Xsenia pisze:I tu się myliszMożna wziąć melanż kilku osobnych pierwiastków, zapewnić im odpowiednie warunki i życie powstanie. Udowodnił to Stanley Miller.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperymen ... ya_Millera
Nikita pisze:Mialam na mysli, ze ludzi cechuje myslenie magiczne wtedy gdy nie umiejac wyjasnic jakiegos zjawiska racjonalnie powoluja sie na sile wyzsza lub Boga...Twoje posty w jakis sposob wywolaly we mnie cien watpliwosci czy Bog istnieje...
Nikita pisze:nawet Einstein nie wierzyl chyba w Boga a na pewno nie w Boga osobowego. A Biblie nazwal zbiorem prymytywnych legend.
Nikita pisze:Naprawde trudno dociec prawdy bo z jednej strony wielu wielkich ludzi wierzy w Boga a z drugiej strony wielu nie wierzy lub wyznaje agnostycyzm. Ja tez raczej jestem agnostykiem bo tak do konca to nie wiem...dopoki nie doswiadcze nie bede wiedziec...Musimy wierzyc ale ja bym chciala wiedziec....

Achill pisze:myślę, ze istnieje ale wydaje mi się że nasze wyobrażenie Boga jest dalekie od rzeczywistości.
Achill pisze:wlasnei w przytocoznej debacie Carl Sagan mowi o Einsteinowskiej wizji Boga. definiowanego jako sume wszystkich fizycznych praw (czyli swojego rodzaju personifikacja zasad fizycznych)
Achill pisze:Xsenia pisze:I tu się myliszMożna wziąć melanż kilku osobnych pierwiastków, zapewnić im odpowiednie warunki i życie powstanie. Udowodnił to Stanley Miller.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperymen ... ya_Millera
Znam ten eksperyment tworzy on zycie ale wciąz nie daje jednoznaczenj odpowiedzi jak? dlaczego taka mieszanka nagle przestaje byc mieszanką tylko w częsci forma zycia?

Krzysztoff pisze:Można by pomyśleć na podstawie Waszych wypowiedzi , że jakimś naukowcom udało się stworzyć żywe organizmy(życie). Co nie jest prawdą.
Eksperyment o którym mowa "to eksperyment wykazujący możliwość uzyskania prostych podstawowych składników organizmów żywych z materii nieożywionej. "
Bądźmy bardziej precyzyjni
cthulhu87 pisze:o żyjącym organizmie nie można mówić bez uwzględnienia uporządkowania, organizacji części, procesów utrzymania, rozwijania, reprodukcji i całości
cthulhu87 pisze:a to przekracza badania wyizolowanych fizyczno-chemicznych procesów".

Krzysztoff pisze:Można by pomyśleć na podstawie Waszych wypowiedzi , że jakimś naukowcom udało się stworzyć żywe organizmy(życie). Co nie jest prawdą.
Achill pisze:Jednakże nawet gdyby udało się nam znalęźć naukowa odpowiedź na pytanie jak powstaje DNA, i stworzyć potrzebne białka. To wciąż pozostaje pytanie skąd wiemy, że tak sztucznie stworzone DNA zacznie realizować zawarty w sobie "program". To torchę przypomina zabawę w "Zrób to Sam : Frankenstein" Może posklecać ciało - ale najwyższa trudność w "uruchomieniu"
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości