Witaj na forum

Przede wszystkim najlepiej własnymi słowami poprosić Dobre Duchy o opiekę nad zmarłą osobą, poprosić je by pomogły zmarłemu po drugiej stronie. Do samego znajomego możesz zwracać się tak samo jak za życia. Skopiuję Ci teraz dwie modlitwy z Ewangelii według spirytyzmu. Pamietaj jednak że to nie jest żadne wyznacznik, a najważniejsze są Twoje intencje, nie musisz sie sztywno trzymać tych formułek, to tylko propozycja.
Za osoby, które były nam bliskie:
Zechciej, mój Boże przyjąć przychylnie modlitwę, którą do Ciebie kieruję za Ducha (imię znajomego). Spraw by dostrzegł Twoją Boską jasność i ułatw mu drogę ku wiecznej szczęśliwości. Pozwól by dobre Duchy zaniosły mu moje słowa i myśli.
Ty, który byłeś mi tak bliski na tym świecie, usłysz teraz mój głos, który cię wzywa, by dać ci kolejny dowód mojego przywiązania. Bóg pozwolił, byś wyzwolił się jako pierwszy - gdybym się skarżył(a), byłabym egoistką, gdyż żałowałabym, że skończyły się dla Ciebie ziemskie trudy i cierpienia. Godzę się więc z losem i czekam na chwilę, gdy znów się zobaczymy w szczęśliwszym świecie, w którym znalazłeś się przede mną.
Wiem że nasza rozłąka jest tylko chwilowa i jak długa by nie wydawała się, będzie i tak bardzo krótka w porównaniu z przepełnioną szczęściem nieskończonością, którą Bóg obiecał wybranym. Niech Jego dobroć chroni mnie przed czynami, które mogłyby opóźnić nadejście tego upragnionego momentu, niech oszczędzi mi w ten sposób bólu, który odczuwać będę, nie mogąc cię ujrzeć, wyzwoliszy się z mojego ziemskiego więzienia.
Niech pokój Pana będzie z Tobą!
Dodatkowo możesz prosić Boga by rozciągnął swoje ojcowskie miłosierdzie nad zmarłym, jego dobre czyny po-stokroć wynagrodził, a z drugiej strony by pozwolil mu na odpokutowanie czynionego zła.