Spirytyzm a szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spirytyzm a szatan

Postautor: Mirek » 04 lip 2014, 22:07

stefan12 pisze:To prośba do Juniperus i Megan by pochylili się nad tym tematem i zasięgnęli opinii.

Co do wyjaśnienia, to hmm, raczej każdy pozostał przy swoim zdaniu.

Wg. angeologów, Aniołowie to można powiedzieć taka świta przyboczna Boga, również mająca sporą hierarchię.
Pytanie, gdzie była ta świta, kiedy Bóg stworzył wszystkie duchy prymitywnymi i musiały one przechodzić długi proces inkarnacji by się rozwijać? Bóg był skazany na samotność, bo nie mógł stworzyć Aniołów jako oddzielnej kategorii istot ponieważ wtedy Kardec zarzuciłby mu niesprawiedliwość?

Dokładnie jest jak Xsenia napisała, teoria Kardeca nie potrafi wyjaśnić niektórych wątpliwości i uważam, że w tym jest niespójna. Bo gdyby pochylić się nad tymi wątpliwościami, to niektóre z tez musiałyby upaść.

Bóg jest wszystkim i ma wszysyko dlatego nigdy nie był i nie będzie samotny. Nie możesz po ludzku myśleć o Bogu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: megan6 » 06 lip 2014, 20:23

Xsenia pisze:Dalej nie bierzecie pod uwagę, że człowiek jest istotą, która powstała stosunkowo niedawno. Inne światy mogły powstać dużo, dużo wcześniej. I niekoniecznie istoty tam żyjące muszą wyglądać i odczuwać jak człowiek. Mogą nie być tak niedoskonałe jak człowiek.

Xsenia i tu masz rację ponieważ istnieje wiele światów które są równoległe do ziemi i poziomu rozwoju, ale również istnieje wiele światów które są na niższym i wyższym poziomie rozwoju a rozwój ten może być zróżnicowany. Często nie da się ich porównać do ziemi ponieważ wynika to z faktu że świat który jest rozwinięty pod względem wiedzy bardziej niż my na ziemi może być znacznie gorzej rozwinięty pod względem moralności i na odwrót. I nie możemy powiedzieć że taki świat jest lepszy bądź gorszy od naszego. Duchy tego tak nie postrzegają z tego co mi i Izie kiedyś przekazano. Ziemia należy tak jak i wiele innych światów do strefy niskiej gdzie panuje wszelka niedoskonałość a my jesteśmy na początkowych fazach rozwoju moralnego, dlatego panuje tu materializm, nienawiść i wrogość, a ludzie dokonując złych wyborów muszą ponieść konsekwencje swoich czynów.
Z tego co wiem istnieją także światy gdzie istoty nie wyglądają tak jak my są bardziej zwierzęce z wyglądu a ich intelekt jest bardzo słaby nie potrafią pojąć one i nie znają uczuć miłości i nienawiści a kierują się instynktem, ale myślę że tu Iza jest wam bardziej w stanie to opisać.
Wracając do nas to powoli ale idziemy ku lepszemu i ziemia rozwija się a ludzie uzyskują większą świadomość i kiedyś dojdziemy do etapu że Ziemia przestanie być światem niskim gdzie podstawą jest niedoskonałość, gdzie materia i cielesność nie będzie stała na pierwszym miejscu. Co się stanie z ludźmi którzy nie będą na tyle rozwinięci by być gotowi na takie przemiany? moim zdaniem będą się wcielać na światach które są pokrewne Ziemi a na których rozwój jeszcze wystarczająco się nie rozwinął.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 06 lip 2014, 21:42

megan6 pisze:Często nie da się ich porównać do ziemi ponieważ wynika to z faktu że świat który jest rozwinięty pod względem wiedzy bardziej niż my na ziemi może być znacznie gorzej rozwinięty pod względem moralności i na odwrót.

No właśnie. Mogą więc istnieć istoty o większej mocy od nas ludzi (np. mają dar telekinezy czy telepatii) ale mniej moralne od nas. I o to mi tylko chodziło :) Że takie istoty mogą być na Ziemi odbierane jako diabły czy Szatany.
megan6 pisze: Ziemia należy tak jak i wiele innych światów do strefy niskiej gdzie panuje wszelka niedoskonałość

A może istnieją też światy gdzie moralność jest bardzo niska i zło panoszy się wszędzie i jest podstawą życia? Piekło?
megan6 pisze:Z tego co wiem istnieją także światy gdzie istoty nie wyglądają tak jak my są bardziej zwierzęce z wyglądu a ich intelekt jest bardzo słaby nie potrafią pojąć one i nie znają uczuć miłości i nienawiści a kierują się instynktem

Według Kardeca są też światy, gdzie dusze mają mniej materialne ciała i są bardziej eteryczne.
megan6 pisze:Wracając do nas to powoli ale idziemy ku lepszemu i ziemia rozwija się a ludzie uzyskują większą świadomość i kiedyś dojdziemy do etapu że Ziemia przestanie być światem niskim gdzie podstawą jest niedoskonałość, gdzie materia i cielesność nie będzie stała na pierwszym miejscu.

Super :) Ale ani ja ani ty tego nie dożyjemy. A przy obecnej sytuacji geopolitycznej na Ziemi prędzej będę się i dzieci szykowała do wojny niż do odrzucenia materializmu. Moim pierwotnym zadaniem jest przygotowanie dzieci do przeżycia. A coś czuję nosem, że trzecia wojna światowa zbliża się dużymi krokami.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: megan6 » 07 lip 2014, 09:36

megan6 pisze:No właśnie. Mogą więc istnieć istoty o większej mocy od nas ludzi (np. mają dar telekinezy czy telepatii) ale mniej moralne od nas. I o to mi tylko chodziło :) Że takie istoty mogą być na Ziemi odbierane jako diabły czy Szatany.
megan6 pisze: Ziemia należy tak jak i wiele innych światów do strefy niskiej gdzie panuje wszelka niedoskonałość

A może istnieją też światy gdzie moralność jest bardzo niska i zło panoszy się wszędzie i jest podstawą życia? Piekło?

Tak może tak być i wierzę w to że właśnie tak jest ich inteligencja jest znacznie bardziej rozwinięta od nas, ale moralność jest niższa, wiele duchów niskich ma rozwiniętą bardzo mocno inteligencję a moralność jest bardzo niska, wynika to z tego że dane dusze postawiły najpierw na swój rozwój inteligencji przez co ich moralność kuleje. Każdy z nas ma wolną wole i decydując się na kolejne wcielenia może decydować na jakie wartości chce postawić.

megan6 pisze:Z tego co wiem istnieją także światy gdzie istoty nie wyglądają tak jak my są bardziej zwierzęce z wyglądu a ich intelekt jest bardzo słaby nie potrafią pojąć one i nie znają uczuć miłości i nienawiści a kierują się instynktem

Xsenia pisze:Według Kardeca są też światy, gdzie dusze mają mniej materialne ciała i są bardziej eteryczne.

Z tego co wiem to światy które są rozwinięte moralnie trochę lepiej od nas ale są dalej niedoskonałe mają możliwość komunikowania się za pomocą myśli tak jak to robią duchy a ich ciała podobno są faktycznie bardziej eteryczne, taką kiedyś dostałyśmy informacje, wraz z Izą.

megan6 pisze:Wracając do nas to powoli ale idziemy ku lepszemu i ziemia rozwija się a ludzie uzyskują większą świadomość i kiedyś dojdziemy do etapu że Ziemia przestanie być światem niskim gdzie podstawą jest niedoskonałość, gdzie materia i cielesność nie będzie stała na pierwszym miejscu.

Xsenia pisze:Super :) Ale ani ja ani ty tego nie dożyjemy. A przy obecnej sytuacji geopolitycznej na Ziemi prędzej będę się i dzieci szykowała do wojny niż do odrzucenia materializmu. Moim pierwotnym zadaniem jest przygotowanie dzieci do przeżycia. A coś czuję nosem, że trzecia wojna światowa zbliża się dużymi krokami.

Pewnie w tym życiu nie doczekamy ale może w kolejnych wcieleniach będziemy tego świadkami, a co do wojen moim zdaniem wszystko jest potrzebne, by mogły w ludziach dokonywać się zmiany na lepsze. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Wszystko jest po coś i nie ma rzeczy niepotrzebnych a każda wartość nawet najmniejsza może dużo zmienić.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 07 lip 2014, 14:16

megan6 pisze:wiele duchów niskich ma rozwiniętą bardzo mocno inteligencję a moralność jest bardzo niska

Z tymi twoimi słowami nasunęła mi się myśl o Adamie, Ewie i jabłku z drzewa poznania dobra i zła :) To też znaczy, że inteligencja nie zawsze idzie w parze z moralnością.
megan6 pisze:co do wojen moim zdaniem wszystko jest potrzebne, by mogły w ludziach dokonywać się zmiany na lepsze. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Wszystko jest po coś i nie ma rzeczy niepotrzebnych a każda wartość nawet najmniejsza może dużo zmienić.

Masz rację Megan. Dlatego nawet jeśli przydarza mi się jakaś przykrość, jakaś niemiła sytuacja, to myślę, że ona miała się stać. Nie wyklinam Boga, że to na mnie zesłał, tylko traktuję to jako naukę. Tak było ze znęcaniem psychicznym, które doświadczyłam i ciężkimi dwoma latami głodu i chłodu (dosłownie). Wtedy wypłakiwałam oczy, teraz wiem, że to było mi potrzebne, jako moja nauka i rozwój.
Masz rajcę Megan, że i wojna jest potrzebna, tylko wolałabym by moje dzieci to przeżyły. Wojny i różne epidemie traktuję jako samooczyszczanie się Ziemi. Ona także musi czasem odetchnąć, odbudować się. Także pandemii też bym się nie dziwiła za bardzo.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 07 lip 2014, 14:43

Xsenia pisze: A przy obecnej sytuacji geopolitycznej na Ziemi prędzej będę się i dzieci szykowała do wojny niż do odrzucenia materializmu. Moim pierwotnym zadaniem jest przygotowanie dzieci do przeżycia. A coś czuję nosem, że trzecia wojna światowa zbliża się dużymi krokami.

Tak z ciekawości , Xeniu , jak przygotowujesz swoje dzieci na czas wojny ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danvue » 07 lip 2014, 18:51

Krzysztoff pisze:
Xsenia pisze: A przy obecnej sytuacji geopolitycznej na Ziemi prędzej będę się i dzieci szykowała do wojny niż do odrzucenia materializmu. Moim pierwotnym zadaniem jest przygotowanie dzieci do przeżycia. A coś czuję nosem, że trzecia wojna światowa zbliża się dużymi krokami.

Tak z ciekawości , Xeniu , jak przygotowujesz swoje dzieci na czas wojny ?

Chodziło Xseni chyba o to, że bliżej temu światu do nowej wojny niż do odrzucenia materializmu. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 08 lip 2014, 06:59

Dziękuję Danvue za zrozumienie :D Widać im więcej mnie poznajecie, tym bardziej mnie rozumiecie :D cieszę się :)
Tak Krzysiu dokładnie o to mi chodziło.
Ale i tak odpowiem na twoje pytanie: jak przygotowuję dzieci? Prosto: mówię im o tym. Mówię im o wojnie w Iraku, o wojnie pomiędzy Izraelem i Palestyną, o Ukrainie i Rosji, o Ruandzie, o Sudanie, o Somalii. Nie ukrywam przed nimi sytuacji jaka jest. Bo nie chcę, jak już wojna przyjdzie do nas, wystawiać dzieci na ciężką próbę zrozumienia, dlaczego musimy uciekać z domu.
Proszę nie myślcie, że nie robię nic innego tylko opowiadam im o wojnie :) Te tematy poruszam gdy widzą to w "Wiadomościach", czy "Faktach", albo gdy oglądam program o Ruandzie czy innym konflikcie na Ziemi. Swoja drogą bardzo ich dużo teraz, coraz więcej, dlatego przypuszczam, że w końcu dojdzie do III wojny światowej. I tylko modlę się od czasu do czasu by Bóg zatrzymał rękę, która będzie chciała wcisnąć guzik wysyłający bomby atomowe...

Do poczytania dla zainteresowanych:
http://www.unic.un.org.pl/swiatowe_kryzysy/
http://www.unic.un.org.pl/afryka/
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 08 lip 2014, 10:37

I bardzo mądra mamusia z Ciebie, jestem dumny. Nie wiem co czułoby dziecko gdyby nie uświadomione o niczym nagle zaczęło być otoczone całą tą przemocą. Poza tym, dziecko które wie, co się dzieje jest dużo bardziej wdzięczne za to co ma, szanuje to bardziej. Wiecie że jestem młody, jutro kończę 18 lat, ale dobrze pamiętam co czułem kiedy byłem mniejszy i oglądałem filmy dokumentalne o biedzie, głodzie, przemocy na świecie. Moja kochana mama nie odciągala mnie od tego, ale tłumaczyła i uświadamiała jakie mamy szczęście.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 08 lip 2014, 11:22

No widzisz Danvue a ja byłam chowana pod kloszem. Owszem wiedziałam, że były wojny światowe, że był Grunwald, ale aż do dorosłości nie uświadamiałam sobie, że na świecie ciągle wojny trwają, ludobójstwo. A to się dzieje ciągle i każdego dnia. I każdego dnia dziękuję Bogu, że żyję w Polsce, a nie w Arabii Saudyjskiej, czy Sudanie.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi