze nie słuchałem ale wysłucham... tylko rano :D (słabe nerwy)
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: sooleyman » 08 gru 2008, 10:06

knyp pisze:Pierwsze nagranie pochodzi z końca lat dziewięćdziesiątych. Jego autor, młody amerykański entuzjasta i badacz-amator, twierdzi, że słychać na nim głosy śpiewających mnichów... )

Tak, oczywiście, jest to słynne nagranie, zresztą dokonane na ruinach dawngo opactwa. Ciekawą opinię na ten temat wyraził w książce "Umarli mówią do nas" ks. prof. Brune. Określił to zjawisko jako "falę szczątkową" z przeszłości, podobnie jak pojawiające się regularnie odgłosy bitew na polach walki, widmowe przemarsze wojsk, a nawet widmowe miasta i przedmioty (np. okręty). Pamiętam, jak TVP 1 w jednym z pierwszych w historii "Teleexpressów" pokazała niesamowite nagrania takiego pojawiajacego się miasta, które od wielu lat było zalane sztucznym jeziorem... sam bodajże dwa razy w życiu widziałem z oddali domostwo, którego rzeczywiście w tym miejscu nie było... podobne świadectwo dawali mi rozmówcy z tej okolicy; swego czasu, przygotowując artykuł z dziedziny historii do nieistniejącego już niestety "Gońca Kujawskiego", przeprowadziłem rozmowy z mieszkańcami Kujaw Zachodnich, którzy w podinowrocławskim lesie widywali przy pięknej, słonecznej pogodzie orszak konnych rycerzy... moje późniejsze badania na źródłach, wsparte badaniami terenu, przyniosły ciekawe informacje: otóż w wskazywanym terenie znajdowała się monasteria rycerzy joannitów, których zastąpili po jakimś czasie rycerze Św. Krzyża z Gwiazdą Czerwoną (zakon rycerski założony przez św. Agnieszkę Czeską). Z przekazu trzech starszych kobiet - grzybiarek - wynika, że rycerze byli tak realni, że kobiety rozglądały się za ekipą filmową. Zagadnięci "po kujawsku" przez kobiety - nagle rozpłynęli się w powietrzu... Z jednej strony może to być możliwość zaistnienia wspominanej przez Fr. Brune'a fali szczątkowej (lub cząstkowej). Z drugiej jednak strony, jeśli byłaby to martwa fala, na zasadzie projekcji kinowego filmu, to dlaczego "obraz" zniknął po okazaniu uwagi przez "żywe" kobiety i zagadnięciu przez jedną za nich (dosłownie: "a wy co? znowu Krzyżaków kręcita?") być może fala głosowa spowodowała zmianę w "fali szczątkowej", a może po prostu Duchy rycerzy chciały mieć pewnośc, że zostały zauważone... tak na marginesie - kobiety określiły w miarę dokładnie ubiór rycerzy i widoczne krzyże, ale "inne niż u krzyżaków z filmu"... kwestie bytności w danym miejscu joannitów i krzyżowców gwieździstych zostały upublicznione wiele lat później, a zatem kobiety nie mogły znać faktu, że TO miejsce było nie tylko joannickim lennem, ale miejscem rzeczywistej i fizycznej bytności joannitów. Swoją drogą zostali usunięci z tego miejsca wskutek procesu z biskupem kujawskim, który oskarżał załogę monasterii joannickiej o rabunkowe najazdy na tereny sąsiednie, podległe biskupowi kujawskiemu (kruszwicko-włocłwaskiemu). Historycy sprzeczają się, czy proces prowadzony przez innego biskupa był tak do końca sprawiedliwy, ale to już nie temat niniejszego forum...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: Luperci Faviani » 09 gru 2008, 18:58

Szczerze powiedziawszy, nie przemawiają do mnie te nagrania. Jestem dosyć sceptycznie nastawiony do transkomunikacji. Może dlatego, że zbyt dobrze wiem jak zrobić aby oszukać słuchacza/widza...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sooleyman » 10 gru 2008, 10:56

Luperci Faviani pisze:Szczerze powiedziawszy, nie przemawiają do mnie te nagrania. Jestem dosyć sceptycznie nastawiony do transkomunikacji. Może dlatego, że zbyt dobrze wiem jak zrobić aby oszukać słuchacza/widza...

Jest faktem, że niektórzy badacze udowadniają, że można oddziaływać na taśmę magnetofonową, kliszę fotograficzną bądź odbiornik radiowy siłą woli a nawet pomimo jej udziału...
Awatar użytkownika
sooleyman

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi