Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Xsenia » 24 wrz 2014, 11:23

Wszystko pięknie Konrad, tyle, że Islam reguluje WSZYSTKIE elementy życia. Reguluje stosunki pomiędzy mężczyzną i kobietą, pomiędzy rodzicami i dziećmi. Reguluje dzień i reguluje noc każdego muzułmanina. Reguluje co ma jeść, jak ma się ubierać, co mówić i do kogo, i kiedy. To jeszcze można tolerować, bo obejmują strefy, które nie wychodzą poza muzułmanina.
Ale nie można tolerować poniżania i gorszego traktowania kobiet. A to, że kobieta jest gorsza od mężczyzny w Koranie masz co drugą stronę. I Islam próbuje z tego zrobić prawo kraju. Bo Islam reguluje też prawo państwowe!!!
W państwach, w których Islam jest religią dominującą, wystarczy, że morderca lub mordercy kobiety powiedzą, że to było morderstwo honorowe i dostają od 3 do 6 miesięcy odsiadki. ZA ZABICIE KOBIETY W HONORZE 3 MIESIĄCE ODSIADKI!!! A do tego nikt ich nie potępia, sąsiedzi go chwalą, rodzina jest zadowolona. I Islam chce to wprowadzać do praw krajów, w których chcą się zadomowić.
Przytoczyłeś cytaty z Biblii, ale bądź co bądź, prawo państwowe jest niezależne od kanonicznego. Zabijesz kobietę idziesz siedzieć jak za mężczyznę. A w Islamie wystarczy byle pretekst by kobietę zabić praktycznie bez żadnych konsekwencji.
Wybaczcie, ale dla mnie Islam to zło, którego trzeba się obawiać.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: konrad » 24 wrz 2014, 11:33

Xsenia, problemem nie jest Islam, ale to, że istnieją państwa wyznaniowe, które za punkt wyjścia przyjmują najmniej liberalną interpretację islamu. Mi ciężko się na temat Islamu wypowiadać, bo znam go słabo, a to, co mi serwuje telewizja TVN, nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem. Najlepszy przykład to finał mistrzostw w siatkówce, którym żyło pół Polski, a o którym w Faktach nie było wzmianki.

Problemem Islamu jest to, że powiązany jest z rejonami konfliktogennymi, bo takimi, gdzie jest dużo ropy (Zatoka Perska, Irak itp.), ewentualnie gdzie jest tygiel religii (Jerozolima). Przez to media przedstawiają go z jednej perspektywy tylko, tej najgorszej, powiązanej z terroryzmem. Nie zdziwiłbym się, gdyby w krajach muzułmańskich przedstawiano np. kościół katolicki z perspektywy księży pedofilów, bicia dzieci przez zakonnice (no bo przecież bicie zaleca Biblia) itp. Wszędzie trzeba szukać równowagi, zwłaszcza w przekazie telewizyjnym.

Swoją drogą w książce "W stronę światła" autorstwa ducha Emmanuela Islam przedstawiony jest jako rodzaj religii stworzonej z ludzkiej pychy, gdyż Mahomet miałby być wcieleniem jednego z apostołów, który chciał stworzyć swoją własną religię... Nie wiem, na ile w tym prawdy, ale generalnie uważam, że z Islamu da się wyciągnąć to, co dobre i napisać "Koran według spirytyzmu", gdzie ziarno będzie oddzielone od plew. Przede wszystkim trzeba trochę myśleć i nie ufać ślepo temu, co napisane.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 24 wrz 2014, 11:36

Zapominacie że my wszyscy też mieliśmy kiedyś takie pojęcie "Sprawiedliwości", i ty Xseniu też kiedyś pewnie byłaś Mężczyzną i mogłaś bić kobiety, ja pewnie też. Inaczej pewnie nie bylibyśmy na świecie odkupienia win.
Więc czy tak na prawdę powinniśmy tak ostro atakować? Raczej tłumaczyć że tak nie wolno, i bronić kobiet i ogólnie poszanowania bliźniego jeśli będzie wymagała od nas tego sytuacja ale nie oceniajmy wszystkich.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 24 wrz 2014, 12:05

W państwach islamskich najlepiej wziąć kredyt. "0%" odsetek. Płaci się tylko niewielką kwotę operacyjną przy zawieraniu umowy kredytowej. :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 25 wrz 2014, 11:02

000Lukas000 pisze:Zapominacie że my wszyscy też mieliśmy kiedyś takie pojęcie "Sprawiedliwości", i ty Xseniu też kiedyś pewnie byłaś Mężczyzną i mogłaś bić kobiety, ja pewnie też. Inaczej pewnie nie bylibyśmy na świecie odkupienia win.
Więc czy tak na prawdę powinniśmy tak ostro atakować? Raczej tłumaczyć że tak nie wolno, i bronić kobiet i ogólnie poszanowania bliźniego jeśli będzie wymagała od nas tego sytuacja ale nie oceniajmy wszystkich.

W obronie kobiety:
https://www.facebook.com/video.php?v=86 ... =2&theater
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 25 wrz 2014, 12:08

000Lukas000 pisze: i ty Xseniu też kiedyś pewnie byłaś Mężczyzną i mogłaś bić kobiety, ja pewnie też. Inaczej pewnie nie bylibyśmy na świecie odkupienia win.Więc czy tak na prawdę powinniśmy tak ostro atakować? Raczej tłumaczyć że tak nie wolno, i bronić kobiet i ogólnie poszanowania bliźniego jeśli będzie wymagała od nas tego sytuacja ale nie oceniajmy wszystkich.

:shock: Troszkę mnie zaskoczyłeś. To powinnam tylko słownie upominać faceta bijącego kobiety, tylko dlatego, że może kiedyś w przeszłym życiu ja też to robiłam?

A z drugiej strony spróbuj wytłumaczyć dlaczego bicie kobiety jest złe muzułmaninowi, który został tak wychowany, prawo państwowe to popiera, a religia wręcz nakazuje. Życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 25 wrz 2014, 12:15

Łukasz wszystko potrafi ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: xArEs » 25 wrz 2014, 14:43

Xsenia pisze:Wszystko pięknie Konrad, tyle, że Islam reguluje WSZYSTKIE elementy życia. Reguluje stosunki pomiędzy mężczyzną i kobietą, pomiędzy rodzicami i dziećmi. Reguluje dzień i reguluje noc każdego muzułmanina. Reguluje co ma jeść, jak ma się ubierać, co mówić i do kogo, i kiedy. To jeszcze można tolerować, bo obejmują strefy, które nie wychodzą poza muzułmanina.
Ale nie można tolerować poniżania i gorszego traktowania kobiet. A to, że kobieta jest gorsza od mężczyzny w Koranie masz co drugą stronę. I Islam próbuje z tego zrobić prawo kraju. Bo Islam reguluje też prawo państwowe!!!
W państwach, w których Islam jest religią dominującą, wystarczy, że morderca lub mordercy kobiety powiedzą, że to było morderstwo honorowe i dostają od 3 do 6 miesięcy odsiadki. ZA ZABICIE KOBIETY W HONORZE 3 MIESIĄCE ODSIADKI!!! A do tego nikt ich nie potępia, sąsiedzi go chwalą, rodzina jest zadowolona. I Islam chce to wprowadzać do praw krajów, w których chcą się zadomowić.
Przytoczyłeś cytaty z Biblii, ale bądź co bądź, prawo państwowe jest niezależne od kanonicznego. Zabijesz kobietę idziesz siedzieć jak za mężczyznę. A w Islamie wystarczy byle pretekst by kobietę zabić praktycznie bez żadnych konsekwencji.
Wybaczcie, ale dla mnie Islam to zło, którego trzeba się obawiać.

Za dużo fondy i euroislamu czytasz. :) Morderstwo honorowe nie ma nic wspólnego z islamem . Wskaż mi fragment koranu czy nawet sunny który na to zezwala. Zauważ że morderstwo honorowe jest "praktykowane" głównie w rejonie pakistańsko-afgańskim......ale jest też bardzo "popularny" w Indiach i ma korzenie w czasach dużo wczesniejszych niż powstał islam. Regulacje znajdujące sie w koranie są zaleceniem podobnie jak te w Biblii jak wierny chce stanąć przed drzwiami raju powinien jak najwięcej z nich przestrzegać. Strój noszony do dzis przez kobiety w krajach arabskich też pamieta czasu grubo sprzed powstania islamu. Nie wierzysz ???spojrz na grafiki Marii matki Jezusa. Jedzenie w islamie - Bóg zabrania wieprzowiny, padliny i zwierząt drapieżnych. Sprawdź prosże jakie obostrzenia w kwestii jedzania wnosi Tora.
Ja chodze w dżinsach i trampkach nie mam brody do pasa. Dziewczyny (muzułmanki) które znam pomimo że maja mężów muzułmanów też jakoś normalnie chodzą ubrane i cieszą się islamem takim jaki jest. Szanuja słowo Boga i unikaja pozostawania sam na sam z mężczyzna ale jak już do takiej sytuacji dojdzie to nie uciekają z wrzaskiem :). Islam to piekna religia. Ale nie mogę brać odpowiedzialności za ludzi ją wyznających. Prawo szariatu ?? Jest być może złe w wielu punktach ..nie przeczę ,ale w takiej Arabii Saudyjskiej nie ma problemu z przestępczościa pospolitą a cięzkie przestępstwa sa w zasadzie marginalne bo szariat tak tam działa. Szariat reguluje prawa kobiet do dzieci , kwestie alimentów i to że kobieta nie ma obowiązku pracy a jeżeli podejmie taką pracę to mąz nie ma prawa tknąć bez jej zgody dochodu z takiej pracy. Nawet jak kobieta ma prace i zarabia bardzo dużo pieniędzy to jej mąż nadal ma obowiazek ja utrzymywać a ona może sobie te pieniązki roztrwonić. Przykładów mogę mnożyć. Pozatym nigdzie w Korania nie ma napisane że do raju wejdzie tylko muzułmanin. Do raju ma wstęp dobry człowiek niezależnie od praktykowanej religii. W tej kwestiii nie wiem co mówi Tora i Biblia. Poznaj prosze islam a potem go oceń.
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: Nikita » 25 wrz 2014, 14:58

Xenia tworzy dobra karme a nic zlego Cie ze strony islamu nie spotka...prawo karmy jest ponad religiami... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 25 wrz 2014, 18:21

xArEs proszę przeczytaj cały wątek o Islamie :) I moje wypowiedzi w tym wątku.

xArEs pisze:Wskaż mi fragment koranu czy nawet sunny który na to zezwala.

"A wobec tych spośród waszych kobiet, które popełnią wszeteczeństwo, zażądajcie świadectwa czterech spośród was. I jeśli oni poświadczą, to trzymajcie je w domach, dopóki nie zabierze ich śmierć albo też póki Bóg nie przygotuje dla nich jakiejś innej drogi.(4:15)"

Ja naprawdę nie mam nic do tego, że kobieta nosi burkę. Jeśli chce i lubi, to przecież mnie nic do tego. Nic mi do tego też czy ktoś ma brodę czy nie. Nie mam też nic do tego jak ktoś się odżywia. Czy je czy nie je wieprzowiny, wołowiny, mięsa w ogóle, czy nawet przetworzonych warzyw. To osobiste sprawy każdego z nas. Ale mam coś do tego, że ich prawa religijne będą wpływać na moje życie i na moją wolność. Jeśli nie będę mogła chodzić po ulicy z odkrytą głową, albo nie będę mogła chodzić sama, bo "złamię prawo", to mnie się to już nie podoba.

xArEs pisze:w takiej Arabii Saudyjskiej nie ma problemu z przestępczościa pospolitą a cięzkie przestępstwa sa w zasadzie marginalne bo szariat tak tam działa

Nie ma? Wystarczy, że kobietę zgwałci 4 facetów. Potem przed sądem zaświadczą, że to ona chciała i uprawiała z nimi sex. I jaki jest wynik? Oni wychodzą wolni a ona idzie siedzieć do więzienia. Takie niestety mają prawo. W życiu nie pojadę do Arabii Saudyjskiej właśnie z tego powodu, że kobieta nie muzułmanka może tam złamać prawo nawet o tym nie wiedząc, bo w jej kraju są inne prawa.
xArEs pisze:kobieta nie ma obowiązku pracy
Nie ma obowiązku, ale nie ma nawet do tego prawa, jeśli jej ojciec czy mąż się na to nie zgodzą. To samo jest z nauką. Jeśli mąż się nie zgodzi, to nie ma prawa się uczyć.
Nie jestem, ani nie czuję się znawczynią Islamu. Wiem natomiast, że kiedyś (jakieś 200 lat temu) Islam był całkowicie inny. Kobiety miały więcej praw, więcej możliwości. Teraz to jakiś koszmar jest. Prawa człowieka są wręcz łamane na co dzień. Tak, bo kobieta też człowiek, obojętnie co mówi o tym Koran.
Jeśli o mnie chodzi, możesz wierzyć w co chcesz, możesz nosić ubranie jakie chcesz, możesz jeść, czy nie jeść co chcesz. Ale nie zgadzam się by twoja religia narzucała mi co ja mam nosić, co ja mam jeść, gdzie mogę iść i z kim.
http://ndie.pl/muzulmanie-zadaja-3-mias ... ych-od-uk/
I do obejrzenia świetnego materiału dlaczego nie powinniśmy się zgadzać na wprowadzanie szariatu.
http://www.youtube.com/watch?v=SDOo_fDjplA
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia