Są ludzie poważnie myślący w KK

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Są ludzie poważnie myślący w KK

Postautor: Krzysztoff » 18 kwie 2014, 09:23

Bardzo ciekawy i pocieszający wywiad przeczytałem w GW
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... y_.html#MT

Myślę że nie wszystkich katolików trzeba wrzucać do jednego worka , ciekawie mówi ksiądz "jesteśmy w przedsionku chrześcijaństwa"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Są ludzie poważnie myślący w KK

Postautor: Nikita » 18 kwie 2014, 16:43

masz racje Krzysztoff jest wielu katolikow, ktorzy powaznie podchodza do wiary i staraja sie dobrze czynic...W Polsce wbrew pozorom ludzie sa jednak tolerancyjni i bardzo otwarci na inne wyznania..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danvue » 18 kwie 2014, 18:59

Krzysztof bardzo fajny wywiad i bardzo podniosł mnie na duchu ;)
Mnie najbardziej ucieszył fragment:

Chodzi o to, by religia nie była oskarżycielska dla człowieka. Trzeba odejść od myślenia o karaniu, o gniewie bożym, przebłagiwaniu Pana Boga. Przez wieki ta pedagogika strachu była obecna, ale to ma więcej wspólnego z pogaństwem niż z chrześcijaństwem. Donikąd to prowadzi.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 23 kwie 2014, 08:41

Krzysztoff pisze:Myślę że nie wszystkich katolików trzeba wrzucać do jednego worka , ciekawie mówi ksiądz "jesteśmy w przedsionku chrześcijaństwa"

Oczywiście. To tak jak ocenianie jednych przez pryzmat drugich. "Nie lubię tamtego, ponieważ ktoś mi powiedział, że jest nienormalny" albo " W życiu spotkałem się z samymi podłymi ludźmi, więc myślę, że wszyscy tacy są"

Mój Opiekun powiedział mi kiedyś, bym doceniała wartość kościoła katolickiego, ponieważ jest on dużą częścią rozwoju Ziemi. Jest potrzebny. To nic, że dostrzegamy w nim wady, a czasem non-sensy. Chodzi o to, że jest jedną z tych religii, u której podstaw stoją nauki Chrystusa, która mówi o istnieniu Boga, konieczności poprawy i stawania się lepszym. Ja słabości nie doszukiwałabym się w samym wyznaniu, ale jego konstrukcji, hierarchii i jej zasadach.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Pablo diaz » 23 kwie 2014, 19:47

Moj opiekun jednakowo się wyraził więc nie będę papugował,a teraz myśl dnia;Ludzie którzy się podzielają,to ludzie małego serca.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 23 kwie 2014, 21:54

Jesteśmy jedną rodziną krytykowanie innych religii,nienawiśc i rzucanie oszczerstw pod ich adresem jest przejawem braku tolerancji czyli odrzuceniem miłości do bliżniego ,a to wszystko jest niezgodne z prawem Bożym, dla tego Jezus powiedział ,,wszystko co uczyniliście najmniejszemu z braci moich,mnie uczyniliście.,,
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 24 kwie 2014, 18:33

Kościół katolicki otwiera się na medytacje i jogę.http://wyborcza.pl/miedzynarodowy/1,131 ... tacje.html
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 24 kwie 2014, 22:10

Pablo diaz pisze:,,wszystko co uczyniliście najmniejszemu z braci moich,mnie uczyniliście.,,

też mi ostatnio chodził po głowie ten fragment - ale to raczej odnośnie opieki nad dziećmi
Dzięki Pablo
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 25 kwie 2014, 06:20

Dla mnie ten fragment odnosi się do ogółu ludzi,którzy w swym zamiarze swym zachowaniu wywyższają siebie,swoje ego swoją pychę ,a w tym np.przekonania religijne innych osób. Postępując tak jasną rzeczą jest ,że wyrządzamy drugiemu krzywdę.Dla tego Jezus broniąc słabszych,poniżonych,strapionych,tych którzy są w błędzie i są wyśmiewani czyli tych(mniejszych) powiedział.,,wszystko co uczyniliście najmniejszemu z braci moich,mnie uczyniliście.,, Ja tak to odbieram i tak to czuję :)
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 29 kwie 2014, 14:49

Taka ciekawostka. Na krakowskim wykładzie Charles wspominał, że zna osobiście grupę francuskich dominikanów, którzy ewidentnie wspierają ideę reinkarnacji... Tego typu osób zapewne jest więcej, ale póki co nie mają siły przebicia.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Religia i filozofia