Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Postautor: Xsenia » 25 lip 2014, 07:25

Pablo diaz pisze:Całe moje poprzednie życie jest odzwierciedlone w każdym moim czynie. Dlatego wystarczającym jest dokładne przejrzenie swego obecnego życia - i można oczyścić karmę.

Fajnie coś takiego napisać, ale zrealizować jest dużo trudniej. Nie na darmo napisano, że człowiek widzi drzazgę w oku brata a nie widzi belki we własnym. Trudno przeanalizować własne życie i znaleźć w nim błędy. Dlatego regresja może przypomnieć nam te inne życie, i błędy z tamtego życia, bo cokolwiek by nie powiedzieć nawet podczas regresji patrzymy na to życie jak na obce, a nie własne.

Pablo diaz pisze:Gdy przed człowiekiem odkrywa się szczegółowo jego poprzednie życie, to traci on poczucie ważności obecnego życia. Zachodzi proces "neutralizacji" i pojawia się w nim obojętność do aktualnego życia.

Nie zgadzam się. Uświadomienie sobie żyć poprzednich powoduje, że człowiek przekonuje się o życiu po śmierci. O tym, że aby pójść dalej trzeba zachowywać się według zasad. I dlatego człowiek bardziej się stara w tym życiu, by następne było lepsze.

Pablo diaz pisze:Dlatego posiadamy instrument - mamy nasze obecne życie, mamy emocje, za pomocą których odbieramy - odczuwamy całe życie i to jest w pełni wystarczające. Po to, by zmienić swoją karmę, powinienem zmienić swój los. Karma - to los wielu żywotów.

Tak. Ale nie potrafimy zmienić przeszłego życia, nie potrafimy zmienić przyszłego życia, jedyną możliwością jest działanie tu i teraz. A by to zrobić pomocne może być uświadomienie sobie poprzednich żyć, bo wtedy możemy naprawić błędy nie tylko z tego życia ale i z poprzednich.

Pablo diaz pisze: Mój stan wewnętrzny zależy od tego, jak się prowadziłem w poprzednim życiu. Aby zmienić karmę i los, trzeba zmienić charakter.

:) Pablo a skąd wiesz jak się prowadziłeś w poprzednim życiu? I skąd wiesz co poprawić, a co nie? Jeśli charakter człowieka zależy od poprzednich żyć, to nie lepiej go poznasz, gdy poznasz te poprzednie życia? :)

Pablo diaz pisze:Jeżeli w jednej chwili potrafię zmienić postrzeganie całego świata, jeśli dokona się to na wszystkich płaszczyznach - moja karma jest "zdjęta". Przykładem jest symbolika "Łotra na krzyżu" - człowiek zmienił całkowicie postrzeganie świata i zmieniła się jego karma.

Bardzo zły przykład. Owszem człowiek jest w stanie zmienić całkowicie postrzeganie świata w jednej chwili, ale tylko w obliczu śmierci (przeważnie własnej). Tylko jak się jest jedną nogą na tamtym świecie, to zmienia się sposób myślenia i postrzegania. Tym, którym udało się stamtąd powrócić nigdy już nie byli tacy sami. Czyżbyś Pablo zachęcał do takich gwałtownych zmian? Na pograniczu życia i śmierci?
Zmiany w myśleniu i postrzeganiu można osiągnąć, ale na pewno nie w jednej chwili (przynajmniej ja tego nikomu nie życzę). Można to osiągnąć przez długotrwałe analizowanie i zdobywanie wiedzy o świecie i o o nas samych.
Krzysztoff pisze:Trafnie napisane. Może właśnie z tych powodów moje poprzednie żywota jakoś mnie nie ciekawią.

A mnie ciekawią, bo może to rzuciłoby trochę światła na to jaka jestem. Niestety dla mnie to na razie nieosiągalne. Nie znam nikogo, kto by potrafił dobrze hipnotyzować ludzi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: jario » 25 lip 2014, 19:38

https://www.youtube.com/watch?v=HbeBwS3 ... AjBQ8shIZw

kontakt z tamtym swiatem poprzez osobe wprowadzona w stan hipnozy(rodzaj mediumizmu?) ,jestem ciekawy co o takiej formie kontaktu sadzicie?
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 25 lip 2014, 20:03

Ten konkretny przypadek jest jak dla mnie jest podejrzany.
Jutro napiszę jakie niescislości zaobserwowalem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 26 lip 2014, 12:34

jario pisze:https://www.youtube.com/watch?v=HbeBwS3IRgY&index=18&list=UUfjJ_S37A4TQbAjBQ8shIZw

kontakt z tamtym swiatem poprzez osobe wprowadzona w stan hipnozy(rodzaj mediumizmu?) ,jestem ciekawy co o takiej formie kontaktu sadzicie?

To wcale nie jest hipnoza. Osoba "zahipnotyzowana" ma cały czas pełną świadomość i kontrolę nad ciałem. Kompletne zaprzeczanie hipnozy. Druga wątpliwość to ta, że obie te osoby prowadzą dyskusję. Kolejna bzdura w hipnozie. Sposób mówienia "hipnotyzera" nie jest seansem hipnotycznym. Osoba leżąca sugeruje "hipnotyzerowi" o czym chce mówić. Kolejna bzdura.
I jeszcze sprzeczności w przekazywanych informacjach. Tylko 2 osoby wcielały się na Ziemi. ok 1500r. Są tam jeszcze postaci (jakaś rasa) prehistoryczna. Zamieszkiwali 1/3 Ziemi 23000 lat temu. Z Biblii i z Księgi Duchów wiemy, że życie powstało na Ziemi ok 6000 lat temu.
Na zakończenie dialog jaki się tam odbywa, to coś w rodzaju wywiadu.
https://www.youtube.com/watch?v=-g3TFuTNs8M
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: forrest » 27 lip 2014, 05:38

Mirek pisze:
jario pisze:https://www.youtube.com/watch?v=HbeBwS3IRgY&index=18&list=UUfjJ_S37A4TQbAjBQ8shIZw

To wcale nie jest hipnoza. Osoba "zahipnotyzowana" ma cały czas pełną świadomość i kontrolę nad ciałem. Kompletne zaprzeczanie hipnozy. Druga wątpliwość to ta, że obie te osoby prowadzą dyskusję. Kolejna bzdura w hipnozie. Sposób mówienia "hipnotyzera" nie jest seansem hipnotycznym. Osoba leżąca sugeruje "hipnotyzerowi" o czym chce mówić. Kolejna bzdura.

Julian Ochorowicz, "Pierwsze zasady psychologii...", PWN, 1996, s. 152:
"Autorzy, którym przychodzi z łatwością wyliczenie wszelkich właściwości snu hipnotycznego, dają tylko dowód, że posiadają w tym względzie bardzo ograniczone doświadczenie albo też, że w doświadczeniach tych widzą tylko to, co chcą widzieć, co ich w pierwszej chwili uderzyło i że używają, niestety, bardzo w medycynie zakorzenionego sposobu rozumowania ze szczegółu o ogóle."
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Xsenia » 27 lip 2014, 16:00

Mirek pisze:Zamieszkiwali 1/3 Ziemi 23000 lat temu. Z Biblii i z Księgi Duchów wiemy, że życie powstało na Ziemi ok 6000 lat temu.

Do tych 6000 lat dodaj kilkanaście tysięcy. Odkryto miasto (MIASTO, nie wioskę) mające 9500 lat. Takich odkryć jest dużo więcej.
http://treborok.wordpress.com/slowiansz ... wilizacji/ - miasto w Rosji
http://innemedium.pl/wiadomosc/w-okolic ... d-9500-lat - miasto w Indiach
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=19727 - świątynia sprzed 11.600 lat
http://www.wykop.pl/ramka/1308521/bulga ... to-europy/ - około 7000 letnie miasto w europie
i kilka innych podwodnych miast
http://strefatajemnic.onet.pl/extra/mia ... orza/rerrh

Życie Mirku powstało dużo, dużo wcześniej niż 6000lat.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 27 lip 2014, 16:02

Na jakiej podstawie wiedzą, że ma 9500lat?
Nikt jeszcze tego nie udowodnił, że życie powstało dużo, dużo wcześniej niż 6000lat temu.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 27 lip 2014, 16:10

Większość metodą węglową. Stonehange też ma więcej lat.
I trochę wiedzy z Wikipedii:
"Anatomicznie, współczesny człowiek - Homo sapiens - prawdopodobnie powstał około 200 tysięcy lat temu lub nawet później, jak podaje hipoteza zakładająca afrykańskie korzenie człowieka rozumnego; najstarsze wykopaliska mają około 150 tysięcy lat[76]. Najstarsze dowody na życie duchowe ludzi wiązane są z Neandertalczykami (klasyfikowanymi jako odrębny gatunek bez żyjących współcześnie potomków); ludzie ci grzebali swoich zmarłych, bardzo często wkładając do grobów pożywienie i narzędzia[77]. Dowody na bardziej skomplikowane wierzenia, jak na przykład malarstwo jaskiniowe wczesnego człowieka kromaniońskiego (być może o znaczeniu religijnym)[78] pojawiło się około 32 tysiące lat temu - sześć dziesiątych umownej sekundy temu[79]. Ludzie kromaniońscy pozostawili po sobie również kamienne figurki (na przykład Wenus z Willendorfu), co również może być oznaką wierzeń religijnych[78]. Około 11 tysięcy lat temu Homo sapiens dotarł już na południowe wybrzeża Ameryki Południowej, ostatniego niezamieszkanego przez niego fragmentu Ziemi[80]. Stałemu usprawnieniu podlegał język i narzędzia wykorzystywane przez ludzkość, a relacje interpersonalne stawały się coraz bardziej skomplikowane.

Cywilizacja[edytuj kod]

Przez ponad dziewięćdziesiąt procent swojej historii Homo sapiens żył w niewielkich grupach wędrownych, prowadzących zbieracko-łowiecki tryb życia[81]. Gdy język stał się bardziej złożony, zdolności do zapamiętywania i przekazywania informacji stały się przyczyną stworzenia nowego rodzaju replikatora: memu[82]. Pomysły mogły być natychmiast rozwijane i przekazywane potomstwu. Ewolucja kulturalna szybko prześcignęła ewolucję biologiczną i rozpoczęła się właściwa historia świata. Pomiędzy 8500 a 7000 p.n.e. ludzie zamieszkujący Żyzny Półksiężyc w Mezopotamii rozpoczęli systematyczną uprawę roli i hodowlę zwierząt: zapoczątkowali rolnictwo[83]. Rolnictwo przeniknęło na inne obszary, zostało też niezależnie opracowane w obszarach, gdzie ówczesny postęp cywilizacyjny nie docierał. Z czasem większość przedstawicieli Homo sapiens zaczęła żyć trybem osiadłym jako farmerzy. Niektóre społeczeństwa nie porzuciły koczownictwa, głównie te w zamkniętych obszarach o słabej żyzności gleb, jak na przykład Australia[84]. Jednak to pośród cywilizacji, które przejęły rolnictwo względnie wyższe bezpieczeństwo i produkcja pochodząca z farm pozwoliła na rozwój. Ludzie mogli wpływać na środowisko jak nigdy wcześniej. Nadwyżka jedzenia pozwoliła na wytworzenie klas rządzącej i religijnej, co przyczyniło się do dalszego podziału pracy. To z kolei spowodowało pomiędzy 4000 i 3000 p.n.e. (około 0,10 sekund temu) utworzenie pierwszej cywilizacji na Ziemi: cywilizacji Sumerów[85]. Krótko potem powstały cywilizacje starożytnego Egiptu i doliny Indusu.

Te 6000 lat jest naprawdę zbyt małe.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2014, 16:15 przez Xsenia, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 27 lip 2014, 16:12

Oglądałaś "Teorię Hovinda"? W prosty sposób udowadnia, że ta metoda nie jest wiarygodna.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 27 lip 2014, 16:19

Nie, nie widziałam.
Ale czytałam też to:
http://archeonova.wordpress.com/xvii/
Poczytaj trochę :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi