Temat Tarota nie został zamknięty, więc nie ma co zamykać wątku. O potopie idzie sobie pogadać na wątku o potopie
000Lukas000 pisze:Xseniu, z ciekawości poprosiłem Mikesza o wróżbe na pewien ważny dla mnie temat, jednak otrzymałem to czego się spodziewałem, ogólnikową informację nie przejawiającą żadnej wiedzy niż ta którą mógł spokojnie wydedukować. W tym momencie pytanie czy mądrzej uwierzyć jest w to że nastąpił jakiś przekaz czy w to że nastąpiła analiza i dedukcja? Według mnie nie ma w przypadku tarota racjonalnych argumentów przejawiających działanie sił innych niż umysł tarocisty.
To niewiele koliduje z moją wiedzą na temat Tarota. Według mojej wiedzy, by móc komuś powróżyć to trzeba mu dać Tarota do ręki by przez chwilę potrzymał karty, tak by mogły "poznać" osobę, której się wróży. Często się też prosi taką osobę by potasowała karty i ułożyła wybrane przez siebie karty na stole według ułożenia wróżki. Dopiero wtedy można z czystym sumieniem wróżyć, bo karty nabrały energii z osoby, której się wróży. Dla mnie karty Tarota na odległość nie działają.
Był tu też wcześniej temat horoskopów. Też uważam, że z pisemek kobiecych można horoskopy olać. Ale ufałabym horoskopowi postawionemu przez doświadczonego wróża.

I mówcie sobie co chcecie, ale uważam, że konstelacje planet i innych ciał niebieskich mają na nas wpływ. I to duży. Każdy z was może się o tym przekonać. Wystarczy, że zejdziecie do jaskini i nie będziecie widzieć słońca przez dłuższy czas. Nastrój szybko wam spadnie.
Natomiast jeśli chodzi o stawianie horoskopów na konkretny dzień urodzenia, to mnie to też nie dziwi. I dobrze powiedział tu Achill:
"pozwól że sprostuję. nikt nie wróży z cyferek a jeżeli tak to jest oszustem.
data jest tu tylko pojęciem względnym. horoskop można stworzyć na podstawie daty którą mógłbyś podać według dowolnego kalendarza - Majów, gregoriańskiego, chińskiego czy jakiegokolwiek innego) data ma dać tylko punkt odniesienia. W dużym uproszczeniu jak mi to ktoś kiedyś tłumaczył ... horoskop to wypadkowa obecnego układu ciał niebieskich względem układu tychże w chwili urodzin. W pewnym sensie to w którym momencie sie urodziliśmy jak dalej zmieniał się układ wpływa na to kim jesteśmy poprzez nazwijmy to umownie "oddziaływanie kosmiczne miedzy ciałami niebieskimi". Dobrze postawiony horoskop to taki który potrafi to odczytać. Tyle tylko, że to nie coś co sie robi na kolanie, trzeba mieć nieziemską wiedze z astrologii żeby taki horoskop postawić. Oczywiście jeśli mówimy o horoskopach ze szmatławców to one sa dokładnie tyle samo warte co te gazety, czyli pisane na kolanie."
Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami.