Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Postautor: Krzysztoff » 05 wrz 2014, 10:37

Ciekawy fragment z Ewangelii Mateusza ...

"Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie
1 Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami:
2 "Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze.
3 Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią.
4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą.
5 Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów.
6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach.
7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi.
8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
11 Największy z was niech będzie waszym sługą.
12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.

"

Co myślicie o tych oznaczonych fragmentach ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Postautor: Xsenia » 05 wrz 2014, 13:22

Przedłożyć każdemu biskupowi i księdzowi przed jakąkolwiek rozmową z nim :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 05 wrz 2014, 13:36

ale jakże? to tak można :O
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 05 wrz 2014, 14:11

Ponieważ zadano pytanie co się myśli na temat zaznaczonych punktów, pozwolę się do tego odnieść. Uważam że punkt 12 jest świętą prawdą.
Poza tym Mistrz i Nauczyciel jeśli chodzi o uczucia wyższe był jest i będzie tylko jeden. Tak jak krzyż powinien być tylko jeden w miejscu w którym rzeczywiście stanął. Ta jedna lekcja dana nam przez Jezusa Chrystusa powinna wystarczyć w zupełności. Poświęcić swoje życie w imię mądrości i rozwoju ludzkości to szczytny cel. Szanujmy więc ludzi którzy się poświęcają dla innych, nie żądając nic w zamian. Nie żyjmy tylko tym co niesie nam polityka. Większej rzeszy ludzi wydaje się że kto lepiej manipuluje i długo żyje ten lepszy. To mrzonka, ułuda. Wiara czyni cuda. Szacunek i miłość oczyszczają błądzące w ciemnościach dusze. Duchy staja na wyzszym poziomie wswym rozwoju i odradzaja się silniejsze. Siłę daje nam miłość i szacunek do bliźniego. Cierpimy, aby zrozumieć a następnie wybaczyć. Droga jest często kręta i długa, ale każdy z nas ja musi przejść, nie w tym życiu, to w następnym, ale jest to nieuniknione.
Rozwijajmy się i wierzmy w Boga i w to, że w każdym z nas jest iskra boskosci, która może rozniecic ogień miłości. Tą miłością wcale niie musi być zawsze akceptacja złego, ale umiejetne zrozumienie, empatia. Ktos zawsze robi cos w jakimś celu i z jakiegoś powodu.
gaba75

Postautor: Filaretka » 05 wrz 2014, 14:17

Krzysztoff pisze:Co myślicie o tych oznaczonych fragmentach ?

Wydaje mi się, że większość rozumie to tak, jak ja, zatem niczego wybitnego nie napiszę ;)

Każdy z nas powinien odnaleźć w sobie Chrystusa. Poznać siebie, dążyć do doskonałości. Powinniśmy wyzbyć się egoizmu, pychy. Bycie "największym" nie wiąże się z władzą, majątkiem, itp. bycie "największym" oznacza działania na rzecz innych, często wyrzeczenia, pomoc innym, posłannictwo. Im bardziej "poniżamy się", czyli czynimy więcej dobra, choćby kosztem pozycji społecznej, dobrego imienia, im mamy więcej zasług względem ludzkości, tym jesteśmy więksi, lepsi, wzrastamy duchowo, zbliżamy się do Boga. Nie to, co sądzą o nas ludzie, tylko to, jacy jesteśmy, kim stajemy się w oczach Boga ma znaczenie. I nie powinno nas interesować to, czy ludzie widzą nasze dobre czyny, a tym bardziej nie powinniśmy o to zabiegać. Bóg widzi wszystko. I to jest najważniejsze. Jezus pokazał nam, jak żyć.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 05 wrz 2014, 14:39

Czemu 9 nie podkreśliłeś? Jest najciekawszy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Keogh » 05 wrz 2014, 18:49

Moim zdaniem punkty 3-7 pokazują wyraźnie że nic się nie zmieniło we władzach kościelnych (świeckich zresztą też). Niestety mało jest ludzi którzy mając możliwości coś zdziałać dla innych koncentrują się na sobie, często zmieniając swój dotychczasowy charakter.... Ja będąc całe życie niepoprawnym optymistą, wierzę, że kiedyś się to zmieni :).

Co do pozostałych wersów gaba i filaretka powiedziały wszystko moim zdaniem.

Pozdrawiam, Mariusz.
"Jeśli czegoś faktycznie doznajemy,to jakkolwiek byśmy to nazwali–nie ma to decydującego znaczenia.Jeśli o czymś jedynie rozmawiamy–bez faktycznego doznawania tych wymiarów rzeczywistości, to wtedy nazewnictwo jest dla tych osób bardzo ważne."
Keogh

Postautor: Achill » 05 wrz 2014, 20:35

Keogh pisze:Niestety mało jest ludzi którzy mając możliwości coś zdziałać dla innych koncentrują się na sobie, często zmieniając swój dotychczasowy charakter

wśrod polityków chodzi takie powiedzenie:
czym się różni dobry polityk od złego? Zły najpierw nakradnie, jak coś zostanie rozda ludziom, dobry najpierw da ludziom, resztę rozkradnie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 05 wrz 2014, 21:52

Filaretka pisze:Każdy z nas powinien odnaleźć w sobie Chrystusa.

Chyba mało z was przeczytało cały Nowy Testament. Ja bym tam Chrystusa w sobie znaleźć raczej nie chciała....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Filaretka » 05 wrz 2014, 23:07

Xseniu oczywiście możesz tego nie chcieć. Pisząc to, co napisałam, używając słowa "powinniśmy" nie miałam na myśli tylko tego, co sama uważam za słuszne (choć zgadzam się z tym). Skupiłam się na tym, co ktoś mógł chcieć nam przekazać i w ogóle jakie być może było myślenie pierwszych chrześcijan. Nie zawsze też Chrystus = Jezus. :)
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi