Witam

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Witam

Postautor: Nipaah » 14 wrz 2014, 12:31

Witam, jestem Nipaah. Powiem tak bardzo ogólnie, że interesują mnie zjawiska paranormalne, autohipnoza i demonologia. Mam nadzieję poznać tu dużo ciekawostek, ludzi i uczestniczyć w dyskusjach :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nipaah

Re: Witam

Postautor: Achill » 14 wrz 2014, 13:17

witaj
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 14 wrz 2014, 13:32

Siemka Nipaah, fajny avatar ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nipaah » 14 wrz 2014, 15:40

Dziękuję :)
Awatar użytkownika
Nipaah

Postautor: Xsenia » 14 wrz 2014, 17:39

Witej serdecznie :)
Demonologia? hmm zawsze mnie interesowało to słowo. Bo niby o czym jest to nauka? Napisz coś więcej :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 14 wrz 2014, 18:00

Witaj
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nipaah » 14 wrz 2014, 18:23

Xsenia pisze:Witej serdecznie :)
Demonologia? hmm zawsze mnie interesowało to słowo. Bo niby o czym jest to nauka? Napisz coś więcej :)

Domyślam się, że mnie sprawdzasz :)Demonologia najprościej mówiąc jest to nauka o demonach, ich znaczeniu i kulturze w jakiej się ukazały. Najbardziej interesują mnie mity o nich, np. o Lilith. Jeśli interesuje Ciebie ten temat pewnie czytałaś, lub chociaż widziałaś Lemegeton. W tej książce masz charakterystykę demonów, duchów, aniołów itp, oraz sposoby ich przywoływania. ~Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
Nipaah

Postautor: Nikita » 14 wrz 2014, 20:25

Witaj....alkurat o Lilith slyszalam, ze byla to pierwsza zona Adama. Byla silna i niezalezna....Bog starotestamentowy nie chcial aby kobiety byly niezalezne dlatego ja usunal a na jej miejsce stworzyl Ewe z Adamowego zebra....W tych wsyzstkich mitycznych opowiesciach mozna sie wiele dowiedziec o owczesnej kulturze i mysleniu w tamtych czasach....gdy powstawala Biblia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 14 wrz 2014, 20:29

Nipaah pisze:Domyślam się, że mnie sprawdzasz Demonologia najprościej mówiąc jest to nauka o demonach, ich znaczeniu i kulturze w jakiej się ukazały. Najbardziej interesują mnie mity o nich, np. o Lilith. Jeśli interesuje Ciebie ten temat pewnie czytałaś, lub chociaż widziałaś Lemegeton. W tej książce masz charakterystykę demonów, duchów, aniołów itp, oraz sposoby ich przywoływania. ~Pozdrawiam.

Oj, nie sprawdzam cię :) Po prostu zawsze starałam się trzymać z daleka od wszelakich demonów. Dlatego i moja wiedza o nich nie jest zbyt szeroka. Wiem, że powinno znać się swojego wroga, tylko jakoś nigdy nie potrafiłam zmusić się do poszerzenia wiedzy o nich.
Według spirytyzmu nie ma czegoś takiego jak demony. Są tylko dusze niższe. Choć do mnie do końca to nie przemawia, bo są istoty, które CHCĄ BYĆ ZŁE. I rozwijają się w tym źle. Według spirytyzmu dusze zawsze rozwijają się do przodu, do dobra. A ja wiem, że rozwijają się też w kierunku zła, czyli niejako cofają się w rozwoju moralnym (co jest sprzeczne z podstawami spirytyzmu).
Lilith słyszałam o niej. Podobno była pierwszą żoną Adama. I na tym się moja wiedza kończy :)

Czy twoja demonologia obejmuje też wampiry, strzyki, zmory końskie, topielice i inne ciekawe dusze potępione?? :)

Lemegeton. Pierwszy raz na oczy widzę takie słowo. :?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nipaah » 14 wrz 2014, 21:10

" I stworzył Bóg człowieka na wyobrażenie swoje: na wyobrażenie boże stworzył go: mężczyznę i białogłowę stworzył je" ( Rdz 1, 27) O to chodzi, że Lilith była z Adamem (teraz napiszę głupotę) "równouprawniona ". Lilith nie chciała ulec Adamowi podczas stosunku i uciekła od niego. Jest wiele wersji tej historii :D Ze spirytyzmem dopiero zaczynam, więc trudno mi powiedzieć jak jest, ale kolega mi kiedyś wspominał, że w spirytyzmie nie ma demonów, tylko są istoty niższe. Moim zdaniem skądś zło musiało się wziąć. Ale moje zdanie się nie liczy. :) Co do wampirów i reszty- dla mnie są to postacie fikcyjne z komiksów. Jeżdżę konno, i jedynymi zmorami jakie tam są to tylko muchy ^^
Awatar użytkownika
Nipaah

Następna

Wróć do Witamy!