Spirytyzm krytykowany przez KK

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spieytyzm krytykowany przez KK

Postautor: juniperus » 02 sie 2014, 08:25

i jest jeszcze jedno, wielu ludzi myli spirytyzm z spirytycyzmem. Niewielka różnica w pisowni, a w ideologii - ogromna.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Robert Duch » 08 sie 2014, 16:44

Kk jak i protestantyzm wierzy w istnienie diabła dla nich kontakt z duchami to kontakt z demonami czyli aniołami ciemności. W/g spirtyzmu nie ma diabła tylko niskie i nierozwinięte duchy, ktore kk traktuje jako szatana i demony. Co do zakazu Mojrzesza do kontaktu z duchami to czy mamy wierzyć księdze napisanej baaaaardzo daaaaaawno a może i dawniej czy Kardecowi z przed ok 150 lat. Niech każdy wierzy w co chce i prosi Boga o objawienie prawdy.
Awatar użytkownika
Robert Duch

Postautor: Mirek » 08 sie 2014, 17:06

Robert Duch pisze:Kk jak i protestantyzm wierzy w istnienie diabła dla nich kontakt z duchami to kontakt z demonami czyli aniołami ciemności. W/g spirtyzmu nie ma diabła tylko niskie i nierozwinięte duchy, ktore kk traktuje jako szatana i demony. Co do zakazu Mojrzesza do kontaktu z duchami to czy mamy wierzyć księdze napisanej baaaaardzo daaaaaawno a może i dawniej czy Kardecowi z przed ok 150 lat. Niech każdy wierzy w co chce i prosi Boga o objawienie prawdy.

Tak mamy wierzyć. Wszystko tam zostało napisane w jakimś celu. Nie ma tam miejsca na przypadki. Ten zakaz powstał nie sam z siebie. Już w tamtych czasach ludzi wywoływali duchy dla rozrywki i dochodziło do wielu opętań. Spirytyści również zakazują wywoływania duchów z tego samego powodu. Powinny to robić tylko ludzie doświadczeni i o wysokiej moralności. Nie dla zabawy czy uciechy lecz tylko i wyłącznie dla wiedzy, która miałaby się przyczynić do wzrostu naszej moralności i miłości na Ziemi.
Gdy nie ma się przygotowania i robi się to dla własnego zaspokojenia ciekawości przychodzą wtedy tylko duchy niskie i te opętujące. Podają się za osoby wywoływane i nieźle mogą narozrabiać w naszym życiu. Ze szkodą naturalnie dla nas. Od cały ten zakaz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 09 sie 2014, 01:14

Mirek pisze:Tak mamy wierzyć. Wszystko tam zostało napisane w jakimś celu.

http://www.astro.eco.pl/biblia.html
http://biblia.pismo-swiete.pl/bogjestmiloscia.html

Ja jednak wolę nie wierzyć. A celem było i będzie napełnienie złotem i władzą kleru.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 09 sie 2014, 10:04

Jak dla mnie twierdzenie, że osoba lub grupa osób ma wyłączność na prawdę, nie jest zbyt mądre.
Chociaż KK w dawnych dziejach ma wiele nieciekawych okresów, nie widzę powodu żeby krytykować go aż tak teraz. Krytykowanie KK patrząc na księży-bogaczy, ksiezy-pedofilów itp. jest równie dziwne jak krytykowanie Spirytyzmu patrząc na opętane media czy szarlatanów.

Religia i filozofia to jedno, a ludzie wyznający je to drugie, Ci często przeinaczają fakty lub naginają je do własnych ideologii, i wychodzi co wychodzi.

Dlaczego KK może krytykować spirytystów?

Może dlatego, że kiedy katolik chce przeczytać o spirytyzmie i wchodzi na katolicką stronę, spirytyzm jest umieszczony obok okultyzmu lub wręcz używany zamiennie. Temat spirytyzmu przedstawiony jest obok zagrożeń płynących z Harrego Pottera i Pokemonów, gdzie tematy te traktowane są z równą powagą.
Fragment:

"1. Harry Potter jest globalnym długofalowym projektem, którego cel stanowi zmiana kultury. Próg obronny przed magią jest w młodym pokoleniu systematycznie niszczony. W ten sposób do społeczeństwa wdzierają się siły, które chrześcijaństwo kiedyś pokonało.

2. Hogwart, szkoła magii i czarodziejstwa, jest zamkniętym światem przemocy i grozy, przekleństw i uroków, ideologii rasistowskiej i ofiar krwi, obrzydliwości i opętania."

Nie żartuję, daje źródło:

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/zagroz ... ytyzm.html

Księża katoliccy nie do końca wiedzą czym jest spirytyzm, ale czy mamy mieć do nich pretensję? Myślę, że z biegiem czasu mogą zmienić nastawienie, kiedy już ludzie będą kojarzyć spirytystę z człowiekiem, który pomaga, a nie z człowiekiem wywołującym duchy przy pomocy tabliczki ouija.
Mają też wiele sytuacji niebezpieczeństw związanych z medialnością i seansami spirytystycznymi, jest więc zrozumiałe że mogą mieć takie pojęcie.

Czemu za to my krytykujemy KK? Odpowiedzmy sobie sami.

Chce jedynie powiedzieć, że KK jest tak podobny do spirytyzmu, że nie widzę powodu do kłótni:

-Wiara w Boga
-Wiara w nieśmiertelność duszy.
-Wiara w pomoc z zaświatów (świętych obcowanie, Aniołowie)
-Nauki Jezusa, zwłaszcza zasada "Czyń drugiemu, co chciałbyś, by tobie uczyniono."
-KK i medialność to normalna sprawa, co z tego, że nazywana inaczej. Bardzo silnym medium był Ojciec Pio, warto o nim poczytać.
Oprócz tego warto poczytać o ruchu odnowy w Duchu Świętym. Tylko spójrzmy na charyzmaty:

dar proroctwa – nie polega na przepowiadaniu przyszłości (choć nieraz i tak się zdarza), lecz na przemawianiu w imieniu Boga z przesłaniem zachęty lub napomnienia skierowanym do uczestników spotkania. Często słowa prorockie wypowiedziane na spotkaniu modlitewnym przemawiają ze szczególną mocą do zebranych objawiając im prawdę o sobie;

dar rozeznania duchowego – pozwala na bieżąco weryfikować prawdziwość innych charyzmatów, a także badać poruszenia duchowe ludzi

dar uzdrawiania, czyli dar modlitwy o duchowe, psychiczne i fizyczne zdrowie osoby proszącej o to Boga. Znaki cudownych uzdrowień potwierdzają prawdziwość przepowiadanej ewangelii o Jezusie.

A jak wygląda typowe spotkanie?

Modlitwa spontaniczna. Rzecz najbardziej typowa dla grup charyzmatycznych. Uczestnicy stoją lub siedzą w kręgu, modląc się równocześnie lub na przemian wypowiadając słowa uwielbienia, dziękczynienia i prośby. Wszystko to przeplatane jest piosenkami i tzw. modlitwą w językach, polegającą na uwielbianiu Boga głosem, jak gaworzące dziecko. Najważniejszym momentem modlitwy jest odczytanie kilka razy przygotowanego fragmentu Pisma Świętego. Po chwili ciszy następuje tzw. echo Słowa; zebrani odpowiadają na przeczytany fragment mówiąc, jak odnosi się on do ich życia.

Grupy dzielenia. Członkowie wspólnoty podzieleni są na mniejsze grupy, które mają własne spotkania. Jest to czas dzielenia się doświadczeniami z własnego życia. Podczas tego spotkania nie prowadzi się dyskusji, nie poucza innych i nie komentuje się cudzych wypowiedzi, ale przede wszystkim słucha.

Katecheza. Głoszona przez kapłana lub osobę świecką, może dotyczyć m.in. spraw życia duchowego, codziennych problemów, poznawania Pisma Świętego i nauczania Kościoła itp. Z wyjątkiem katechez wygłaszanych w ramach Seminarium Życia w Duchu (nazywanego też REO - Rekolekcjami Ewangelizacyjnymi Odnowy), które powinna przejść każda osoba we wspólnocie, tematyka uzależniona jest od zapotrzebowania grupy.

Modlitwa wstawiennicza. Jeżeli ktoś prosi o szczególną modlitwę w jakiejś sprawie, członkowie wspólnoty lub specjalna grupa, prowadzą tzw. modlitwę z włożeniem rąk. Osoba zainteresowana klęka lub siada na krześle, a ekipa modlitewna kładzie ręce na jej głowie lub ramionach, prosząc Boga o rozwiązanie problemu. Doświadczenie pokazuje, że modlitwa taka jest bardzo owocna, pomaga w przełamaniu wielu oporów przed Bogiem. Czasem też jej skutkiem jest uzdrowienie fizyczne.

Czyz nie jest niemalże identyczne jak spotkania spirytystów? :)

Jeśli naprawde chcecie mieć opory do KK, poznajcie go bardziej, wejdźcie głębiej. Kiedy w tym roku byłem na Lednicy, myslałem że się zaciesze na śmierć z nadmiaru dobrej energii. ;)
Modlimy się do tego samego Boga, chcemy dobra dla drugiego człowieka, a naszym wspólnym ideałem jest Jezus. Naszym celem jest rozwój duchowy i zbawienie.
Nie oceniajmy się po stereotypach. Wczoraj przechodziła przez moją miejscowość pielgrzymka, oczywiście poszedłem porozmawiać. Była tam siostra zakonna, mówiąca o tym, że należy rozkazywać swojemu organizmowi i prosić Boga o jego uleczenie również. Czy i my nie mamy takich poglądów?
KK to zbyt szeroka sprawa, żeby wsadzać go w ramy.

Starajmy się słuchać, obserwować i zrozumieć. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 11:08

danvue bardzo mądra wypowiedź. Najwięcej KK krytykują osoby, które odeszły od niego z różnych powodów. Najbardziej bogactwa księży zazdroszczą Ci, którzy nic na tacę nie rzucają i nic nie robią w kierunku aby i ich sytuacja finansowa się polepszyła. To ludzie, którzy za swoje nieszczęścia obwiniają wszystkich tylko nie siebie.
Tak KK uważał, że jego wiara jest tą jedyną właściwą. Zaczyna na szczęście to się już zmieniać. Uważam, że wielki przełom w KK może nastąpić, gdy zmieni się sposób odprawiania egzorcyzmów przez KK. Wtedy może być duże zbliżenie do spirytyzmu naukowego.
Już dzisiaj widzimy ciekawą sytuację. Najmniejsi i i najwyższy (Papierz) w hierarchii kościelnej zaczynają dostrzegać, że największe zło niszczące KK pochodzi od biskupów i kardynałów.
Może to pierwszy krok do zmian? Nie wiem. Czas pokaże.
A o tym porównaniu spirytyzmu do okultyzmu też wyżej pisałem. Księża się w to nie zagłębiają ze względu na okultyzm. Biskupom i kardynałom spirytyzm nie jest na rękę, ponieważ głosi odchodzenie od materializmu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 09 sie 2014, 11:27

Nie spotkalem sie Mirku z tym.aby spirytysci zakazywali wywolywania duchow.moze za malo znam ludzi zwiazanych ze spirytyzmem.Przeczytaj uwaznie ksiege mediow i znajdz mi jakikolwiek zakaz.Mysle.ze nie chodzi tu o zakaz a uswiadomienie jak do takich rzeczy umiejetnie sie zabrac.Staram sie zachecac ludzi do kontaktu ze swoimi opiekunami ,jesli zakazami bedziemy przedstawiac swiat duchowy to nigdy nie wyjdziemy z kregu ciemnoty i zacofania.Nie bojmy sie duchow,a ludzi
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 12:00

Rób co uważasz za słuszne.
Przeczytałem o tym zakazie gdzieś na stronie spirytystycznej bądź, w któreś książce.
Nie wyssałem sobie tego z palca.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 09 sie 2014, 12:26

Zakazac-to przeciwstawic sie przeciwko wolnej woli czlowieka,z tego co mi skromnie wiadomo to filozofia spirytystyczna i spirytysci stronia od wszelakiego zakazu,nakazu i uswiadamiania na sile.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 12:34

Tak Pablo, spirytyzm nakłania do mordowania ludzi. Znowu się przy Tobie czegoś dowiedziałem o tej nauce.
Ach te głupie prawo występuje przeciwko wolnej woli przestępcy.
Tak wiele muszę się jeszcze nauczyć aby Ci dorównać :)
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi