Mirek pisze:Jesteś inteligentna więc się domyśl.
Jednak najwidoczniej nie jestem na tyle inteligentna by się domyśleć

Mirek pisze:Ale co? Znowu wymówka? Katolickie forum, to też nie jest.
Wymówka? Raczej nie. Na forum tym są osoby, które nie popierają mówienia o polityce, więc tego tematu unikam. Jeśli chcesz pogadać na ten temat, to znajdę odpowiednie forum, gdzie będziemy mogli wymienić poglądy nie denerwując innych forumowiczów. Co ty na to?

A akurat to forum odnosi się bardzo często do religii, katolicyzmu, nauk Jezusa, więc według mnie o KK można tu spokojnie się wypowiadać.
Mirek pisze:Przez niekompletną wiedzę możesz wielu sprawiedliwych skrzywdzić.
Powiedz mi Mirku, w jaki sposób moje krytyczne informacje o KK mogą kogokolwiek skrzywdzić? Bo kilka osób może zechcieć przeczytać Biblię i przekonać się na własne oczy jak bardzo KK odbiega od nauk Jezusa i Biblii? Bo kilka osób może przestać przyjmować bezkrytycznie wszystko co mówi ksiądz, biskup? A może przejmujesz się tymi sprawiedliwymi księżami, których jest tak niewielu?
Zapewniam Cię, że moje negatywne nastawienie do KK nie może im wyrządzić żadnej szkody. Zresztą negatywne nastawienie mam do większości religii, nie tylko do KK.
Mirek pisze:To dlaczego z góry zakładasz, że nikt w KK nie pracuje nad sobą.
A w którym to miejscu napisałam coś takiego???
Mirek pisze:Media wyciągają margines i robią z tego ogół.
Margines? Mirku podałam prawa jakie rządzą w KK, które mi nie pasują, to jaki to margines? Te prawa obowiązują wszystkich księży.
Podałam zmiany KK w 10 przykazaniach, bo jedno nie pasowało by zdobyć więcej kasy. Z około 30 ewangelii wzięto tylko te, które pasowały do ogólnego zarysu życia Jezusa, resztę odrzucono. Tak na prawdę Chrześcijaństwo wymyślił jeden człowiek. Jeden. I to on na Soborze postanowił, w co ludzie mają wierzyć, a w co nie. I on wcale nie był natchniony przez Ducha Św. Większość Biblii to zapożyczenia z innych religii. Cała więc wiara w KK jest oszustwem od początku do końca. Oszustwem by zdobyć więcej pieniędzy i władzy. To nie jest margines Mirku.
Mirek pisze:I jak go zaatakuje pedofil, to na pewno księdzem będzie? A jak go zgwałci taki jak Trynkiewicz, który nie jest księdzem, to powiesz, że mu się oddał? I ten sprawca nie był pedofilem? Też mam syna w tym wieku lecz jest uświadomiony w temacie pedofilii i wie co ma robić w takich sytuacjach. Wiem, że najmniejsze zagrożenie w tej sprawie grozi mu od duchownych.
A w którym miejscu napisałam, że wszyscy księża to pedofile? Bo jakoś sobie nie przypominam.
Nie mam nic do poszczególnych księży. Mam natomiast dużo do KK jako instytucji, która księżami zarządza.
Ostatnio czytałam trochę o życiu ojca Pio. Św. Franciszek, ojciec Pio takich ludzi bardzo szanuję bez względu w co wierzą.